Granica između Mađarske i Slovenije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Granica između
Mađarske i Slovenije
Položaj Mađarske i Slovenije
Karakteristike
Države Mađarska
Slovenija
Dužina102 km
Historija
Ustanovljena1918.

Raspad Austro-Ugarske i formiranje Kraljevine SHS
Trenutni oblik4. juni 1920.

Trijanonski sporazum

Granica između Mađarske i Slovenije međunarodna je granica između spomenutih država, od kojih su obje članice Evropske unije i potpisnice Šengenskog sporazuma, pa je ovo i jedna od unutrašnjih granica u Šengenskoj zoni. Duga je 102 km.

Granica obuhvaća područje Prekmurja u Sloveniji, koje je do 1920. bilo ugarsko i koje je, za razliku od ostatka Slovenije, dotad pripadalo translajtanskoj polovini Austro-Ugarske monarhije.

Tok[uredi | uredi izvor]

Granica kod Prosenjakovaca (2007)

Počinje na tromeđi ovih zemalja s Austrijom istočno od Minihof-Liebaua u Gradišću, odakle se nastavlja gradišćansko-slovenska granica prema istoku. Napušta Felsőszölnök na mađarskoj strani i brdovito područje Goričko na slovenskoj. Kod Hodoša prelazi željezničku prugu koja vodi od Murske Sobote, historijske prijestonice Prekmurja, do Zalaegerszega. Tu granica prelazi i Veliku Krku te se nastavlja u smjeru juga i prolazi Malom Krkom istočno od Domanjševaca. Nastavlja prema jugoistoku i prati niski greben između doline Kobiljskog potoka na slovenskoj strani i Szentgyörgyvölgyi-pataka na mađarskoj. Istočno od Kobilja prelazi Kobiljski potok, napušta Bödeházu i Gáborjánházu na mađarskoj strani i Genterovce na slovenskoj i vodi prema sjeveru pokraj Lendave. Istočno od Pinca presijeca je Evropski put 653, koji čine Autoput A5 u Sloveniji i Autoput M70 u Mađarskoj, a koji opet prelazi granicu nešto istočnije. Nešto južnije granica dopire do Ledave, koju prati do njenog ušća u Muru. Međutim, na ovom najistočnijem dijelu sporna je tačna granica (vidi: Granica između Hrvatske i Mađarske).

Historija[uredi | uredi izvor]

Tromeđa Austrije, Mađarske i Slovenije
Promjene granica Mađarske u 20. stoljeću

Današnja granica datira od Trijanonskog sporazuma 1920, kada je Mađarska, uz Kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju, morala prepustiti Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca razna područja na jugu srednje Mađarske naseljena Slavenima, uključujući Međimurje i Prekmurje. To područje Mađarska je anektirala 1941, a nakon Drugog svjetskog rata vraćena je granica iz 1920, koja je ostala nepromijenjena čak i nakon raspada Jugoslavije. To je unutrašnja granica Evropske unije. Za vrijeme izbjegličke krize u Evropi Mađarska je u junu 2015. postavila žičanu ogradu na svojoj južnoj granici.

Od 9. marta 2016. nijedna osoba kojoj je potrebna viza nije primljena iz Slovenije u Mađarsku na granici bez vize (ni iz Srbije i Hrvatske).[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ungarn ruft Krisenzustand aus". Frankfurter Allgemeine Zeitung (jezik: njemački). 9. 3. 2016. Pristupljeno 12. 5. 2024.