Messerschmitt Bf 109

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Messerschmitt Bf 109
Messerschmitt Bf 109E4.jpg
Messerschmitt Bf 109 E4
Model G-6
Proizvođač Bayerische Flugzeugwerke Messerschmitt
Dizajnirao Willhelm Emil Messerschmitt
Prvi let 28. maj 1935.
Glavni korisnici Njemačka
Mađarska, Rumunija, Jugoslavija ukupno 15
Varijante preko 70 varijanti

Messerschmitt Bf 109 bio je njemački avion-lovac u Drugom svjetskom ratu. Konstruirao ga je Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt početkom 1930-ih. Jedan je od prvih modernih lovaca tadašnjeg doba. Trup je bio "monokok" konstrukcije, kod koje većinu opterećenja nosi metalna oplata jer unutrašnjost nema poprečnih elemenata. Imao je uvlačive točkove a poklopac kabine iznad trupa omogućavao je pogled na sve strane.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Avion je prvi put uzletio 28. maja 1935, a u borbi prvi puta korišten je 1936. u španskom građanskom ratu.

Lovački avion kog je pokretao Daimler-Benzov motor hlađen na vodu. Bio je to lovac kratkog daha jer je u zraku mogao provesti svega 90 minuta i to je jedan od razloga što su Nijemci izgubili Bitku za Britaniju. Jedina prednost koju je imao pred svojim najvećim neprijateljem Supermarine Spitfireom je bila u tome što je mogao postići veću nadmorsku visinu leta. Za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvedeno je oko 35.000 komada ovih aviona uz stalnu doradu. Zadnji model bio je K-4.

Neki izvori označavaju Bf 109 kao Me-109, ali to je prihvaćeno tek kasnije toom rata i na drugim tipovima aviona istog konstruktora.

Gotovo svi oblici Bf 109 korišteni su i u drugim avijacijama osim matičnog Luftwaffea. Avijacije Španije, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Finske, Italije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Švicarske također su ih koristili. U Kraljevini Jugoslaviji čak se dogodio i paradoks da su se ti zrakoplovi sukobili s istim zrakoplovima Luftwaffea kada je nacistička Njemačka napala Kraljevinu Jugoslaviju. NDH je pred kraj Drugog svjetskog rata čak dobila i moderne zrakoplove Bf 109G-10 i G-14, ali u manjem broju. Dio je uništen, dio je prešao u ruke partizanskih snaga, a najmanje dva su preletjela u Italiju na kraju rata.

Nakon rata određeni broj zrakoplova sastavljen je od dijelova nađenih u tvornicama u Čehoslovačkoj (na osnovi modela G i K) i Španiji (na osnovi modela E). Na oba modela postavljena je zamjenska pogonska grupa. Izraelska ratna avijacija je čak koristila avione iz Čehoslovačke u ratnim operacijama.

Neslužbena "imena" pojedinih varijanti:

A - Anton
B - Berta
C - Cezar
D - Dora
E - Emil
F - Friedrich
G - Gustav
K - Karl.

Tehnički podaci (Bf 109 G6/U4)[uredi | uredi izvor]

Podaci Jedinice
Godine proizvodnje 1935-1946 (1946. u Španiji pod Hispano)
Firma Messerschmitt
Raspon krila 9,92 m
Dužina 9,02 m
Visina 3,40 m
Površina krila 16,05 m2
Težina (prazan) 2670 kg
Mogući tovar -
Težina (maksimalna pri startu) 3150 kg
Putnici -
Posada 1
Brzina 621 km/h
Visina leta 11.750 m
Dužina leta 720 km
Pogon Daimler-Benz DB 605AM
Snaga 1325 kW (1800 KS)
Naoružanje tri topa 30 mm, 2 mitraljeza 13 mm

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]