Sport u Kazahstanu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

 

Aleksandr Koreškov, kapiten kazahstanske reprezentacije u hokeju na ledu
Rauan Isaliyev, kapiten reprezentacije Kazahstana u bendiju

Bivši dugogodišnji predsjednik Kazahstana, Nursultan Nazarbayev, postavio je cilj angažiranja 30 posto stanovništva zemlje u sportu, potičući sportske organizatore na ovu inicijativu. Zemlja ima mnogo sportskih klubova gdje se ljudi bave različitim sportovima, a sportski objekti su široko dostupni javnosti. Kazahstan trenutno domaćin velikih međunarodnih turnira; gradovi Astana i Almati su bili domaćini VII Zimskih azijskih igara 2011. godine, na kojima su sudjelovali timovi iz 27 zemalja.

Kazahstan konstantno nastupa na olimpijskim takmičenjima. Posebno je uspješan u boksu . Ovo je privuklo određenu pažnju srednjoazijskoj naciji i povećalo svjetsku svijest o njenim sportistima. Kazahstanski grad Almati je dva puta podnosio ponude za Zimske olimpijske igre : 2014. i ponovo za Zimske olimpijske igre 2022. godine . Astana i Almati bili su domaćini Zimskih azijskih igara 2011. godine .

Na Zimskim azijskim igrama 2007. godine učestvovali su sportisti iz 25 zemalja. [1]

  • Avganistan (3)
  • Narodna Republika Kina (159)
  • kineski Tajpej (14)
  • Hong Kong (26)
  • Indija (5)
  • Iran (14)
  • Japan (112)
  • Jordan (3)
  • Kazahstan (104)
  • Kirgistan (5)
  • Kuvajt (22)
  • Liban (3)
  • Makao (26)
  • Malezija (21)
  • mongolija (23)
  • Nepal (2)
  • Sjeverna Koreja (66)
  • Pakistan (7)
  • Palestinska nacionalna uprava(1)
  • Filipini(5)
  • Južna Koreja (118)
  • Tadžikistan (3)
  • Tajland (23)
  • Ujedinjeni Arapski Emirati (19)
  • Uzbekistan (11)

Biciklizam[uredi | uredi izvor]

Asan Bazajev, biciklistički tim Astana

Biciklizam je najuspješniji sport u Kazahstanu. Aleksandar Vinokurov je predstavljao Kazahstan tokom svoje biciklističke karijere za tim Astana. Vinokurov je ostvario impresivan biciklistički rekord, završivši na trećem mjestu ukupnog poretka na Tour de Franceu 2003. godine. Također je zauzeo 5. mjesto na Tour de Franceu 2005. godine. Dvojica mladih Kazahstanaca, Andrey Kašečkin, koji je kasnije završio na trećem mjestu na Vuelta a España 2006., i Maxim Iglinski, pobjednik Liege–Bastogne–Liege 2012. godine i sada jedan od najboljih igrača u svijetu, zauzeli su 19. i 37. mjesto. 2006. godine, Vinokurovov tim postao je poznat kao Astana nakon što je skandal sa dopingom natjerao njegov prethodni tim Liberty Seguros da se povuče s Tour de Francea 2006. godine. Vinokurov je aktivno sudjelovao u stvaranju novog tima koji su finansirala kazahstanska preduzeća, usvajajući boje kazahstanske zastave za svoje uniforme. Iste godine, Vinokurov i Kašečkin zauzeli su prvo i treće mjesto u ukupnom poretku na Vuelta a España u Španiji. Vinokurov je također osvojio zlatnu medalju u cestovnoj biciklističkoj utrci na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

U rujnu 2006., Vinokurov je osvojio 61. Vuelta a España napadajući Alejandra Valverdea na dramatičan način s preostalih 23 km etape 17. Zatim je zadržao vodstvo u sljedeće četiri etape, uključujući i posljednji pojedinačni hronometar, što mu je donijelo pobjedu na Vuelti. Vinokurov i Kašečkin će 2007. godine formirati novi tim, podržan od istih sponzora kao i njihov tim iz 2006., ali s vlastitim imenom. Ovaj tim također je poznat kao Astana Qazaqstan Team.

Boks[uredi | uredi izvor]

Kazahstanski bokseri su općenito dobro poznati širom svijeta. Na posljednje tri Olimpijske igre njihov nastup je ocijenjen kao jedan od najboljih, s više osvojenih medalja nego bilo koja druga zemlja na svijetu, izuzev Kuba i Rusije (u sva tri natjecanja). Godine 1996. i 2004., tri kazahstanska boksera (Vasiliy Jirov 1996., Bakhtiyar Artayev 2004. i Serik Sapiyev 2012.) su proglašena najboljim bokserima zbog svojih tehničkih vještina, uz dodjelu Val Barker Trophy, koji se dodjeljuje najboljem bokseru turnira.

Oleg Maskaev, rođen u Zhambylu, koji je predstavljao Rusiju, postao je WBC prvak u teškoj kategoriji nakon što je nokautirao Hasima Rahmana 12. avgusta 2006. godine. Trenutni šampion u srednjoj kategoriji, koji drži titule WBA, WBC, IBF i IBO, je kazahstanski bokser Gennady Golovkin.

Olimpijski boks[uredi | uredi izvor]

Kazahstanski bokser je osvojio medalju na svim olimpijskim igrama na kojima se takmičio. Igre u Tokiju 2020. prve su na kojima kazahstanski bokser nije osvojio zlatnu medalju (osvojena je bronza). [2]

U boksu, Kazahstan je dobro nastupio na Letnjim olimpijskim igrama 2000. u Sidneju, Australija. Dva boksera, Bekzat Sattarkhanov i Yermakhan Ibraimov, osvojili su zlatne medalje . Još dva boksera, Bulat Žumadilov i Mukhtarkhan Dildabekov, osvojili su srebrne medalje .

Hokej na ledu[uredi | uredi izvor]

Evgeni Nabokov, kazahstanski hokejaš

Kazahstanska reprezentacija u hokeju na ledu takmičila se u hokeju na ledu na Zimskim olimpijskim igrama 1998. i 2006. godine, kao i na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu za muškarce 2006. godine .

Prvenstvo Kazahstana u hokeju održava se od 1992. godine. Barys Astana je vodeći domaći kazahstanski profesionalni hokejaški tim, koji je igrao u Kazahstanskoj nacionalnoj ligi do sezone 2008–09, kada su prebačeni da igraju u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi. U međuvremenu, Kazzinc-Torpedo igra u Vrhovnoj hokejaškoj ligi od 1996. godine, dok Saryarka Karagandy sudjeluje od 2012. godine.

Među najboljim kazahstanskim hokejašima su Nik Antropov, Ivan Kulšov i Evgeni Nabokov. Bulbul Kartanbay je istaknuta hokejašica i trenutno igra za NWHL Metropolitan Riveters u New Jerseyu.

Bandy[uredi | uredi izvor]

Finale turnira u bendiju na Zimskim azijskim igrama u Medeu između Kazahstana i Mongolije, kojem je prisustvovao predsjednik Nursultan Nazarbayev . [3]
  • Bendi se igra na ledenoj površini otprilike veličine nogometnog igrališta. Najbolje se opisuje kao hokej na travi na klizaljkama, iako se koriste obje strane štapa. Svaki tim se sastoji od 11 igrača uključujući i golmana. Cilj bendija je postizanje golova udaranjem narandžaste ili ružičaste loptice veličine teniske loptice u mrežu protivničke ekipe zakrivljenim štapom dužine četiri stope. Oštrice većine štapova za zalivanje su umotane u kožni remen koji omogućava igraču da okrene loptu kada je udari. Lopta ima centar od plute i poklopac od tvrde gume. Cilj je dimenzija sedam sa jedanaest i po stopa. Dok golman nosi više obloga od ostalih igrača, on ili ona ne koristi štap. Golmani su jedini igrači kojima je dozvoljeno da koriste ruke za kontrolu lopte. Igre se obično sastoje od dva poluvremena od 45 minuta. Pauza od deset minuta je na poluvremenu kada se završava izmjena timova. Izjednačenja se ponekad prekidaju sa produžecima od 15 minuta. Pravila bendija su vrlo slična pravilima asocijacijskog fudbala. Varijacija bendija je ring bandy. Rink bandy igra se na hokejaškom klizalištu sa četiri klizača i golmanom. Pravila su uglavnom ista kao i za obični bendy. [4] [5] Pravila češkog izuma "short bandy" su još sličnija, jer se igra s gol kavezima istih dimenzija i udarcima iz ugla. [6]
  • Svjetsko prvenstvo u bendiju za muškarce organizira FIB i prvi put je održano 1957. godine. Održavao se svake dvije godine počevši od 1961. godine, a svake godine od 2003. godine. Trenutno je rekordan broj zemalja koje učestvuju na Svjetskim prvenstvima dvadeset (2019). Pošto broj zemalja koje igraju bendi nije veliki, svaka zemlja koja može da sastavi tim je dobrodošla da učestvuje na Svetskom prvenstvu. Kvalitet timova varira; međutim, sa samo šest nacija, Švedskom, Sovjetskim Savezom, Rusijom, Finskom, Norveškom i Kazahstanom, koje su osvojile medalje (uzimajući u obzir činjenicu da je ruski tim preuzeo od Sovjetskog Saveza 1993. ). Finska je 2004. godine osvojila svjetsko prvenstvo u Västeråsu u Švedskoj, dok su sva ostala prvenstva osvojili Švedska, Sovjetski Savez i Rusija. U februaru 2004. godine, Švedska je osvojila prvo Svjetsko prvenstvo za žene, koje je održano u Finskoj, bez primljenog gola. Na Svjetskom prvenstvu za žene 2014. Rusija je pobijedila, po prvi put srušivši Šveđanke s trona. 2016. Švedska je vratila titulu. [7]
  • Ženski turnir je 2018. prvi put odigran u jednoj potpuno azijskoj zemlji, kada mu je domaćin bio Chengde u Kini. Isto je bilo i za muški turnir iste godine (područje sjeverno i zapadno od rijeke Ural nalazi se u Evropi, pa je Kazahstan, koji je ranije bio domaćin svjetskog prvenstva, transkontinentalna država ), kada je Harbin bio domaćin Divizije B 2018. turnir . Tu su i Svjetsko prvenstvo u bendiju za mlade u različitim starosnim grupama za dječake i mladiće i u jednoj starosnoj grupi za djevojčice. Najstarija grupa je prvenstvo do 23 godine, Svjetsko prvenstvo u bendiju Y-23 . [8]
  • Reprezentacija [9] je među najboljima na svijetu, te je više puta osvajala bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u bendiju, uključujući i izdanje 2012. kada je Kazahstan bio domaćin turnira na domaćem ledu. Na turniru 2011. bili su produžetak u polufinalu od prvog plasmana u finale. 2012. su bili još bliže kada su izveli jedanaesterce. Tim je osvojio prvi turnir u bendiju na Zimskim azijskim igrama . Kazahstan će 2020. biti domaćin Svjetskog prvenstva za mlade do 21 godine. [10] U sovjetsko vrijeme, Dinamo Alma-Ata je osvojio državno prvenstvo Sovjetskog Saveza 1977. i 1990. godine i Kup Evrope 1978. godine. Bandy je razvijen u 10 od 17 administrativnih podjela u zemlji (8 od 14 regija i 2 od 3 grada koji se nalaze unutar regiona, ali nisu dio regiona). [11] Akzhaiyk iz Orala je, međutim, jedini profesionalni klub.
  • 2023. Kazahstan je postao evropski šampion u klizališnom bendiju [12]

Atletika[uredi | uredi izvor]

Dmitrij Karpov je istaknuti desetobojac, koji je osvojio bronzu na Ljetnim olimpijskim igrama 2004. i Svjetskim atletskim prvenstvima 2003. i 2007. godine. Olga Rypakova je atletičarka, specijalizovana za troskok (žene), koja je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u atletici 2011. i zlato na Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine . [13] Obožavatelji su je nazvali "princezom olimpijskih igara". [14] Yeldos Smetov, 28-godišnji Bugarin, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 60 kilograma nakon što je pobijedio Tornike Tsjakadoea iz Holandije. Smetov je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru. [15]

Košarka[uredi | uredi izvor]

Najpoznatiji kazahstanski košarkaš bio je Alzhan Zharmukhamedov, koji je igrao za moskovski CSKA i košarkašku reprezentaciju Sovjetskog Saveza 1960-ih i 1970-ih godina. Tokom svoje karijere osvojio je više titula i medalja na nekim od najprestižnijih svjetskih košarkaških takmičenja, uključujući Ljetne olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo u košarci, EuroBasket (Evropsko prvenstvo u košarci) i Euroligu . Godine 1971. stekao je zvanje majstora sporta SSSR-a međunarodne klase, a godinu dana kasnije odlikovan je Ordenom znaka časti .

Kazahstanska košarkaška reprezentacija osnovana je 1992. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza. Od svog osnivanja, bila je konkurentska na kontinentalnom nivou. Njeno najveće postignuće dogodilo se na Azijskim igrama 2002. godine, kada je pobijedila Filipine u posljednjoj utakmici i osvojila brončanu medalju. Na službenom prvenstvu Azije u košarci, sada poznatom kao FIBA Azijski kup, Kazahstanci su najbolje plasirani završivši na četvrtom mjestu 2007. godine.

Skijaško trčanje[uredi | uredi izvor]

Marka s prikazom Vladimira Smirnova

Skijaš Vladimir Smirnov osvojio je ukupno sedam medalja na Zimskim olimpijskim igrama 1988., 1994. i 1998. godine, uključujući zlatnu medalju u disciplini na 50 km 1994. godine. Tijekom razdoblja od 1987. do 1995. godine, osvojio je ukupno 11 medalja na Svjetskim prvenstvima, uključujući četiri zlatne medalje. U prvoj fazi svoje aktivne karijere predstavljao je Sovjetski Savez, a kasnije je predstavljao Kazahstan.

Ritmička gimnastika[uredi | uredi izvor]

Aliya Yussupova zauzela je 4. mjesto na Ljetnim olimpijskim igrama u Ateni. Bila je među osvajačima medalja na nekoliko prethodnih turnira i trenutno se smatra jednom od najboljih ritmičkih gimnastičarki na svijetu. Nakon njezinog povlačenja iz sporta krajem 2009. godine, Kazahstan je zadržao svoj ugled u ritmičkoj gimnastici zahvaljujući pojavi Ane Alyabyeve, koja sada predstavlja naciju na međunarodnim turnirima, Grand Prixu i svjetskom prvenstvu. Od 2015. godine Sabina Ashirbayeva je započela seniorsku karijeru, postižući značajne rezultate i slijedeći stope svoje prethodnice Aliye Yussupove.

Ragbi unija[uredi | uredi izvor]

Ragbi unija je popularan sport u Kazahstanu. Kazahstanski ragbi savez osnovan je 1993. godine, ali tradicija ragbija u zemlji datira od 1966. godine, kada je formirana prva muška ragbi reprezentacija Kazahstanske Sovjetske Republike. Nacionalna ženska reprezentacija postala je prvakinja Azije po treći put 2002. godine. Muška ekipa jača i redovito sudjeluje na velikim međunarodnim turnirima. Trenutno se nalazi na 32. mjestu (od 95) na IRB svjetskoj rang listi.

Polo[uredi | uredi izvor]

Od 2012. godine postoji Polo savez Kazahstana, koji je 2014. godine postao punopravni član Međunarodnog Polo saveza na Generalnoj skupštini održanoj u Buenos Airesu, Argentina. Kazahstan ima i nacionalnu reprezentaciju u polo sportu.

Brzo klizanje[uredi | uredi izvor]

Visinsko klizalište Medeu u blizini Almatija je jedno od najistaknutijih otvorenih klizališta na svijetu i bilo je poprište mnogih svjetskih rekorda na svim distancama brzog klizanja prije pojave zatvorenih arena. Ledena palata Alau u Nur-Sultanu izgrađena je za Zimske azijske igre 2011. godine.

Tenis[uredi | uredi izvor]

Tenis je sport u porastu u zemlji. Nur-Sultan je od 2020. godine bio domaćin Astana Opena u muškoj i ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, kao i u parovima, na nivou ATP 500 i WTA 250 bodova. U 2022. godini, muški turnir je unaprijeđen sa ATP 250 na ATP 500.[16]

U 2022. godini, Elena Rybakina postala je prva kazahstanska teniserka koja je osvojila prestižnu titulu Grand Slam turnira, trijumfirajući u ženskom pojedinačnom natjecanju na Wimbledonu.

Dizanje tegova[uredi | uredi izvor]

  • Ilja Iljin takmiči se u muškoj kategoriji do 105 kg i trenutno je jedan od najboljih dizača tegova svoje generacije. Na svom prvom međunarodnom natjecanju, Svjetskom prvenstvu u dizanju tegova 2005., zauzeo je prvo mjesto u ukupnom broju (386 kg) i trzaju (216 kg) s samo 17 godina,[17] natječući se u kategoriji do 85 kg. On je rijedak slučaj dizača tegova koji su osvojili dvije uzastopne zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Prva medalja bila je na Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu 2008., a druga na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu 2012. u kategoriji do 94 kg. Iljin je postavio novi svjetski rekord u kategoriji do 94 kg za izbačaj (233 kg) i ukupno (418 kg) u Londonu. Bio je neporažen na svim svjetskim i olimpijskim natjecanjima na kojima je sudjelovao. Nedavno, na Svjetskom prvenstvu u dizanju tegova 2014., gdje se takmičio u muškoj kategoriji do 105 kg, osvojio je zlato u ukupnom rezultatu (432 kg) i u izbačaju, postavivši svjetski rekord od 242 kg.[18]

Konjički sportovi[uredi | uredi izvor]

Jahači u tradicionalnoj nošnji igraju Kyz Kuu .

Kazahstan se takmičio na Svjetskim igrama nomada 2014. godine, osvojivši zlato i srebro na Kynan Chabysh, srebro na Alaman Baigeu i dvije bronzane medalje na Er Enishu . [19]

Tradicionalni sport Kyz Kuu ("juri djevojku") uključuje jahače koji jure jedni druge. [20]

U oktobru 2021. godine u Turkistanu, Kazahstan, održan je turnir tradicionalnih nomadskih kazahstanskih igara. Ovaj događaj je uključivao konjske trke, streljaštvo, kazakša kures, togyzkumalak, asyk atu i audaryspak. [21]

Odbojka na pijesku[uredi | uredi izvor]

Kazahstan je predstavljao žensku reprezentaciju u odbojci na pijesku koja se takmičila na AVC kontinentalnom kupu u odbojci na pijesku 2018–2020 . [22]

Soči 2014[uredi | uredi izvor]

Kazahstan je osvojio jednu bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sočiju, koju je osvojio Denis Ten u umjetničkom klizanju za muškarce. [23] [24]

Rio 2016[uredi | uredi izvor]

Na Olimpijskim igrama u Riju Kazahstan je osvojio 3 zlatne, 5 srebrnih i 10 bronzanih medalja. [25]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Results 2007". Memim Encyclopedia.
  2. ^ "Kazakhstani Olympic Athletes in Boxing". olympiandatabase.com.
  3. ^ Image of President Nursultan Nazarbayev attending the 2011 Asian Winter Games final
  4. ^ "Bandy-Oval Skate".
  5. ^ "Bandy History". Arhivirano s originala, 2019-04-16. Pristupljeno 2021-11-08.
  6. ^ SHORT BANDY – A NEW SUCCESSFUL TYPE OF BANDY?
  7. ^ "Rusbandy".[mrtav link]
  8. ^ ""Members – Federation of International Bandy"".
  9. ^ Team picture after the bronze medal had been captured in WCS 2015
  10. ^ "Google Translate".
  11. ^ Press conference for the Head Coaches of teams Finland and Kazakhstan
  12. ^ Kazakhtan European Champion!
  13. ^ "Dmitriy Karpov". Olympics.
  14. ^ July 2021, Staff Report in Sports on 26 (2021-07-26). "Kazakhstan's Olga Rypakova Dubbed the "Princess of the Olympic Games" By Fans". The Astana Times (jezik: engleski).
  15. ^ "July 2021". The Astana Times.
  16. ^ "Astana Open, Nur-Sultan, Kazakhstan". ATP Tour. Pristupljeno 14 August 2022.
  17. ^ "International Weightlifting Federation (IWF.NET)". www.iwf.net. Arhivirano s originala, 2 December 2008. Pristupljeno 12 January 2022.
  18. ^ 2014 World Weightlifting Championships
  19. ^ Lioy, Stephen (26 September 2014). "The 2014 World Nomad Games - Kyrgyzstan - WorldNomads.com" (jezik: engleski).
  20. ^ Wagenhauser, Betsy. "The Customs and Traditions of the Kazakh". Arhivirano s originala, 2001-12-23.
  21. ^ Culture, Saniya Bulatkulova in; October 2021, Kazakhstan Region Profiles: A. Deep Dive Into the Heart of Central Asia on 19 (2021-10-19). "Traditional Nomads Games Held in Kazakhstan". The Astana Times (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-12-14.
  22. ^ "Continental Cup Finals start in Africa". FIVB. 22 June 2021. Pristupljeno 7 August 2021.
  23. ^ "Sochi olympics". Sochi Olympics.
  24. ^ "Sochi 2014 Figure Skating Individual Men Results". Olympics. Pristupljeno 2021-11-16.
  25. ^ "Rio 2016". Rio Olympics 2016.