Pedologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pedologija (od grčkog pedon = tlo, zemlja) je nauka o tlu njegovom sastavu i oblicima. Ona se bavi genezom, morfologijom, klasifikacijom i distribucijom tla.

Tlo nije samo potpora za vegetaciju, nego je i zona ('pedosfera') brojnih interakcija između klime (voda, zrak, temperatura), života u tlu (mikroorganizmi, biljke, životinje) i njegovih ostataka, mineralnog materijala od izvornih i dodanih stijena, te njegova položaja u krajobrazu. Tokom njegove formacije i geneze, profil tla polagano se produbljuje i razvija karakteristične slojeve nazvane 'horizonti', dok se približava sigurnom stanju ravnoteže.

Korisnici tla (poput poljoprivrednika) u početku nisu pokazivali veliku brigu za dinamiku tla. Gledali su na tlo kao sredstvo čija su hemijska, fizička i biološka svojstva bila korisna za službu poljoprivredne produktivnosti. U drugu ruku, pedolozi i geolozi nisu se u početku fokusirali na poljoprivredne primjene karakteristika tla (edafične osobine) već nad njegovim odnosom prema prirodi.

Pedolozi se sada također zanimaju za praktične primjene dobro shvaćenih pedogenetskih procesa (evolucija i funkcioniranje tala), poput interpretiranja njegove historije okoline i predviđanja posljedica promjena u zemljišnoj upotrebi, dok poljoprivrednici shvaćaju da je kultivirano tlo složeno sredstvo koje je često rezultiralo kroz nekoliko hiljada godina evolucije. Oni shvaćaju da je trenutna ravnoteža krhka i da samo čitavo poznavanje njene historije čini mogućim osiguravanje održive upotrebe.

Podjela pedologije[uredi | uredi izvor]

Meliorativna pedologija[uredi | uredi izvor]

Meliorativna pedologija je dio pedologije koji se bavi pitanjima temeljite izmjene i poboljšanja tla vodeći računa o individualnosti svakog područja. Ukazuje na problem i daje potrebne parametre vezane uz tlo (, kako bi građevinski inženjeri osmislili hidrotehničke mjere u sklopu hidrotehničkih melioracija.

Geneza tla[uredi | uredi izvor]

Pedogenetski faktori[uredi | uredi izvor]

Pedogenetski procesi[uredi | uredi izvor]

Pedološka klasifikacija tla[uredi | uredi izvor]

Slavni pedolozi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]