Hapag-Lloyd Express

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa HLX)
Hapag-Lloyd Express
IATA
X3
ICAO
HLX
Callsign
Excellence
Osnovana2002
SjedišteLangenhagen, Njemačka
AlijansaTUIfly Alliance
Flota17
Destinacije36
PreduzećeKöln
Glavne ličnostiRoland Keppler (Predsjednik)
Veb-sajt: http://www.hlx.com

Hapag-Lloyd Express (HLX.com) jest njemačka niskotarifna aviokompanija sa glavnom bazom u njemačkom gradu Langenhagen kod Hanovera. Kao dodatne baze služe aerodromi u Kolnu i Stuttgartu. Početkom zimskog reda letenja 20062007 kompanija će otvoriti četvrtu bazu na aerodromu Hale-Laizig. Osnovana 2002., kompanija pripada alijansi TUIfly, te je preduzeće kćerka njemačke turističke kompanije TUI. Kompanija posluje na nacionalnom tržištu Njemačke i u Evropi. U svojoj reklami i izgledu aviona se reklamiraju takozvane "taksi cijene". Avioni imaju boje koje su slične taksijskim vozilima u američkom gradu New York. Time se reklamiraju uporedivo prosječno niže cijene od ostalih klasičnih aviokompanija. Oficijni reklamni slogan glasi:"Letjeti za cijenom taksija." U posebnim terminima jednosmerni let uključujući takse i dodatak za gorivo može se dobiti za 19,99 euro. To važi za sve letove koji se dovoljno unaprijed rezerviraju. Preostale karte se češće rasprodaju u takozvanim Ha-El-Iks srećnim satima (HLX Happy-Hours). To su odabrani i vremenski ograničeni termini prodaje. Njemačka fondacija za zaštitu potrošača Stiftung Warentest dodijelila je ovoj kompaniji njemačku školsku ocjenu "DOBAR" za svoje poslovanje i pružanje usluga. To je druga najbolja ocjena po njemačkom sistemu školskog ocjenjivanja.

HLX-ov avion

Flota[uredi | uredi izvor]

Sa izuzetkom posebnog dijela kompanije za poslovne letove (Hapag-Lloyd Executive), HLX nema sopstvene letjelice, već koristi avione u liesingu. Liesing partneri su kompanija sestra Hapagfly i čarter kompanija Germania. U sastavu flote su 18 aviona (od maja 2006.):

Poslovni letovi[uredi | uredi izvor]

U sastavu kompanije je dio za poslovne letove (Hapag-Lloyd Executive) kome pripadaju mali avioni:

  • 2 Čalendžera CL 604
  • 1 Česna Citejšn Bravo 550
  • 1 Lirdžet 60

Oni lete za razna preduzeća kao njemačku energetsku kompaniju EON (E.ON), kompaniju Talanx ili za upravu matične kompanije TUI (TUI). Baza im je aerodrom Langenhagen kod Hanovera.

Destinacije[uredi | uredi izvor]

Njemačka odredišta: Berlin, Köln, Hamburg, Hanover, Leipzig, Minhen, Stuttgart

Evropska odredišta: Bari, Bilbao, Valencija, Venecija, Dublin, Dubrovnik, Edinburg, Firenca, Genova, Catania, Klagenfurt, Coventry, Manchester, Marseille, Milano, Napulj, Newcastle, Olbia, Palermo, Palma de Mallorca, Pariz, Pisa, Rijeka, Rim, Rimini, Salzburg, Štokholm

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]