Razgovor s korisnikom:Aldin Kendic

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Aldin Kendic, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.



Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Uvod u Wikipediju

Napomene[uredi izvor]

  1. Vidim da imaš volju i želju da doprineseš, ali gledaj da to zadovoljava neke minimalne kriterije Wikipedije. Imali smo projekt u kojem smo izbrisali (većinom) ili proširili kratke članke, tako da nam novi takvi članci nisu od pomoći. Nije kritika nego smjernica za rad. Pogledaj malo druge članke iz tematike koja te zanima, baci oko i na EN Wiki (jer većinu onoga što uradimo prevedemo s nje), a u dobrodošlici iznad stoje linkovi na osnovne stvari u vezi s Wikipedijom. KWiki (razgovor) 16:52, 15 oktobar 2022 (CEST)[odgovori]
  2. Ovaj članak uopće nije kategoriziran niti ima referenci ni vanjskih linkova ni infokutiju. Pogledati neke druge članke o osobama za primjer kako treba izgledati. – KWiki (razgovor) 03:58, 14 februar 2023 (CET)[odgovori]

The Wikipedia Asian Month 2022 Barnstar[uredi izvor]

Izvor...[uredi izvor]

...za ovu sliku? Ne mogu se postavljati bez navedenog izvora. KWiki (razgovor) 12:39, 28 maj 2023 (CEST)[odgovori]

Članci[uredi izvor]

pozdrav @Aldin Kendic kako je @KWiki napominjao bitniji nam je kvalitet nego kvantitet članaka, pa te molim da malo više posvetiš vremena po svakom članku. Primjetio sam da ne dodaješ Infokutija osoba ili infokutija vojno lice u članke o osobama, da najčešće nedostaju kategorije i naslov i kod za reference. Također bitno je povesti računa kada se prevodi pomoću Google translate da se ne ostavljaju riječi na ekavici te da se tekst prilagodi ili poboljša na mjestima gdje nije najjasnije u mašinskom prevodu. Datumi u člancima se formatiraju drugačije u odnosu na eng ili srpsku wiki pa pogledaj izmjene po stranicama koje si ranije radio. Vidimo da s tvoje strane ima entuzijazma što pozdravljamo a samo te molim da malo obratiš pažnju na ove detalje i bićeš odličan saradnik. Pozdrav. Panassko (razgovor) 17:35, 29 maj 2023 (CEST)[odgovori]

Pozdrav,
- što se tiče kako si gore naveo u poruci dodavanja infokutija osoba, imam sljedeći problem koji objašnjava zašto ne dodajem, naime kada ubacim infokutiju i unesem podatke, desi mi se da ne prikaže pojmove koje sam unio tipa, ime, zanimanje itd., također mi nekad ne dozvoljava da ubacim sliku koju sam mora se reći preuzeo ili sa srpske wiki ili našao na netu, to je također problem, opet ponavljam kod nekih mi dozvoljava, a kod nekih ne, nemam pojma do čega je;
- u početku mi nisu bile jasne "kategorije" međutim shvatio sam kako one funkcionišu i sad je sve okej, za "naslov" ne znam na šta specifično misliš, imaš li možda neki primjer moj koji nije dobar i ako imaš ako ti je zapelo za oko, reci mi pozitivna kritika je dobrodošla sa moje strane i još "kod reference" to mi uopće nije jasno na šta misliš paako može i to da mi objasniš;
- što se tiče kako si naveo prijevoda preko Google Translate, to sam samo par izmjena uradio više ne, ovo trenutno što sam napravio članke u ovih zadnjih par dana moram reći da sam skinuo sa srpske wikipedije prekopirao da budem iskren, ali ručno uradim izmjene prijelaza sa ekavice u ijekavicu, naravno u tome može se desiti koji propust.
Opet kažem, svaka kritika i pomoć od iskusnijih Uređivača je dobro došla, jer me nervira činjenica što smo siromašni sa člancima u odnosu na zemlje regija, o svjetskim jezicima da ne govorim tako da.
I da još nešto, kada sam započeo praviti, uređivati stranice to je bilo preko tableta nisam tad imao računar tako sad ide malo lakše. Aldin Kendic (razgovor) 16:38, 30 maj 2023 (CEST)[odgovori]
Upitaj i tu smo da pomognemo. AnToni(R) 16:43, 30 maj 2023 (CEST)[odgovori]
Pozdrav Aldine, otprilike smo se pridružili u isto vrijeme i ja sam imao slične probleme, meni je pomoglo što sam gledao izmjene koje su na mojim člancima radili iskusniji pa to onda primjenjivao. Naslov sam mislio na naslov dijela reference pa iza toga ide kod koji sve reference pokupi i ubaci na to mjesto. Moguće je da kopiraš kod infokutije sa drugih wikipedija (engleska, srpska i sl.) i to je razlog što infokutije ne rade na bosanskoj Wikipediji, mi imamo svoje kutije pa treba njih koristiti. Unesi neki primjer i spasi pa ovdje zakači link, neko ce popraviti pa pogledaj izmjene i spontani ćeš gdje je problem. Najvažnije je da znaš da su sugestije dobronamjerne i da ima jako dobre raje koja je tu da ti pomogne gdje zapneš. Razlig zašto ti slike s drugih projekata ne funkcionišu je taj što su one postavljene lokalno na te projekte i nisu preuzete sa WikiCommons ili postavljene na naš projekat, ako postavljaš na bs.wiki moraš povesti računa o zastiti autorskih prava, pa ja najčešće koristim samo one sa Wikicommonsa.

Sve ovo na sta sam ti skretao oažnju vrijedi i za mene, jer urednici ispravljaju i moje članke, ali se trudim da što bolje odradim da se oni mogu posvetiti bitnijim stvarima.

Imamo i discord pa naleti i tamo i možeš pitati. Panassko (razgovor) 21:48, 30 maj 2023 (CEST)[odgovori]

jel moze link ili sta da mogu uci Aldin Kendic (razgovor) 14:50, 31 maj 2023 (CEST)[odgovori]
Na linku imaš dugme pridruži se na Discord Panassko (razgovor) 14:52, 31 maj 2023 (CEST)[odgovori]

Neke napomene[uredi izvor]

Trud i želja su za pohvalu, ali te kao administrator moram zamoliti da ne ostavljaš nedovršen posao. Naprimjer, ako preuzimaš neki članak sa susjednih jezičkih projekata ili ako si koristio te jezike na Googleovom prevodiocu, onda ga treba srediti po bosanskom pravopisu. Ili, ako u preuzetom članku postoje šabloni ili navigacijske kutije, naslov tih šablona treba biti onaj koji je na BS Wiki jer se inače neće prikazati (a ako nemamo taj šablon, ispisat će se crveni link, koji treba ili ukloniti ili napraviti taj šablon). Uvijek provjeri šta imamo/nemamo od kategorija i šablona pri pisanju novog članka (nije problem ni ako neka kategorija bude "crvena", samo da bude odgovarajuća, jer se uvijek može napraviti). KWiki (razgovor) 18:17, 15 juni 2023 (CEST)[odgovori]

važi Aldin Kendic (razgovor) 19:28, 15 juni 2023 (CEST)[odgovori]

što je brzo, to je i kuso[uredi izvor]

pozdrav! molim te, već si upozoravan da ne ostavljaš članke polovične, u smislu pratećih dijelova, npr šablon za reference

Reference[uredi izvor]

palapabosnia (razgovor) 20:21, 10 august 2023 (CEST)[odgovori]

Invite to Join Wikipedia Asian Month 2023[uredi izvor]

You are receiving this message because you participated in the Wikipedia Asian Month 2022 as an organizer or editor.

Join the Wikipedia Asian Month 2023

Dear all,

The Wikipedia Asian Month 2023[1] is coming ! The campaign start within a flexible 30 days from November to December. Following with the changes of the rules made by last year, the wish to have more people get to know Asia and Asian related topic is the same! Click "Here" to Organize/Join a WAM Event.


1. Propose "Focus Theme" related to Asia !

If you are based somewhere in Asia, or have specific passion on an Asian topic, please propose your "Focus Theme" by October 25th. The WAM international team will select 5 themes. Please propose your focus theme through this link[2].

2. Enhancing existing articles can also count as part of campaign contribution.

Any edits, including creating new articles or adding new content to existing articles, over 3000 bytes in total would be able to get a reward. Last year, due to this change of rules, the Programs & Events Dashboard was suggested. However, according to community survey of 2022, Fountain Tool is still the best platform for tracking edit and points. You don’t need to create any Dashboard. For the tracking of editing existing article, the international team is currently designing a form. Will soon publish to the main page of WAM 2023.

3. More flexible campaign time

The contribution duration would remain 30days, but we extended the overall campaign timeline to 2 months. All organizers can decide when to start their WAM as long as the whole duration is within November 1st to December 31th. It means that you can participate in WAM based on the needs of your local community.

Timetable

  • October 1st, 2023 : Publish International Campaign Page of the Year
  • October 5th to 25th, 2023 : Call for focus themes of WAM 2023.
  • Before 29 October, 2023: Complete Registration [3] of Each language Wikipedia.
  • November 1st, UTC 00:00 to December 31th, UTC 00:00, 2023: Running the Campaign. (Find your local campaign for the actual event date.)
  • January 1st to March 15th, 2024: Auditing of each language Wikipedia.
  • March 30th, 2024: Deadline of reporting statistics and eligible editors to the International Team
  • April 1st to May 15th, 2024: The international team distributes Barnstars and Certificates to eligible editors of each event.

For your information, the main page of Wikipedia Asian Month is currently undertaking a reconstruction for archiving purpose. For the 2023 event please bookmarked this page. We hope you will enjoy Wikipedia Asian Month! If you have any inquiry, feel free to contact us by info@asianmonth.wiki [4]. We look forward to your participation.

Cheers!!!

WAM 2023 International Team

[1] https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Asian_Month_2023

[2] https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfPLz8kvSP_0LlI4vGRHAP2ydJPnLY__1hb9-p8AsRcS2R2NQ/viewform?usp=sf_link

[3] https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Asian_Month_2023/Join_an_Event

[4] info@asianmonth.wiki

Blokada[uredi izvor]

Blokirani ste na mjesec dana, zbog osobnog vrijeđanja. AnToni(R) 20:47, 21 novembar 2023 (CET)[odgovori]