Petrologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Petrologija je grana geologije koja se bavi proučavanjem stijena i uslovima pod kojim stijene nastaju. Postoje tri grane petrologije, koje odgovaraju tipovima stijena: petrologija magmatskih, metamorfnih i sedimentnih stijena. Riječ petrologija dolazi od grčke riječi petra, što znači stijena. Riječ litologija je nekada približno bila sinonim petrografiji, ali danas je litologija petrološka disciplina koja se bavi opisivanjem makroskopskih uzoraka ili izdanaka stijena.

Petrologija se koristi klasičnim područjem mineralogije, petrografije, optičke mineralogije i hemijske analize za opisivanje sastava i građe stijena. Moderni petrolozi također uključuju principe geohemije i geofizike kroz proučavanja geohemijskih trendova i ciklusa te koriste termodinamičke podatke i eksperimente za bolje razumijevanje porijekla stijena.

Grane petrologije[uredi | uredi izvor]

  • Petrologija magmatskih stijena (petrologija magmatita) bavi se na sastavom i strukturom magmatskih stijena (stijene poput granita i bazalta koje su kristalizirale iz rastopljene stijene ili magme). Magmatske stijene uključuju efuzivne stijene i intruzivne stijene.
  • Petrologija sedimentnih stijena (petrologija sedimentita) bavi se sastavom i strukturom sedimentnih stijena (stijene poput pješčara, šejla ili krečnjaka koje se sastoje od komada ili čestica proizvedenih iz drugih stijena te biološkog ili hemijskog taloga, te su često vezane u matrici ili finijem materijalu).
  • Petrologija metamorfnih stijena (petrologija metamorfita) bavi se sastavom i strukturom metamorfnih stijena (stijene poput slejta, mramora, gnajsa ili šista koje su nastale iz sedimentnih ili magmatskih stijena zbog djelovanja visokih pritisaka ili temperatura ili i jednog i drugog, a preživjele su hemijske, mineraloške ili strukturne promjene).
  • Eksperimentalna petrologija istražuje geohemijske i fazne veze između prirodnih ili sintetičkih matrijala na povišenim temperaturama i pritiscima. Eksperimenti su posebno važni za istraživanje stijena iz donje kore i gornjeg omotača koje rijetko prežive putovanje do površine u prvobitnom obliku. Rad eksperimentalnih petrologa osnova je današnjem razumijevanju magmatskih i metamorfnih procesa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]