Onogošt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Onogošt (Sanderua, Anderva, Nagoste, Anagastum, Onogošt, Nikšić), je naselje, dvor i naziv za župu koje prethodi nastanku modernog Nikšića. Naziv Onogošt dolazi iz veza sa Gotima u predslavenskom vremenu. [1]

Onogošt je bio važna raskrsnica puteva od Skadra i Podgorice, Risna, Dubrovnika, Mostara i Nevesinja, te Foče i Pljevalja. Preko Onogošta išao je čuveni Zetski put koji se račvao u pravcu Drobnjaka, Ribnice i Pive. Jedne prilike je pomenut kao Onogoški put (Via Anagasti).

U Onogoštu je bio srpski car Uroš 1362., a kasnije se spominje da je Onogošt bio jedna od rezidencija srpskog oblasnog gospodara Nikole Altomanovića. Poslije 1373. Onogošt je u bosanskoj vlasti. U kasnijem vremenu područje Onogošta nije imalo raniju vojnu, upravnu i administrativnu snagu, ali je kao ekonomski važno čvorište i dalje bilo razvijano. Područje Onigošta nalazilo se u posjedu roda Kosače. Vojvoda Sandalj Hranić Kosača je u Onogoštu držao carinu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Јован Ковачевић, Од досељења Словена до краја XII вијека, у: Историја Црне Горе, Књига I, Титоград 1967, 298.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Marko Vego, Naselja srednjevjekovne bosanske države, Svjetlost, Sarajevo 1957, 85.
  • Jovan Kovačević, Од досељења Словена до краја XII вијека, у: Историја Црне Горе, Књига I, Титоград 1967.