Sublingvalna primjena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Podjezično ili sublingvalno (skraćeno SL, prema latinskom za "pod podjezično", odnosi se na farmakološki način primjene kojim se supstance difundiraju u krv kroz tkiva ispod jezika koji je pretežno sluzna žlijezda koja proizvodi gustu mucinsku tečnost i podmazuje usnu šupljinu, što omogućava gutanje, pokretanje probave, puferiranje pH i higijenu zuba.[1]

Fiziologija[uredi | uredi izvor]

Podjezične žlijezde primaju primarni dotok krvi iz podjezičnih i poddonjeviličnih arterija, koje su ogranci jezične arterije, odnosno facijalne arterije. Ove arterije su grane vanjske karotidne arterije. Podjezična vena ulazi u ezičnu venu, koja se zatim ulijeva u unutrašnji vratni sistem. Podjezične žlijezde dobijaju parasimpatički ulaz preko nerva chorda tympani, koji je ogranak facijalnog živca preko podmandibulske ganglije. Nerv funkcionira u sekretomotornom svojstvu. Chorda tympani se grana od motorne grane facijalnog živca u šupljini srednjeg uha, koja zatim izlazi iz srednjeg uha kroz petrotimpanska fisurawpetrotimpanske fisure. Nerv chorda tympani zatim putuje sa jezičnim živcem do sinapse u submandibulskoj gangliji. Postganglijska vlakna dospijevaju u podjezičnu žlijezdu i oslobađaju acetilholin i P-supstancu. Acetilholin, primarni neurotransmitter i muskarinski receptor djeluju na povećanju salivacije.

Princip[uredi | uredi izvor]

Kada hemikalija dođe u kontakt sa sluznicom ispod jezika, apsorbira se. Budući da vezivno tkivo ispod epitela sadrži mnoštvo kapilara, supstanca zatim difundira u njih i ulazi u vensku cirkulaciju. Suprotno tome, supstance apsorbirane u crijeva su podvrgnuta metabolizmu prvog prolaska u jetri prije ulaska u opću cirkulaciju.

Podjezična primjena ima određene prednosti u odnosu na oralnu. Budući da je izravnija, često je brža, i osigurava da će tvar riskirati razgradnju samo enzimima pljuvačke prije ulaska u krvotok, dok oralno primijenjeni lijekovi moraju preživjeti prolazak kroz nepovoljno okruženje probavnog trakta organizma, koji rizikuje da ih razgradi, ili želučana kiselina ili žuč, ili enzimi kao što je monoaminooksidaza (MAO). Nadalje, nakon apsorpcije iz gastrointestinalnog trakta, takvi lijekovi moraju proći u jetru, gdje mogu biti znatno promijenjeni; ovo je poznato kao efekt prvog prolaska metabolizma lijekova. Zbog probavne aktivnosti želuca i crijeva, oralni put je neprikladan za određene supstance, kao što je salvinorin A.

Obrasci[uredi | uredi izvor]

Farmaceutski preparati za podviličnu primjenu proizvode se u obliku:

  • Podjezične tablete – tablete koje se lahko tope u ustima, brzo se rastvaraju i sa malo ili nimalo ostataka. Nitroglicerinske tablete su primjer, a antiemetik ondansetron je drugi.
  • Podjezične trake – slične tabletama po tome što se lahko tope u ustima i brzo se rastvaraju. subokson je primjer lijekova koji dolazi u sublingvalnoj traci.
  • Višenamjenske tablete – rastvorljive tablete za oralnu ili sublingvalnu (ili bukalnu) primjenu, često pogodne i za pripremu injekcija, hidrostata (hidromorfon) i brojne marke tableta morfija i kocke.
  • Podjezične kapi – koncentrirana otopina koja se kaplje pod jezik, kao kod nekih preparata za nikokodin protiv kašlja,
  • Podjezični sprej – sprej za jezik; određeni ljudskii i veterinarski lijekovi se izdaju kao takvi.
  • Pastile – djeluju na kombinaciju podjezične, bukalne i oralne primjene s kontroliranom brzinom, kao kod Actiq fentanilnih pastila na štapiću (lizalica).
  • Šumeće bukalne ili podjezične tablete – ovaj način mnogo brže provodi lijek kroz sluznicu (to je slučaj i u želucu s gaziranim ili šumećim tekućinama) i koristi se u bukalnoj tableti fentanila Fentore.

Supstance[uredi | uredi izvor]

Gotovo bilo koji oblik supstance može biti podložan sublingvalnoj primjeni ako se lahko otapa u pljuvački. Svi prašci i aerosoli mogu svi iskoristiti ovaj način. Međutim, brojni faktori, kao što su pH, molekulska težina i rastvorljivost u lipidima, mogu odrediti je li put praktičan. Na osnovu ovih svojstava, pogodno topivi lijekovi mogu presporo difundirati kroz sluznicu da bi bili efikasni. Međutim, mnogi lijekovi mnogo snažnije djeluju podjezično, što je općenito sigurnija alternativa od primjene putem nosne sluznice. Ovaj način također naširoko koriste ljudi koji uzimaju određene psihoaktivne lijekove. Međutim, jedan nedostatak je promjena boje zuba i kvarenje uzrokovano dugotrajnom upotrebom oveog načina s kiselim ili na drugi način kaustičnim lijekovima i punilima.

Alergene[uredi | uredi izvor]

Alergeni se također mogu primeniti pod jezikom kao dio imunoterapije alergenima.

Terapeutski peptidi i proteini[uredi | uredi izvor]

Relativno nov način davanja terapijskih peptida i proteina (kao što su citokini, domena antitijela, Fab fragment ili jednolančana antitjela ima podjezičnu primjenu. Peptidi i proteini nisu stabilni u [fRelativno nov način davanja terapijskih peptida i proteina (kao što su citokini, domena antitela, Fab fragment ili jednolančana antitela) je sublingvalna administracija. Peptidi i proteini nisu stabilni u gastro-intestinalnom traktu, uglavnom zbog razgradnje enzimima i razlika u pH. Kao posljedica toga, većina peptida (kao što je insulin, eksenatid, vazopresin itd.) Ili proteini (kao što je interferon, EPO i interleukins) moraju se davati injekcijom. Nedavno su nove tehnologije omogućile sublingvalno davanje takvih molekula. U toku su povećani napori za isporuku makromolekula (peptida, proteina i imunoterapija) sublingvalno, od strane kompanija kao što su Novo Nordisk, Sanofi i BioLingusrobavni trakt|gastrointestinalnom traktu]], uglavnom zbog razgradnje enzimima i razlika u pH. Kao posljedica toga, većina peptida (kao što su insulin, eksenatid, vazopresin itd.) Ili proteini (kao što je interferon, EPO i interleukini) moraju se davati injekcijom. Nedavno su nove tehnologije omogućile sublingvalno davanje takvih molekula. U toku su povećani napori za isporuku makromolekula (peptida, proteina i imunoterapija) podjezično, od kompanija kao što su Novo Nordisk, Sanofi i BioLingus.[2] Podjezična isporuka može biti posebno efikasna za imunoaktivne lijekove, zbog prisustva ćelija imuno-receptora u blizini sublingvalnog područja.

Vakcine[uredi | uredi izvor]

Podjezični put se također može koristiti za vakcinu protiv različitih zaraznih bolesti. Tako su pretklinička ispitivanja otkrila da podjezična cjepiva mogu biti visoko imunogena i mogu zaštititi od virusa gripe[3][4] and Helicobacter pylori,[5] ali podjezična primjena može se koristiti i za vakcine protiv drugih zaraznih bolesti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Grewal, JS; Bordoni, B; Ryan, J (2020), "article-36176", Anatomy, Head and Neck, Sublingual Gland, This book is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits use, duplication, adaptation, distribution, and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, a link is provided to the Creative Commons license, and any changes made are indicated., Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, PMID 30571047, pristupljeno 28. 3. 2020
  2. ^ "Biolingus". www.biolingus.ch.
  3. ^ Sambhara, Suryaprakash; Pedersen, Gabriel Kristian; Ebensen, Thomas; Gjeraker, Ingrid Hjetland; Svindland, Signe; Bredholt, Geir; Guzmán, Carlos Alberto; Cox, Rebecca Jane (2011). "Evaluation of the Sublingual Route for Administration of Influenza H5N1 Virosomes in Combination with the Bacterial Second Messenger c-di-GMP". PLOS ONE. 6 (11): e26973. Bibcode:2011PLoSO...626973P. doi:10.1371/journal.pone.0026973. ISSN 1932-6203. PMC 3206068. PMID 22069479.
  4. ^ Song, J.-H.; Nguyen, H. H.; Cuburu, N.; Horimoto, T.; Ko, S.-Y.; Park, S.-H.; Czerkinsky, C.; Kweon, M.-N. (2008). "Sublingual vaccination with influenza virus protects mice against lethal viral infection". Proceedings of the National Academy of Sciences. 105 (5): 1644–1649. doi:10.1073/pnas.0708684105. ISSN 0027-8424. PMC 2234198. PMID 18227512.
  5. ^ Raghavan, S; Ostberg, AK; Flach, CF; Ekman, A; Blomquist, M; Czerkinsky, C; Holmgren, J (oktobar 2010). "Sublingual immunization protects against Helicobacter pylori infection and induces T and B cell responses in the stomach". Infection and Immunity. 78 (10): 4251–60. doi:10.1128/IAI.00536-10. PMC 2950356. PMID 20696831.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]