M551 Sheridan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa hrvatskog na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce Wikipedije na tom jeziku, premjestite ga na odgovarajući projekt. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičkih projekata.
M551 Sheridan
M551 Sheridan, Joint Readiness Training Center.JPEG
Svojstva
Posada 4
Dužina 6.30 m
Širina 2.79 m
Visina 2.95 m
Težina 15.8 t
Oklop i naoružanje
Oklop aluminijski oklop
Osnovno naoružanje top 152 mm M81
Sekundarno naoružanje mitraljez 7.62 mm, mitraljez 12.7 mm
Pokretljivost
Pogon dizel motor General Motors 6V53T, 6 cilindara
300 KS (220 kW)
Suspenzija torzijske poluge
Brzina na cesti 70 km/h
Snaga/težina 18.9 KS/tona
Domet 600 km

M551 Sheridan je naziv za američko oklopno zračno-desantno vozilo. Tenk je dobio ime po američkom generalu Philipu Sheridanu. Osmišljen je s ciljem kako bi mogao obavljati zadatke zračnog desanta, te forsiranje vodenih prepreka ka što su rijeke. Bio je naoružan topom 152 mm koji je osim klasičnog streljiva mogao ispaljivati i protivoklopnu raketu MGM-51 Shillelagh.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

M551 Sheridan u Vijetnamu 1969. godine.

U periodu neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata američka vojska je uvela u upotrebu kao laki tenk M41 Walker Bulldog. Vijek ovog tenka je bio relativno kratak; težina od 25 tona smatrala se prevelikom za laki tenk, imao je vrlo kratak radijus kretanja. Planovi su počeli s ciljem razvijanja novog, još lakšeg tenka, koji bi bio naoružan istim topom, št je dovelo do modela T71 i T92. Naručena su dva prototipa T92 od 19 tona. Međutim, kako su prototipovi uvedeni u testiranje, počele su biti dostupne informacije o novom sovjetskom tenku PT-76. PT-76 je bio laki amfibijski tenk, koji je imao mogućnost plovidbe, zatraženo je da T92 posjeduje takve sposobnosti, ali je postalo jasno da je T92 u fazi prototipa, te da nije mguća njegova prenamjena, odustalo se od projekta.

Novo je vozilo trebalo imati dovoljno malu masu da se može spuštati padobranima i, po ugledu na PT-76, mogućnost plovidbe. Zbog toga je u augustu 1959. objavljen zahtjev za novim oklopnim vozilom koje će imati najnaprednije borbene mogućnosti u odnosu na borbena vozila iste namjene i veličine. Iza toga se skrivala želja za razvojem lakog oklopnog izviđačkog vozila s nadmoćnom paljbenom moći. U junu iduće godine kompanija Allison Division of General Motors dobila je ugovor za razvoj novog borbenog vozila nazvanog Armored Reconnaissance Airborne Assault Vehicle (ARAAV). Na taj je način izbjegnuta riječ tenk što je značilo da se od novog vozila ne očekuje da će u svim pogledima imati odlike klasičnog tenka. Prvi od jedanaest prototipova, označenih kao XM551, dovršen je 1962.

U samom početku javio se problem kako u vozilo, čija masa nije smjela biti veća od 17 tona, ugraditi top čija će ubojna moć biti na razini tadašnjih tenkovskih topova kalibra 105 mm. Kao rješenje ponuđen je top/lanser projektila M81 kalibra 152 mm. Isti će se top kasnije ugrađivati i u tenk M60A2, a njegova poboljšana verzija i u eksperimentalni tenk MBT 70. M81 je imao veliki kalibar ali vrlo kratku cijev te je granate ispaljivao vrlo malom početnom brzinom, nedovoljnom za ozbiljniju borbu protiv tenkova. Zbog toga je paralelno s njim razvijan i protivoklopni vođeni projektil Shillelagh. U početku razvoja činilo se da Shillelagh nikada neće ući u operativnu upotrebu te je američka vojska i službeno potvrdila da će nastaviti s razvojem Sheridana bez obzira hoće li ga opremiti vođenim protivtenkovskim projektilom ili ne.

Tokom 1965. vojski je isporučen dvanaesti prototip, koji je zapravo bio predserijski primjerak namijenjen završnom testiranju. Kako u tom trenutku američka vojska nije imala mogućnost izbora, unatoč svim nedostacima, odobren je početak serijske proizvodnje. Prvi serijski M551 Sheridan dovršen je 29. juna 1966. Zanimljivo je da je uz sve uočene nedostatke, naročito topa M81, do 1970. proizvedeno čak 1662 Sheridana.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Naoružanje[uredi | uredi izvor]

MGM-51 Shillelagh prilikom ispaljivanja.

Izgradnja lakšeg oklopnog vozila od T92 zahtijevala je inovativno rješenje po pitanju naoružanja. Gađanje s kinetičkim penetratorima s ciljem uništavanja modernih tenkova na razumnim rastojanjima bil je preveliko za XM551; težina topa je zavisila od kalibra i od brzine projektila. Problematika je riješena naoružavanjem XM551 sa topom kalibra 152 mm koji bi ispaljivao M81 HEAT projektile male brzine. Veći kalibar je osiguravao snažnije kumulativne rezače na projektilima koji bi mogli uništiti tenk; brzina nije imala uticaj na penetraciju projektila; kraća cijev topa je smanjivala težinu tenka. Međutim, niska brzina prjektila je smanjivala preciznost.

Top je bio idealan za podršku pješadiji. Međutim, gađanje na srednjim ili dalekim udaljenostima, kao i niska brzina projektila, otežala je gađanje pokretnih ciljeva. Kao odgovor na to, omogućeno je ispaljivanje protivklopnih projektila MGM-51 Shillelagh.[2] Niska početna brzina rakete u gađanju ciljeva na većim udaljenostima nije predstavljalo problem za ovu raketu. Međutim MGM-51 smatrao se rizičnim projektom.

Pokretljivost[uredi | uredi izvor]

M551 je bio pogonjen dizelskim motorom General Motors 6V53T od 6 cilindara, snage 300 KS. M551 je imao odličnu specifičnu snagu i mobilnost. Međutim, tenk se pokazao vrlo bučnim i nepouzdanim u borbenim uslovima. Sheridan je mogao preplivati rijeku širine do 50 km, tenkovi iz serije Patton (M46, M47, M48), kao i M60[3], nisu mogli obavljati ovakve zadatke.

Verzije[uredi | uredi izvor]

M551 Sheridan u ulozi T-80 tenka (VISMOD).
  • XM551/M551 - osnovna verzija, počela se proizvoditi 1967. godine.
  • M551A1 - nadograđena M551 verzija sa laserskim daljinometrom AN/VVG-1.
    • M551A1 TTS - Tank Thermal Sight, opremljen s AN/VSG-2B termovizijom, ista termovizija koja je ugrađena u M60A3 tenk. Kasnije je ovo postao standard za sve M551A1 Sheridane.
  • M551 NTC - National Training Center. Na temelju M551 tijela postavljena je kupola s nekog sovjetskog tenka. Poznat je i kao VISMOD (skračeno od VISually MODified). Služio je kao meta na poligonima. Povučeni su nakon sličnih primjena na M113 i M1 Abramsu.

Operativna upotreba[uredi | uredi izvor]

Vijetnamski rat[uredi | uredi izvor]

M551 Sheridan prilikom izbacivanja iz C-130 Herculesa.

Američki vojni vrh u Washingtonu je 1966. dobio preporuku od generala Westmorelanda, komadanta američkih snaga u Južnom Vijetnamu, da bi trebalo M551 koristiti u Vijetnamu. Međutim, nije bilo dostupno streljivo za top 152 mm. 1968. godine komadantom američkih snaga u Južnom Vijetnamu postaje general Creighton Abrams, on započinje pripreme za opremanje jedinica američke konjice s novim oklopnim vozilom, međutim jedinice izražavaju zabrinutost da će novo oklopno vozilo od aluminija biti ne samo osjetljivo na mine i protivoklopna oružja, već i da neće biti sposobno za tzv. "Jungle basting" kao i M48A3 srednji tenk.[4]

Prvi Sheridan tenkovi stigli su Vijetnam u januaru 1969. godine, zajedno sa predstavnicima fabrika, instruktorima i ocjenjivačima novog tenka, tenkovi su dodijeljeni 1. eskadronu, 4. konjičkog puka[5] i 1. eskadronu, 11. oklopnog konjičkog puka (11 ACR).[4] Do kraja 1970. bilo je više od 200 M551 tenkova u Vijetnamu i ostali su na terenu sve do povlačenja zadnje američke oklopne konjičke jedinice iz Vijetnama 10. aprila 1972.

Gubici Sheridana u Vijetnamu ponajviše su ovisili o načinu primjene. Dok bi se koristio kao izviđačko vozilo ili kao podrška M113, gubici su bili prihvatljivi. Pritom je najviše vozila izgubljeno zbog mina i nešto manje zbog RPG-a. Ali svaki put kad bi ga koristili kao glavno borbeno vozilo, gubici bi se drastično povećavali. Najveći su gubici zabilježeni u maju 1970. kad je američka vojska pokrenula ofenzivu na Kambodžu kako bi prekinula linije opskrbe sjevernovijetnamske vojske. Pritom su Sheridani 11 (Blackhorse) Armored Cavalry Regimente ubačeni u sam vrhunac borbe te su pretrpjeli goleme gubitke. Drugi put Sheridani su "nastradali" tokom zadnje američke ofenzive u Vijetnamu - Lam Son 719/Dewey Canyon II. Pritom je Prvi eskadron Prvog oklopno-izviđačkog puka (1st Cavalry Regiment) opremljen Sheridanima naletio na jedinicu sjevernovijetnamske vojske opremljenu RPG-ima. Rezultat je bio uništenje gotovo cijelog eskadrona.

Tokom rata u Vijetnamu posade su same pronalazile načine kako povećati nivo oklopne zaštite postavljanjem dodatnih metalnih ploča. Iz toga je na kraju proizašao tzv. ACAV set, dodatni oklop koji se sastojao od velikih metalnih ploča koje su se postavljale oko teškog mitraljeza smještenog na kupoli. Ove su ploče omogućavale određenu zaštitu komadira tokom osmatranja i pucanja iz mitraljeza. Na podnicu vozila dodane su čelične ploče. Kako je tijelo Sheridana napravljeno od aluminija, čelične ploče nisu mogli zavariti već su ih pričvrstili zakovicama. Čelične su ploče pokrivale prednji i srednji dio podnice, djelomično zato da bi se uštedjelo na masi, a i zbog toga da bi se, barem teoretski, ostavila mogućnost plovidbe.

Pokazali su Sheridani i neke dobre karakteristike u Vijetnamu. Tako su, zahvaljujući svojoj maloj masi, jako rijetko zaglavili u blatu, za razliku od tenkova M48 koji su zbog svojih 49 tona često ostajali u vijetnamskom blatu. Uz to Sheridani su, u odnosu na Pattone, znatno rjeđe imali problema sa smicanjem gusjenica i općenito imali znatno bolju pokretljivost. I top M81 se pokazao kao učinkovito oružje na malim udaljenostima, posebice tokom uništavanja neprijateljske žive sile. Posebno omiljena granata bila je "canister" kasetna granata (svojevrsni šrapnel s kertečnim djelovanjem) koju su punili s nekoliko hiljada malih strelica dužine od tri do pet centimetra. Tokom aktiviranja granate te bi se strelice razletjele u svim smjerovima i "očistile" područje od nekoliko desetaka kvadratnih metara jer je teoretski (a i u praksi) bio dovoljan jedan pogodak strelice da onesposobi vojnika.Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nevaljani nazivi, npr. možda ih je previše

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hrvatski vojnik broj 132
  2. ^ "Sheridan Tank Weapons Demonstration (1969)". Special Operations History Foundation. Pristupljeno 30 April 2013. 
  3. ^ Hunnicutt, History of MBT, p. 149, 150, 174
  4. ^ a b Starry p. 143
  5. ^ [1] Arhivirano maj 7, 2013 na sajtu Wayback Machine

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika.