Hipotenzija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hipotenzija u medicini i fiziologiji označava nenormalno nizak krvni pritisak. Smatra se češće kao fiziološko stanje nego kao bolest. Obično je povezana sa šokom, iako obično ne indicira na njega. Suprotno od hipotenzije javlja se hipertenzija. Hipotenzija u nekim slučajevima može biti opasna po život.

Normalna fiziologija[uredi | uredi izvor]

Krvni pritisak u organizmu je stalno regulisan od strane autonomnog nervnog sistema, uz korištenje mreže receptora, nervi i hormona, te se tako održava ravnoteža između efekata simpatetičnog nervnog sistema, koji nastoji povećati krvni pritisak i parasimpatetičnog nervnog sistema koji ga smanjuje. Sposobnost autonomnog nervnog sistema da brzo i efikasno kompenzira ove oscilacije omogućuje čovjeku da u širokom rasponu aktivnosti i pri nekim bolestima održi konstantan i prihvatljiv nivo krvnog pritiska.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Hipotenzija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.