Razlika između izmjena na stranici "Biološka klasifikacija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
→‎Definicija i odnosi sa taksonomijom: ISBN magic link > {{ISBN}}; razne ispravke
(Rescuing 1 sources and submitting 0 for archiving.) #IABot (v2.0)
m (→‎Definicija i odnosi sa taksonomijom: ISBN magic link > {{ISBN}}; razne ispravke)
'''Biosistematika''' ili '''[[biološka sistematika]]''' ili kratko '''sistematika''' je nauka o diverzifikaciji prošlih i sadašnjih životnih oblika, srodničkih i drugih odnosa između živih bića tokom vremena. Odnosi se mogu predočiti kao evolucijsko stablo (sinonimi: [[kladogram]]i, [[filogenetsko stablo]] filogeneze). [[Filogeneza]] ima dvije komponente, grananja (prikazuje odnose u grupi) i dužina grana (pokazuje iznos evolucije). Flogenetska stabla vrsta i viših [[takson]]a se koriste za proučavanje evolucije [[osobina]] (npr. [[anatomija|anatomskih]] ili [[olekula|molekulskih]] karakteristika) i distribuciju organizama ([[biogeografija]]). Bioistematika se, drugim riječima, koristi za razumijevanje historije evolucije života na Zemlji.
==Definicija i odnosi sa taksonomijom==
[[John Lindley]] je dao ranu definiciju sistematike [[1830]]., iako je pisao o "sistematskoj botanici", a ne koristi termin "sistematika".<ref>Wilkins, J. S. ''[http://evolvingthoughts.net/2011/02/what-is-systematics-and-what-is-taxonomy/ What is systematics and what is taxonomy?] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20160827124330/http://evolvingthoughts.net/2011/02/what-is-systematics-and-what-is-taxonomy/ |date=27. August8. 2016 }}''. Available on http://evolvingthoughts.net.</ref>
 
Godine [[1970]]. Michener i suradnici su definirali "sistematsku biologiju" i "[[Taksonomija (biologija) | taksonomiju]]" – termine koji su često zbunjivali i korišteni kao kao sinonimi.
Sistematska biologija (u daljnjem tekstu naziva jednostavno biosistematika) je polje koje
<ol>
 
Ovo polje sa dugom istorijom, u posljednjih nekoliko decenija, doživjelo je značajnu renesansu, prvenstveno u odnosu na teorijske sadržaje. Dio teorijkog materijala ima veze sa evolucijskim područjima (teme e i f), a ostatak se posebno odnosi na problem klasifikacije. Taksonomija je dio sistematiku koji se bavi gornjim temama od (a) do (d).
Evropljani imaju tendenciju da koriste termine "sistematika" i "biosystematika" za proučavanje bioraznolikosti u cjelini, dok [[Amerikanci]] isti sadržaj označavaju kao češće koriste "taksonomija".<ref>Brusca R. C., Brusca G. J. (2003): Invertebrates (2nd ed.). Sinauer Associates, Sunderland, Mass. : p. 27</ref> Međutim, taksonomija, a posebno [[alfa taksonomija]], podrazumijeva mnogo specifičniju identifikaciju, descripciju i imenovanje (tj. nomenklaturu) organzama,<ref> Fortey R. (2008): Dry store room No. 1: The secret life of the Natural History Museum, Harper Perennial, London, ISBN 978-0-00-720989-7 .</ref>
dok se "klasifikacija" fokusira na postavljanje organizama unutar hijerarhijske grupe u kojoj su prikazani njihovi odnosi sa drugim organizmima. Sve ove biološke discipline se mogu odnositi i na izumrle i postojeće [[takson]]e organizama.
 
49.966

izmjena

Navigacija