Prirodan broj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prirodni brojevi su cijeli brojevi veći od nule. To su prvi brojevi koje djeca nauče i najlakše ih je zapamtiti. Postoje dvije glavne svrhe ovih brojeva: mogu se koristiti za nabrajanje (vidio sam 3 aviona) ili za određivanje reda (to je moja treća lutka).

= {1,2,3,...}

Historija prirodnih brojeva[uredi | uredi izvor]

Prirodni brojevi imaju svoje korijene u riječima koje su se koristile za nabrajanje, počevši od broja 1. Naprimjer, Babilonci su imali razvijen sistem brojanja koji se zasnivao prvenstveno na vrijednostima od 1 do 10. Mnogo kasnije se razvija ideja broja nula. Moderan koncept broja nule dao je u 7. vijek nove ere indijski naučnik Brahmagupta. Pet vijekova je trebalo evropskim matematičarima da prihvate nulu kao broj, a i kada su je prihvatili nisu je uračunali u prirodne brojeve.

Notacija[uredi | uredi izvor]

Matematičari koriste N da bi označili sve prirodne brojeve. Taj niz brojeva je beskonačan. Često se koriste i oznake N(+) i N(0) da bi se označili skupovi bez ili sa brojem nula.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]