T-60

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
T-60 izviđački tenk
[KV-2]
Svojstva
Posada2
Dužina4.10 m
Širina2.30 m
Visina1.75 m
Težina5.8 tona
Oklop i naoružanje
Oklop7–20 mm
Osnovno naoružanjetop 20mm TNSh
Sekundarno naoružanje1× DT mitraljez 7.62mm
Pokretljivost
Pogon2×GAZ-202 70+70 KS (52+52 kW)
hp ( kW)
Brzina na cesti44 km/h
Snaga/težina24 ks/tona
Domet450 km

T-60 je bio sovjetski tenk koji se proizvodio između 1941. i 1943. godine.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Način stvaranja ovog tenka je jedinstven u drugom svjetskom ratu, a možda i u cijeloj tenkovskoj historiji. Fabrika tenkova u Moskvi je bila dobila naređenje da počne proizvoditi tenk T-50 , ali tamošnji rukovodeći kadar je, ubrzo nakon što su ugledali projekat zaključio da je nemoguće proizvesti takvo nešto u njihovoj maloj fabrici. S velikom dozom sulude hrabrosti tamošnji glavni dizajner zajedno s odgovornom vojnom osobom je poslao pismo Staljinu o nemogućnosti ispunjenja zadane zadaće i prijedlogu gradnje novog tenka kojeg su oni dizajnirali u roku od samo dvije sedmice. Razmotrivši prijedlog novog tenka Staljin i vrhovni štab Crvene armije daju dozvolu za početak gradnje tenka koji dobija ime T-60.

Ratna upotreba[uredi | uredi izvor]

Nakon katastrofalnih gubitaka tokom 1941. godine ovaj tenk je bio bez obzira na svoje neupitne nedostatke s oduševljenjem dočekan na frontu za popunjavanje borbenih linija do trenutka pojave dovoljnog broja tenkova T-34. Realno govoreći snaga ovog tenka je bila nedovoljna za ozbiljnije zadatke tako da je on u trenutku vatrenog krštenja bio ravnopravan samo s tenkom Panzer II . Neke minimalne izglede T-60 je još imao i protiv jačih tenkova Panzer III i Panzer IV , ali zasluga za to je pripadala prije svega oklopu, a ne naoružanju.

Stvarno zamišljena namjena ovog tenka su bile amfibijske operacije u čemu je trebao naslijediti T-38 . Kako takvih operacija, izvedenih od strane Crvene armije, do 1943. godine praktički nije niti bilo T-60 nije nikada bio realno testiran.

Oprema[uredi | uredi izvor]

Važnost data ovom tenku tokom 1941. godine se najbolje vidi na osnovu motora koji su u njega ugrađeni. Po Staljinovom naređenju u T-60 su bili ugrađeni svi motori do kojih je tvornica mogla doći, tako da su se tu našli motori od klasičnog sovjetskog, preko američkih fordovih primjeraka do običnih automobilskih motora. Na kraju se dešavalo da tenkovi u jednoj diviziji ne mogu zajedno jurišati, radi različite snage pogona koji ih je pokretao različitom brzinom.

U tenk je bio ugrađen brzi avionski top od 20 mm, što je u trenutku proizvodnje predstavljao njegov glavni problem. S druge strane njegov nagnuti oklop od 20 mm je kasnije povećan na 35 mm što ga je 1941. godine činilo boljim od sličnih protivničkih borbenih vozila, ali to već 1942. postaje nedovoljno.

Sveukupno je bilo proizvedeno više od 6000 primjeraka ovog tenka koji se prestaje proizvoditi početkom 1943. godine, kada ga i na posljednjoj tvorničkoj liniji mijenja T-70.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]