Koncert "Yutel za mir"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koncert "Yutel za mir" održan je pod pokroviteljstvom televizijskog programa YUTEL 28. jula 1991 u Sarajevu. U olimijskoj dvorani "Zetra" okupile su se desetine hiljada ljudi koji su protestovali protiv uspona tenzija na prostoru tadašnje Jugoslavije. Oko 30.000 hiljada bilo je na stadionu, a oko 50.000 stajalo je vani na ulicama. Na koncertu je nastupilo nekoliko grupa: Rade Šerbedžija, Bajaga i Instruktori, Crvena jabuka, Goran Bregović, Haris Džinović, EKV, Dino Merlin, Indexi, Davorin Popović, Regina, Nele Karajlić, Plavi orkestar i drug. Došao je veliki broj javnih ličnosti: glumac Rade Šerbedžija, pisac Abdulah Sidran, političar Vasil Tupurkovski itd. Od novinara su učestvovali: Nedim Lončarević, Milan Trivić, Jasmin Teodosijević, Vanja Vardijan, Ivica Puljić, Zekerijah Smajić.Koncert je prenošen u SR Bosni i Hercegovini i SR Makedoniji, dok je u drugim republikama prenos bojkotovan. Kasnije će se ista manifestacija u više gradova u Bosni i Hercegovini: Banja Luci, Prijedoru, Zenici.[1] Koncert su vodili Goran Milić i Gordana Suša. Ovo nije bila jedina javna manifestacija. Slične su održane u periodu 1991.-1992 na području drugih republika.[2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sabljaković, Dževad (28. 7. 2016). "Koncert za mir prije 25 godina - Koncert za gubitnike". Deutsche Welle. Pristupljeno 2. 7. 2017. 
  2. ^ Isović-Dobrijević, Maja (13. 6. 2016). "Pokret za mir: Podsjećanje na koncert na kojem su desetine hiljada Jugoslovena zajednički proslavljali mir". 6uka.com. Pristupljeno 2. 7. 2017. 
  3. ^ Braun, Carolyn; Pfeil, Marcus; Višević, Danijel (28. 6. 2016). "Warum bricht ein Krieg aus, den niemand will?". einestages (jezik: njemački) (Der Spiegel). Axel Springer Verlag. Pristupljeno 2. 7. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]