Poliwhirl

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poliwhirl
Opći podaci
Japansko imeニョロゾ Nyorozo
Redni broj61
Generacijaprva
VrstaVodeni
Stepen1.
Razvio se izPoliwaga
Razvija se uPoliwratha
Politoeda
RazvojVodeni kamen (Poliwrath)
Razmjena uz Kraljev kamen (Politoed)
Visina1,0 m
Težina20,0 kg
SposobnostVlaga (Damp)/Upijanje vode (Water Absorb)

Ime Poliwhirl kombinacija je engleskih riječi "pollywog" = punoglavac, što se odnosi na anatomiju tijela njegova prethodnog oblika, Poliwaga, i "whirl" = vrtlog, odnoseći se na Poliwhirlovu dugu zavijenu liniju koja se nalazi na njegovu trbuhu. Njegovo je japansko ime, Nyorozo, vjerovatno onomatopeja: "Nyoro nyoro" označava migoljenje i meškoljenje, opisujući kretnje punoglavca (u ovom slučaju, njegova prethodnog oblika Poliwaga).

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Poliwhirl je veliki Pokémon nalik križancu žabe i punoglavca. Sposoban je živjeti unutar i izvan vode, iako izvan vode mora održavati svoje tijelo vlažnim, čineći to povišenom razinom znojenja. U protivnom, Poliwhirlovo tijelo može presušiti u nedostatku tjelesnih tekućina, što može dovesti do njegove smrti. Radi toga, Poliwhirl daje prednost životu u vodi (obično u jezerima), gdje je manje opasnosti.

U borbama, Poliwhirl koristi vijugu na svom trbuhu kako bi uspavao svog protivnika tehnikom Hipnoze (Hypnosis). Čini to polaganim valovitim kretanjem linije, izazivajući pospanost kod protivnika. Istovremeno, može se s lakoćom izvući iz stiska protivnika, zbog svoje izrazito skliske kože. Doduše, kože postaje hrapavija ako Poliwhirl dehidrira.

Poliwhirlova zavijena linija okrenuta je u suprotnom smjeru od Poliwagove. Njegova usta više nisu vidljiva nakon evolucije iz Poliwaga, iako se lako može zaključiti da se sada nalaze u središtu spirale, jer iz tog mjesta Poliwhirl ispaljuje mlazove vode kada koristi pojedine napade, poput Vodenog pištolja (Water Gun) i Vodene pumpa (Hydro Pump).

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Poliwhirl je Vodeni Pokémon, i razvija se iz Poliwaga na 25. razini. Iako je Poliwag čest Pokémon, igrači mogu uhvatiti Poliwhirla u mnogim igrama.

U Pokémon Red i Blue igrama, Poliwhirla se može pronaći pecanjem u gradu Celadonu i na Stazama 9 i 10. U Pokémon Yellow igri, pecanjem ga se može uhvatiti na Stazama 22 23, kao i u prethodno spomenutom gradu Celadonu.

U Pokémon Gold, Silver i Crystal igrama, može ga se pronaći tokom surfanja u gradu Ecruteaku, Violetu i Viridianu, na Planini Silver i Stazama 22, 28, 30, 31 i 44.

Nemoguće ga je pronaći u igrama Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald, iako je veoma brojan u Pokémon FireRed i LeafGreen igrama: na Rubnom rtu, Četvrtom ostrvu, Icefall spilji, Dolini ruševina, u gradu Ceruleanu i Viridianu (pecajući), te na Stazama 6, 22, 23, 24 i 25.

Poliwhirl ima razgranatu evoluciju, poput Glooma i Slowpokea. Ako ga se izloži svjetlosti Vodenog kamena, Poliwhirl će se razviti u Vodenog/Borbenog Pokémona Poliwratha. Doduše, ako se Poliwhirla razmijeni dok drži Kraljev kamen (King's Rock), Poliwhirl će se razviti u Vodenog Pokémona Politoeda.

U videoigrama, Poliwhirlovo je glasanje jednako glasanju Wigglytuffa. Jednako se glasaju (u videoigrama) i Aerodactyl i Vileplume, kao i Charizard i Rhyhorn, iako je nepoznato zašto dolazi do jednakog glasanja iako su to potpuno različiti Pokémoni.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Misty je neko vrijeme imala Poliwhirla. Evoluirao je iz Poliwaga kojeg je uhvatila na Orange ostrva tokom borbe sa Ashom dok su se njih dvoje natjecali za vlasništvo nad Totodileom. Tokom borbe protiv Ashova Bulbasaura, Mistyin se Poliwag razvio u Poliwhirla. Iako je Ash pobijedio i dobio Totodilea, Misty je bila previše zaokupljena i zadivljena svojim novim Poliwhirlom da joj poraz u borbi i gubitak prava na Totodilea nije previše smetao. Poliwhirl se kasnije razvio u Politoeda, iako je Misty očekivala da će se razviti u Poliwratha. No, nakon nekoliko trenutaka, Politoed joj se učinio boljim izborom jer joj se njegova ljupkost veoma dopala.