Georgetown (Gvajana)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Georgetown, Gvajana)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Panorama grada.
Georgetown, glavni grad Gvajane

Georgetown, sa proračunatim brojem stanovnika od 239,227 (popis stanovništva Gvajane, 2002), je glavni i najveći grad južnoameričke države Gvajana, koji se nalazi u rejonu Demerara-Mahaica.

Grad je smješten na obali Atlantskog okeana, na ušću rijeke Demerara i ima nadimak "Grad-bašta Kariba". Georgetown je lociran na geografskim koordinatama 6°48′S (sjever) 58°10′Z (zapad) / 6.8°S 58.167°S / 6.8; -58.167. Grad je prvenstveno trgovački, administrativni i financijski centar države.

Georgetown je sjedište centralne vlade Gvajane. Svi izvršni odjeli su locirani u gradu. Zgrada Parlamenta i zgrada gvajanskog sudstva, su također ovdje. Georgetown je sjedište Apelacionog suda, najviše sudske instance države.

Službena rezidencija Šefa države i Predsjednika vlade su smještene u jedinom gvajanskom gradu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]