Staša Košarac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Staša Košarac
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Vrijeme na vlasti
23. decembar 2019 –
PrethodnikMirko Šarović
Rođenje (1975-03-19) 19. mart 1975 (46 godina)
Sarajevo, SFRJ
NacionalnostSrbin
Politička strankaSNSD
Djeca3
ObrazovanjeDiplomirani menadžer (poslovno-industrijski)
VjeraPravoslavna vjera

Staša Košarac (19. mart 1975, Sarajevo) jest bosanskohercegovački srpski političar i obavlja dužnost predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Do novembra 2010, bio je delegat i predsjednik Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Staša Košarac je i rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske. Od 23. decembra 2019. godine obavlja dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1975. od oca Milorada i majke Zoranke u Sarajevu, gdje je završio osnovnu, a zatim i Srednju mašinsko-tehničku školu Đuro Pucar Stari u Vogošći. Godine 2014. diplomirao je na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment.

Član je Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a prvu javnu funkciju je dobio kada je imao 25 godina kao odbornik u Skupštini općine Višegrad. 2004. godine osvaja mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a dvije godine kasnije postaje predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske. Od 2010. godine vrši istu dužnost u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 2014. godine osvaja direktan poslanički mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Godine 2018. ponovo osvaja mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, trenutno obavlja dužnost predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u ovom zakonodavnom tijelu.

Za rukovodioca Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske je izabran odlukom Vlade Republike Srpske u januaru 2010. godine. Živi u Istočnom Sarajevu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Imenovan novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine". Klix.ba. Pristupljeno 23. 12. 2019.