Sinovi anarhije

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sinovi anarhije
Izvorni naslov'Sons of Anarchy'
AutorKurt Sutter
GlumciCharlie Hunnam
Ron Perlman
Katey Sagal
Mark Boone Junior
Dayton Callie
Kim Coates
Tommy Flanagan
Ryan Hurst
Johnny Lewis
William Lucking
Theo Rossi
Maggie Siff
PorijekloSAD,
Originalni jezikengleski
Br. sezona7
Br. epizoda92
Izvršni producentiKurt Sutter
John Linson
Art Linson
James D. Parriot
Trajanje45 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaFX
Emitiranje2008
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Sinovi anarhije (engleski: Sons of Anarchy) jest američka televizijska dramska serija režisera Kurta Suttera o životu pripadnika motorističkog kluba koji se bave kriminalnim djelatnostima. Radnja serije smještena je u Charming, izmišljeni gradić u sjevernoj Kaliforniji. Glavni protagonist serije je Jackson "Jax" Teller (Charlie Hunnam), potpredsjednik kluba, koji kroz seriju proispituje sebe i sam Klub čiji je član.

Serija je premijerno prikazana 3. septembra]] 2008. na američkom TV kanalu FX. Druga sezona serije počela se emitovati 8. septembra 2009, a treća 7. septembra 2010. Treća sezona u prosjeku je privukla 4,9 milijuna gledatelja sedmično, čime su Sinovi anarhije postali najgledanija serija TV kuće FX, nadmašivši Vatrene dečke, Reži me i The Shield.

7. oktobra 2010. objavljena je vijest da će se snimati i četvrta sezona Sinova anarhije.[1]

Glumci i likovi[uredi | uredi izvor]

Sinovi anarhije je priča o životu obitelji Teller-Morrow iz izmišljenog kalifornijskog grada Charminga, kao i članova motorističkog kluba Sinovi anarhije (SAMCRO, {{jez-en|Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original]]), njihovih obitelji, značajnijih stanovnika Charminga te njihovih saveznika i protivnika u mnogim legalnim i ilegalnim poslovima. Budući da se Sinovi anarhije uglavnom bave kriminalnim djelatnostima (trgovina oružjem, zaštita) često su u sukobima sa drugim bandama kao što su Maye, Nordi, The Real IRA, 1-9, Aryansko bratstvo (AB) i seperatistička grupa bijelaca, nazvana Liga američkih nacionalista (LOAN, eng. League of American Nationalists).

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Epizodni likovi[uredi | uredi izvor]

 • Taylor Sheridan kao David Hale
 • Drea de Matteo kao Wendy Case
 • Ally Walker kao agent June Stahl
 • Sprague Grayden kao Donna Winston
 • Kurt Sutter kao Veliki Otto
 • Dendrie Taylor kao Luann Delany
 • Emilio Rivera kao Marcus Alvarez
 • Mitch Pileggi kao Ernest Darby
 • Jamie McShane kao Cameron Hayes
 • David LaBrava kao Happy
 • Titus Welliver kao Jimmy O
 • Henry Rollins kao AJ Weston
 • Adam Arkin kao Ethan Zobelle
 • Hal Holbrook kao Nate Madock

Epizode[uredi | uredi izvor]

SINOVI ANARHIJE
Sezona Br. epizoda Premijera sezone Finale sezone Prosj. gledanost DVD izdanje
1. sezona 13 3. septembra 2008. 26. novembra 2008. 2,21 miliona[2] 18. augusta 2009.
2. sezona 13 8. septembra 2009.[3] 1. decembra 2009. 3,67 miliona[2] 31. august 2010.
3. sezona 13 7. septembra 2010.[4] 30. novembra 2010. 4,9 miliona[5] -

Priča[uredi | uredi izvor]

Koncept[uredi | uredi izvor]

Sinovi anarhije (engleski: Sons of Anarchy(SOA)) je motoristički klub čiji su članovi skupina odmetnika koji imaju svoje podružnice u SAD-u (Kalifornija, Nevada) i inozemstvu. Serija je fokusirana na skupinu koja je utemeljila Sinove anarhije - Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original[6] (akronim SAMCRO)[7] ili skraćeno Sam Crow. Ovaj nadimak označava izvorni naziv serije - Forever Sam Crow.[8] Redwoodska skupina ima sjedište u kalifornijskom gradiću Charmingu. Kriminalne radnje prikrivaju se automehaničarskom radionicom Teller-Morrow. Na čelu skupine je Clay Morrow koji svoj klub štiti putem korumpiranja lokalnog šerifa, bliskim odnosima sa Charminškom zajednicom te metodama nasilnog zastrašivanja.

Članovi Kluba nose jakne poznate pod nazivom "kuttes" (jakne sa odrezanim rukavima). Na jakni je oslikana smrt (engleski: grim reaper) koja umjesto kose, u rukama ima jurišnu pušku M16 sa krvavom oštricom na cijevi puške. Smrt u drugoj ruci ima kristalnu kuglu sa slovom A (anarhija). Samo puni član Kluba može nositi jaknu sa tom slikom. Također, postoje i druge slikovne oznake na jaknama članova, koje nose određenu poruku. Npr. "Men Of Mayhem" je oznaka koju nose članovi Kluba koji su za njega prolili krv, dok oznaku "First 9" nose samo originalnih devet članova koji su osnovali Sinove anarhije. Jax Teller nosi bejzbolsku kapu na kojoj piše "Reaper Crew", dok Tara Knowles i Gemma Teller Morrow imaju tetovaže vrane. Sinovi voze Harley-Davidson motore te tokom dana rade u automehaničarskoj radionici Teller-Morrow ili lokalnoj industriji. Međutim, primarni oblik zarade svodi se na ilegalan uvoz oružja, njegovom modificiranju i prodaji bandama u East Bayu u San Franciscu, koje se bave prodajom droge. Također, kod lokalnih preduzeća zarađuju na poslovima zaštite kamiona koji prevoze robu.

Sinovi anarhije drže podalje od Charminga krijumčare metamfetaminima i dilere drogom, zbog čega su često u sukobu sa bandom Nordi, koju predvodi Ernest Darby. Neprijatelji Sinova su i Maje, motociklistički klub iz Oaklanda čiji su članovi hispanoamerikanci, na čelu sa Marcusom Alvarezom. Od ostalih bandi, tu su i Lin Trijada iz San Franciska (vođa Henry Lin), talijansko-američka kriminalna obitelj Cacuzza. Od ostalih bandi, to su još i Istinska IRA (eng. True IRA) iz Irske koji Sinove anarhije opskrbljuju sa ruskim oružjem ilegalne proizvodnje, One-Niners, afro-američka ulična banda kojima Sinovi prodaju oružje te mnogi članovi Kluba koji su u zatvoru.

Sinovi anarhije posjeduju Teller-Morrow radionu, pokraj koje se nalazi bar sa kuhinjom, sobom za vježbanje i "Kapelom", raskošnom sobom sa konferencijskim stolom od crvenog drva, na kojem je urezan logo bande. U Kapeli se donose sve bitne odluke Sinova anarhije. Klub posjeduje i skriveni prostor u šumi, a nekad su imali i skladište izvan grada u kojem se čuvalo ilegalno oružje.

John Teller i Piermont "Piney" Winston su osnivači kluba Sinova anarhije, kojeg su osnovali 1967. nakon povratka u domovinu iz Vijetnamskog rata u kojem su služili kao padobranci.[9] Šest članova od "Redwoodskih originalnih 9" bili su po struci veterinari, dok je Clay Morrow bio najmlađi iz originalne postave. John Teller je umro 1993., nekoliko dana nakon teške prometne nesreće, dok se udovica Gemma preudala za Claya. Gemmin sin Jackson (Jax) kojeg ima iz veze sa Johnom je potpredsjenik Sinova anarhije. Jax je u tajnoj (zabranjenoj) vezi sa Tarom, liječnicom u bolnici St. Thomas.

Paralele sa Hamletom[uredi | uredi izvor]

Dramska serija se djelimično temelji na Shakespeareovoj tragediji Hamlet.[10] Clay Morrow prikazuje kralja Klaudija, a Gemma portretira kraljicu Gertrudu, Hamletovu majku. Između njih je Jax kao kraljević Hamlet. Opie i Tara su pod utjecajem likova Horacija i Ofelije. Jax proispituje kulturu Sinova anarhije, dok ga rođenjem vlastitog sina hvata melanholija zbog smrti oca. U knjizi je Hamlet komunicirao sa ocem koji se javlja poput duha, dok u seriji Jax to vrši čitajući očev neobjavljeni dnevnik.[11] Redatelj Kurt Sutter je na tu temu izjavio: "Nisam ga htio prikazati, ali on je tamo. To je Jaxov otac koji je osnovao klub, te je stoga duh. Pitate se što bi on napravio vidjevši kako je sve ispalo. To nije verzija Hamleta, ali je on definitivno imao utjecaj".[12] Glumac Charlie Hunnam koji glumi Jaxa vjeruje da je "cijelim putem sljepljena struktura Hamleta sve do kraja" (misleći na seriju).[13]

U pilot epizodi, vidjevši uništeno skladište, Jax kaže Clayju: "Nije lako biti kralj", a Clay mu odgovara: "Zapamtit ćeš to", što umnogome podsjeća na Hamleta. U nekoliko epizoda agent Stahl Jaxa naziva princom, poput Hamleta kojeg se u djelu često naziva kraljevićem. Također, Clay spominje da Jaxa "progoni duh vlastitog oca". Postoji i nekoliko referenci gdje se aludira na Claya kao kralja a Gemmu kao kraljicu. Tokom jedne epizode u Gemminoj bolničkoj sobi se nalazi televizor koji prikazuje film Kralj i ja.

Tokom zadnje epizode treće sezone, implicira se da Clay i Gemma stoje iza smrti Johna Tellera, odražavajući tako kralja Klaudija i kraljicu Gertrudu koji su sudjelovali u ubistvu Hamletova oca, danskog kralja.

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Sinovi anarhije snimali su se na kalifornijskoj adresi Occidental Studios Stage 5A u sjevernom Hollywoodu. Većina seta nalazila se tamo - auto radiona sa prostorijama kluba, Jaxova kuća i bolnica sv. Thomasa. Te prostorije koristili su i scenaristi za pisanje scenarija te su neki njeni dijelovi preuređeni da izgledaju kao lokalna policijska postaja. Scene na otvorenom snimale su se na području Sun Valleyja i Tujunge.[14] Unutrašnje i vanjske scene iz treće sezone gdje se radnja zbiva u Irskoj, snimljene su u Ocidental studiju i okolnim područjima.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Uvodna pjesma na otvaranju serije je "This Life" koju izvode Curtis Stigers i The Forest Rangers.

8. septembra 2009. iTunes je objavio EP "Sons of Anarchy: North Country - EP" koji sadrži pet pjesama koje su svirale u seriji.

Sons of Anarchy: North Country - EP
# Pjesma Izvođač Trajanje
1. This Life Curtis Stigers & The Forest Rangers 2:22
2. Slip Kid Anvil i Franky Perez 3:49
3. John the Revelator Curtis Stigers & The Forest Rangers 5:34
4. Forever Young Audra Mae & The Forest Rangers 3:13
5. Girl from the North Country Lions 4:11

Drugi EP, pod nazivom "Sons of Anarchy: Shelter - EP" iTunes je objavio 24. novembra 2009.

Sons of Anarchy: Shelter - EP
# Pjesma Izvođač Trajanje
1. Ruby Tuesday Katey Sagal 3:23
2. Fortunate Son Lyle Workman & The Forest Rangers 3:26
3. Someday Never Comes Billy Valentine & The Forest Rangers 4:06
4. Burn This Town Battleme 3:04
5. Gimme Shelter Paul Brady & The Forest Rangers 4:53

Treći EP, pod nazivom "Sons of Anarchy: The King is Gone" iTunes je objavio 1. decembra 2010.

Sons of Anarchy: The King is Gone
# Pjesma Izvođač Trajanje
1. No Milk Today Joshua James & The Forest Rangers 4:01
2. Bird on the Wire Katey Sagal & The Forest Rangers 5:05
3. Travelin' Band Curtis Stiger & The Forest Rangers 2:18
4. Miles Away The Forest Rangers 4:49
5. Hey Hey, My My Battleme 2:52
6. This Life (remix) Curtis Stiger & The Emerald Forest Rangers 0:39

Međunarodno prikazivanje[uredi | uredi izvor]

Serija Sinovi anarhije prikazuje se osim na sjevernoameričkom i evropskom kontinentu, i u Arapskim zemljama JZ Azije i sjevera Afrike.

- 2BE


Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "FX renews Sons of Anarchy". Arhivirano s originala, 8. 10. 2010. Pristupljeno 28. 8. 2011.
 2. ^ a b 3rd season of Sons of Ararchy
 3. ^ FX Fall Premiere Dates: Sons of Anarchy, It's Always Sunny Return
 4. ^ "Sons of Anarchy season 3 Promo". Arhivirano s originala, 10. 10. 2010. Pristupljeno 28. 8. 2011.
 5. ^ Sexy Mayhem Alert: Sons of Anarchy Renewed for Season Four
 6. ^ Clubhouse 360: Plaques Overlay
 7. ^ "FX Gets Forever SAMCRO". Arhivirano s originala, 14. 10. 2008. Pristupljeno 30. 8. 2011.
 8. ^ FX Greenlights Forever Sam Crow
 9. ^ Clubhouse 360 - Framed Vets Popup
 10. ^ "Sons of Anarchy: A motorcycle gang is coming to your house". Arhivirano s originala, 8. 4. 2009. Pristupljeno 30. 8. 2011.
 11. ^ "Hamlet rides a Harley in Sons of Anarchy". Arhivirano s originala, 6. 6. 2011. Pristupljeno 30. 8. 2011.
 12. ^ "It all goes hell for leather in Sons Of Anarchy". Arhivirano s originala, 20. 3. 2021. Pristupljeno 30. 8. 2011.
 13. ^ "Ron Perlman Interview - SONS OF ANARCHY". Arhivirano s originala, 26. 9. 2008. Pristupljeno 30. 8. 2011.
 14. ^ Filmske lokacije Sinova anarhije

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]