Knapov karanfil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Knapov karanfil
Dianthus knapii
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedCaryophyllales
PorodicaCaryophyllaceae
RodDianthus
VrstaDianthus knapii
Ascherson & Kanitz ex Borbas

Knapov karanfil ili Knapov klinčić (latinski: Dianthus knapii, Ascherson & Kanitz ex Borbas) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Caryophyllaceae (karanfili). Endem je Dinarida, na pograničnom području Hercegovine (Bosna i Hercegovina) i Crne Gore. U hromosomskoj garnituri ima 2n = 30.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Cvjetne stabljike su visoke oko 40 cm, uspravne i blago maljave. Listovi suinearno-lancetasti, cjelovitog ruba, dugi oko 15 mm i široki oko 2–4 mm široki.

Ovaj karanfil formira glavičastu vržnu cvast (dihaziju). Čašica je zeljasta u sužava se u osje koje može biti od nje duže. Latice su duge oko 7 mm, sumpornožute, naprijed nepravilno nazubljene. Cvjetovi imaju po 10 prašnika. Cvjeta u maju i junu. Plod je žičasta valjkasta čahura, koje se otvara sa 4 zupca, a u njoj se nalazi više tamnih sjemenki.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Knapov karanfil naseljava kserotermne površine na rubovima kraških šuma i šumaraka, šumske proplanke i progaline, u vegetaciji suhih pašnjaka. Geološka podloga takvih staništa su karbonatne stijene, a preferira izrazito osunčane ekspozicije terena, tj. izraziti je heliofit.

Rasprostranjena je u BiH (Hercegovini) i Crnoj Gori, Locus classicus je Hercegovina: Necvijeće kod Trebinja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]