Kuća Ibre Alagića

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kuća Ibre Alagića nalazi se oko 100 metara vazdušne distance zapadno od Starog grada u Cazinu, Bosna i Hercegovina. Kuća je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik na sjednici održanoj od 26. do 28. marta 2012. godine u Sarajevu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Porodična kuća porodice Alagić pripada tipu bosanske spratne kuće sa prepustom. Tačna godina izgradnje Alagića kuće nije utvrđena, mada se prema načinu zidanja, vrsti i kvaliteti vezivnog sredstva, odnosno ostaloga upotrijebljenog građevinskoga materijala, kao i načinu obrade pojedinih konstruktivnih elemenata, pretpostavlja da bi mogla datirati iz prve polovine 19. vijeka. Predstavlja značajan reper strukture i slike podgrađa Starog grada u Cazinu i bila je zaštićena kao kulturno-istorijski spomenik.

Prema tipologiji Muhameda Kadića kuća Alagića, pripada tipu katne kuće sa prepustom. Ovaj tip stambenog objekta rasprostranjen je na teritoriji od Cazina, Bosanskog Petrovca, Kulen Vakufa, Bihaća, Ključa, Banjaluke, Tešnja, Jajca, Livna, Travnika pa sve do Sarajeva, ali se njegov karakter, ovisno o području u kome je sagrađen mijenja. U područjima Bosanske Krajine to je tipična odbrambena kuća, dok npr. u Sarajevu ili nekim drugim krajevima u centralnim i istočnim dijelovima Bosne i Hercegovine to su nešto komforniji objekti, bez izrazito naglašene odbrambene funkcije.

Spratna etaža kuće je za oko 30–50 cm, u odnosu na gabarite prizemne etaže, smaknuta prema vani. Skoro po pravilu, ovo smicanje gabarita sprata prema vani, se izvodi na sve četiri strane. Prizemlje objekta ima pravougaoni oblik a gabaritne dimenzije iznose 9,40 x 8,40 metara. Sprat kuće ima dimenzije 9,65 x 8,80 metara i u cjelini izgrađen je bondruk-konstrukcijom koja se sastoji od drvenog kostura sastavljenog od niza uspravnih drvenih stubova, horizontalnih greda i kosnika i ispune od ćerpiča. Debljina zidova na spratu iznosi oko 20 cm, a zidovi su obostrano malterisani.

Kuća je pokrivena drvenim četvorovodnim krovom čiji nagib iznosi oko 40 stepeni. Primijenjena je prosta konstrukcija krovišta sa rogovima i makazama. Objekat je pokriven drvenom šindrom, a na krovu su izvedene tzv. "slijepe badže", što indicira na pretpostavku da je na spratu objekta najvjerovatnije postojala tzv. "kuća" otvorena prema krovištu, koja je nestala u nekoj od intervencija-preinaka.

Sadašnje stanje dobra[uredi | uredi izvor]

Kuća se, nalazi u zapuštenom stanju, ali je konstrukcija u relativno dobrom stanju: to se naročito odnosi na zidane strukture, utegnutost zidova bondručne konstrukcije i suvoću i zdravost drvene građe. Primjetna su oštećenja maltera na bondručnoj konstrukciji sprata. Znatna su oštećenja krovnog pokrivača od šindre, kojeg je potrebno presložiti, a u jednoj znatnoj mjeri i zamijeniti. Brojni su tragovi prokišnjavanja krova i oštećenja plafona u sobama na spratu objekta. Isto se odnosi i na krovište vodnice.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kuća Ibre Alagića". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]