Poliwag

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poliwag
Opći podaci
Japansko imeニョロモ Nyoromo
Redni broj60
Generacijaprva
VrstaVodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uPoliwhirla
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,6 m
Težina12,4 kg
SposobnostVlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Ime Poliwag kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju njegova tijela, i "wag" = mahati repom, odnoseći se na Poliwagovo hitro njihanje repa s jedne strane na drugu, što se odražava u njegovoj tehnici Dvostruke pljuske (Doubleslap). Njegovo je japansko ime, Nyoromo, vjerovatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, Poliwaga).

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Poliwag je veoma mlada karika svog evolucijskog lanca, s novoizraslim nožicama koje su još nježne i krhke. Doduše, Poliwagov je rep veoma snažan, dopuštajući mu da pliva velikim brzinama bez pretjeranog umaranja. Rep koristi i u borbi, kako bi njime šamarao protivnike. Iz navedenih razloga, Poliwag daje prednost plivanju, jer se izvan vode veoma nespretno kreće.

Poliwagov je trbuščić karakterističan po prepoznatljivoj zavijenoj, hipnotizirajućoj liniji. Linija zapravo predstavlja Poliwagove unutarnje organe, vidljive kroz njegovu mekanu, taknu i prozirnu kožu. Smjer linije razlikuje se od jednog područja do drugog područja. Smatra se kako ekvator utiče na smjer njegove linije. Linija se isto tako može upotrijebiti u tehnici Hipnoze (Hypnosis).

Poliwagova je kože veoma mekana, što mu služi kao zaštita od brojnih opasnosti. Čak će se i najoštriji predmeti odbiti od njega, izuzev nekih napada, poput Oštrice lista (Razor Leaf).

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Poliwag je veoma rasprostranjen Pokémon, i dostupan je u igrama Pokémon Red, Blue i Yellow, kao i u Pokémon Gold, Silver i Crystal igrama. U Red i Blue verzijama, može ga se pronaći pecajući u gradu Ceruleanu, Vermilionu, Palletu i Viridianu, kao i na Stazi 22, dok ga se u Yellow verziji može naći pecanjem u gradu Viridianu i na Stazama 22 i 23.

U Gold i Silver verzijama, Poliwaga se može pronaći pecajući ili surfajući kod Alfa ruševina, u gradu Blacthornu, Ecruteaku, Violetu, Viridianu, zatim na Planini Silver, u Ilex šumi te na Stazama 6, 22, 28, 30, 31, 35, 43 i 44. U Crystal verziji, može ga se naći i na Stazi 30.

Poliwagovo je glasanje u Pokémon videoigrama jednako glasanju Jigglypuffa.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Kao divlji Pokémon, Poliwag se nebrojeno puta pojavio u Pokémon animiranoj seriji, i svako je njegovo pojavljivanje bilo gotovo slučajno. Primjerice, jedan se pojavio u jezeru s ostalim Pokémonima kada je društvo posjetilo profesora Oaka. Doduše, Poliwag se pojavio i kao važan član jednog od glavnih likova. Tokom epizoda na Orange ostrvima, u epizodi "The Stun Spore Detour", Ash i Tracey bivaju paralizirani Vileplumeovim Omamljujućim sporama (Stun Spore). Koristeći Ashov Pokédex, Misty otkriva kako je lijek za ove spore morska trava Salvea koja je rasla u okolini prirodnog staništa divljeg Poliwaga.

Istovremeno, Jessie, članica Tima Raketa, biva paralizirana na isti način (iako je nejasno koliko je loše to uopće uticalo na nju – Ash i Tracey jedva su govorili, dok je Jessie našla energiju ne samo da povremena histerična izderavanja na Jamesa i Meowtha, već se i sama mogla kretati). James se prisjetio Salvea morske trave kao lijeka za paralizu iz djetinjstva, te je Jessie njega i Meowtha poslala da pronađu malo morske trave.

James i Meowth pronađu travu otjeravši Poliwaga, koji se sudario s Misty kojeg je ona odlučila odbraniti. James i Meowth provedu čitavu epizodu u pokušaju da ukradu Poliwaga, koji bi ih mogao dovesti do Salvea morske trave, prerušivši se u majku i dijete kako bi prevarili Misty – doduše, neuspješno. Na kraju, Poliwag je pomogao Misty da pronađe veliku količinu Salvea morske trave. Unatoč njihovom izazivanju nevolja, Misty je podijelila svoj dio Salvea morske trave s Jamesom i Meowthom, imajući na umu da su samo pokušavali pomoći svojoj prijateljici Jessie. Prije no što se vratila Ashu, Traceyu i Pikachuu, Poliwag je odlučio ostati sa svojom novom prijateljicom i trenericom Misty.

Tokom dužeg vremena, Poliwag je bio jedan od Mistyinih snažnijih Pokémona. Iako se nije pojavljivao u svakoj epizode animirane serije poput Togepija, i možda nije bio tako popularan kod fanova poput stalno voljenog Psyducka, Poliwag je ostao odan i pouzdan Mistyin Pokémon i često je korišten kao Pokémon za borbu protiv Tima Raketa, za gašenje požara, ili za neka natjecanja.

Poliwag je jedini Pokémon kojeg je uhvatio glavni lik koji je ostao u Johto Journeys sezoni animirane serije. Ash je poslao svog Snorlaxa profesoru Oaku, gdje je bio sretniji provodeći dane jedući u velikom vrtu profesora Oaka. Drugi Pokémoni koji su bili uhvaćeni bili su Traceyev Scyther koji je napustio glavni tok događanja (iako se vratio u Pokémon Kronikama) na kraju Orange epizoda, i Ashov Lapras koji se vratio svojoj obitelji na kraju Orange sezone.

U epizodi "The Totodile Duel" Johto Journeys sezone, Misty i Ash organizirali su malo natjecanje kako bi odlučili čija je Mamac lopta uhvatila Totodilea. U posljednjem krugu borbe Misty je upotrijebila svog Poliwaga protiv Ashova Bulbasaura. Bulbasaur je na kraju pobijedio, što je dovelo do toga da Ash osvoji i trenira Totodilea (neki fanovi smatraju da je Ashova Mamac lopta i uhvatila Totodilea, inače Totodile ne bi slušao Asha). Doduše, tokom brobe, Mistyin se Poliwag razvio u Poliwhirla, i Misty je bila previše zaokupljena i zadivljena svojim novim Poliwhirlom da joj poraz u borbi i gubitak prava na Totodilea nije previše smetao.

U epizodi "Outrageous Fortunes" Pokémon Master Quest sezone, Misty je očekivala da će se njen Poliwhirl razviti u Poliwratha. Unatoč tomu, on se razvio u Politoeda. Iako je u početku bila pomalo uznemirena zbog ovog ishoda, Misty je radi toga zavoljela Politoeda još više. Politoed ostaje značajan član Mistyinog tima i u Pokémon Advanced Battle sezoni Pokémon animirane serije i u Pokémon Kronikama.