Razlika potencijala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Merge-arrow 2.svg Predloženo je da se sadržaj ovog članka prebaci u članak Električni napon.
Molimo da napišete svoje mišljenje o prebacivanju na stranici za diskusiju.

Razlika potencijala (engl. potential difference) je fizikalna veličina koja se odnosi na količinu energije koja je potrebna za pomicanje tijela iz jednog mjesta na drugo pod uticajem različitih vrsta sila. Pojam se najčešće koristi koristi kao skraćenica za razliku električnog potencijala, što je gotovo sinonim za napon, ali se isto tako pojavljuje i u ostalim granama fizike.

Objašnjenje[uredi | uredi izvor]

Razlika potencijala je razlika nekih veličina između dvije tačke u konzervativnom vektorskom polju tih veličina. Neki od primjera su navedeni u nastavku:

U tehnici, potencijal se ponekad opisuje kao okomita varijabla, gdje je tok poprečna varijabla. Proizvod toka i razlike potencijala je snaga, što je mjera vremenske promjene energije. Snaga je energija emitirana u fiksnom intervalu vremena podijeljena s dužinom vremenskog intervala.