CSI: Miami

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
CSI: Miami
Naslovni kadar
Izvorni naslovCSI: Miami
AutoriAnthony E. Zuiker
Carol Mendelsohn
Ann Donahue
GlumciDavid Caruso
Emily Procter
Adam Rodríguez
Jonathan Togo
Eva LaRue
Rex Linn
Khandi Alexander
Omar Benson Miller
Eddie Cibrian
Megalyn Echikunwoke
Sofia Milos
Rory Cochrane
PorijekloSAD
Kanada
Originalni jezikengleski
Br. sezona10
Br. epizoda232
Produkcija
ProducentJerry Bruckheimer
Trajanje45-50 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaCBS Paramount
Emitiranje23. 9. 2002 – 8. 4. 2012.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

CSI: Miami je američka kriminalistička TV-serija koja je prvi put emitirana 23. 9. 2002. Nastala je kao tzv. spin-off serije CSI: Las Vegas.

Serija prati istrage forenzičkog tima policije Miamija na čelu s poručnikom Horatiom Caineom. U okolnostima stalnih etničkih i kulturnih napetosti, Caineov tim bavi se sličnim slučajevima kao i kolege iz Las Vegasa.

Pilot-epizoda emitirana je u SAD-u 9. maja 2002. kao epizoda CSI: Las Vegasa, a posljednja, 10. sezona, završena je 8. aprila 2012. Seriju su zajednički producirali CBS Television Studios i kanadska medijska kuća Alliance Atlantis.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Serija se snimala prvenstveno u SAD-u. Snimke Miamija (obično iz ptičije perspektive) snimljene su u Miami-Dade Countyju, Florida, dok se unutrašnje scene snimaju u Raleigh Manhattan Studiosu u Manhattan Beachu, Kalifornija. Neke scene, uglavnom vanjske, većinom su se snimale u Long Beachu (Kalifornija), kao i u dijelovima Manhattan Beacha i Redondo Beacha. Za ostale vanjske scene uglavnom su se koristile plaže u centru Long Beacha: Marina Green Park i Rainbow Lagoon Park. Novosagrađene visoke stambene zgrade davale su utisak da se nalazite u Miamiju.

Koristile su se i druge lokacije u Long Beachu, kao što je distrikt Naples, čiji kanali i kuće visoke klase s velikim dokovima za čamce i manje brodove te palminim stablima također daju osjećaj Miamija.

Zgrada koja se koristi u vanjskim snimcima sjedišta policije Miami-Dadea zapravo je sjedište Federalne kreditne unije u okviru Federalne uprave za avijaciju, a nalazi se na adresi 14600 Aviation Boulevard, Hawthorne, Kalifornija.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Ime Glumi ga/je Zanimanje Sezone
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
Horatio (H) Caine David Caruso Šef dnevne smjene forenzičkog tima Glavni
Calleigh Duquesne Emily Procter Pomoćnik šefa dnevne smjene forenzičkog tima Glavni
Eric Delko Adam Rodriguez Kriminalist 3. stepena Glavni Epizodni Glavni
Ryan Wolfe Jonathan Togo Kriminalist 3. stepena Glavni
Frank Tripp Rex Linn Detektiv Odjela za pljačke/ubistva Epizodni Glavni
Natalia Boa Vista Eva LaRue Kriminalistica 2. stepena Epizodni Glavni
Walter Simmons Omar Benson Miller Kriminalist 1. stepena Glavni
Yelina Salas Sofia Milos Privatna istražiteljica, bivša detektivka Odjela za pljačke/ubistva Epizodni Glavni Gost
Megan Donner Kim Delaney Pomoćnik šefa dnevne smjene forenzičkog tima Glavni
Timothy (Tim) Speedle (Speed) Rory Cochrane Kriminalist 3. stepena Glavni Gost
Dr. Alexx Woods Khandi Alexander Patologinja Glavni Gost
Dr. Tara Price Megalyn Echikunwoke Patologinja Glavni
Jesse Cardoza Eddie Cibrian Kriminalist 2. stepena Glavni Gost
Ekipa CSI: Miamija (slijeva nadesno): Delko, Alexx, Horatio, Wolfe i Calleigh
  • Poručnik Horatio Caine (David Caruso) šef je dnevne smjene kriminalističkog laboratorija policije Miami-Dadea, bivši detektiv u Odjelu za ubistva njujorške policije, forenzički analitičar i bivši član ekipe za eksplozive. Izvanredan je strijelac i ne oklijeva upotrijebiti smrtonosnu silu. Vrlo često ide do ekstremnih granica kako bi sačuvao dokaz ili potencijalnu žrtvu. Ponašanje mu je uvijek ozbiljno, a u razgovoru je direktan i drži se onog što je u datom trenutku najvažnije. Ima dobru komunikaciju s djecom koja su upravo doživjela traumatične događaje. Dok tješi žrtve ili razgovara sa zločincima, koristi "ostani miran" pristup. Njegov su zaštitni znak sunčane naočale koje veoma često nosi. Bio je kratko oženjen s Marisol Delko (Alana de la Garza), Ericovom sestrom; brak je kratko trajao jer su Marisol snajperom ubili članovi bande Mala Noche (Zla noć) u epizodi Rampage. U epizodi Dangerous Son otkrio je da ima 16-ogodišnjeg sina po imenu Kyle Harmon (iz veze koju je imao dok je radio na tajnom zadatku pod imenom John Walden). U epizodi In the Wind vidimo da je Kyle s vojskom u Afganistanu. U Going Ballistic Horatio je ustrijeljen. Međutim, u narednoj epizodi (Resurrection) vidimo da je Horatio lažirao svoju smrt kako bi zaustavio prodaju ilegalnih metaka. U 1. epizodi 8. sezone Out of Time u prisjećanjima je prikazano formiranje njegovog tima 1997, nedugo nakon što je postao šef nove istražiteljske jedinice koja je brzo preimenovana u CSI.
  • Calleigh Duquesne (Emily Procter) Horatiova je zamjenica. Specijalnost joj je balistika. Njena krhka građa, plava kosa i dobar izgled te južnjački naglasak često navode druge ljude da je potcijene, ali ona je briljantna i posvećena naučnica. Njen otac je advokat koji ima problema s alkoholizmom i koji se pokušao od toga izliječiti više puta. Calleigh se u poslu uvijek i strogo drži propisa. U epizodi Ambush imala je problema s uhođenjem, tj. web-stranicom koja je pratila svaki njen korak; kasnije se otkrilo da je njen autor kolega iz laboratorije Dan Cooper za koga je ranije otkrila da je ukrao kreditnu karticu pokojnog Speedlea, zbog čega je dobio otkaz, pa joj se tako pokušao osvetiti. U epizodi All In Calleigh je oteta i prisiljena da pomogne "maskirati" mjesto zločina, ali su je kolege kasnije spasile. U Smoke Gets in Your CSI's hitno je odvezena u bolnicu i skoro umrla zbog udisanja dima dok je s Wolfeom spašavala dokaze i tijelo mrtvaca iz zapaljene kuće. U finalu 7. sezone (Seeing Red) ranila je Delka (ne znajući da je on taj na koga je pucala) i u sljedećoj epizodi vidimo da je on u kritičnom stanju, nakon čega počinje prisjećanje na 1997. godinu i njen prvi dan na poslu, kad se i upoznala s Delkom (s njim je, inače, u ljubavnoj vezi od 7. sezone).
  • Eric Delko (Adam Rodríguez) stručnjak je za otiske prstiju i identifikaciju droge. Otac mu je Rus, a majka Kubanka (puno prezime mu je Delektorsky, ali ga je skratio nakon dolaska u SAD). Također je stručnjak i za ronjenje i zadužen je za pronalaženje dokaza pod vodom, kad to okolnosti zahtijevaju. U epizodi Shattered posao mu je došao u pitanje nakon što je uhapšen zbog posjedovanja marihuane, ali se ispostavilo da je ona bila za njegovu sestru Marisol, kako bi pomoću nje ublažila bolove od tretmana za leukemiju. U Man Down, dok je pokušavao spasiti ženu koju je oteo bjegunac Clavo Cruz, Delko je kritično ranjen u glavu. Preživio je i vratio se u tim, ali je jedno vrijeme patio od djelomičnog gubitka pamćenja. U And How Does That Make You Kill? rekao je svojoj psihologinji (koju je po naredbi morao posjećivati nakon nekih traumatičnih iskustava) o naklonosti i osjećajima prema Calleigh. U The DeLuca Motel otkriveno je da trenutno boravi u motelu jer ga neko prati. Otkriveno je i da mu je otac kubanski Rus i da ga pokušava ubiti (glumi ga Rade Šerbedžija). Kasnije su se ipak susreli i donekle izgladili odnose. U već spomenutoj epizodi Seeing Red Delko je pokušao pomoći ocu i viđen je kako s njim bježi iz ilegalnog skladišta oružja, ali ga je u bijegu (ne znajući da je on za volanom) ranila Calleigh. Ipak, preživio je i viđen je kako se budi u bolničkoj sobi u epizodi Out of Time. Rodriguez se u 8. sezoni privremeno povukao iz serije (pojavio se u samo 3 epizode), a zamijenio ga je bivši CSI-evac Jesse Cardoza. Delko je svoj odlazak najavio govoreći Calleigh da napušta CSI-tim jer je život prekratak. Prije nego što se odveze, dobija poruku od Horatia: "Uvijek ću biti tu".[1] 19. 2. 2010. Rodriguez je na svom Twitter-profilu objavio da se vraća u seriju u 9. sezoni kao stalni član.[2][3]
  • Ryan Wolfe (Jonathan Togo) radio je kao obični policajac u vrijeme kad ga je Horatio zaposlio u svom timu skoro bukvalno na licu mjesta, primijetivši s odobravanjem njegovo besprijekorno održavanje pištolja (vjerovatno zato što Wolfe ima OKP). Prvi se put pojavio u epizodi Under the Influence, ali nije postao stalni član do epizode Hell Night. Ryan je zamijenio Tima Speedlea, koji je ubijen u jednoj akciji jer mu je pištolj zakazao zbog lošeg održavanja. U epizodi Nailed Ryan je pogođen u oko iz pištolja za eksere. Na kraju epizode Burned dobio je otkaz jer je direktno bio povezan s osumnjičenikom za ubistvo i jer to nije prijavio nadležnima. Nakon toga se okušao na više poslova: radio je na televiziji kao ekspert za mjesta zločina, stručni svjedok odbrane, zatim kao tehničar u streljani, a prijavio se i za pomoćnika patologa. Za cijelo to vrijeme pokušavao se ponovo prijaviti za posao u CSI-timu, što mu je na kraju i uspjelo. U Going Ballistic Ryan dobija poruku "Gotovo je" upravo nakon što je Horatio ustrijeljen. Međutim, otkrilo se da ga je Horatio zamolio za pomoć u lažiranju njegove smrti, kako bi Horatio mogao obaviti tajnu akciju. Na kraju epizode Target Specific i tokom naredne epizode (Wolfe in Sheep's Clothing) vidimo da je Ryana otela ruska mafija i prisilila ga da prikrije zločin.
  • Natalia Boa Vista (Eva LaRue) jeste DNK-analitičarka kojoj je po dolasku u tim zbog nekih federalnih restrikcija bilo dozvoljeno raditi samo na neriješenim i zaboravljenim slučajevima. Prije dolaska u tim pobjegla je od muža koji ju je zlostavljao; u jednom slučaju ubistva žene njena povezanost s udruženjem zlostavljanih žena bila je ključna za njegovo rješavanje. Na kraju 4. sezone otkriveno je da je Natalia FBI-eva "krtica" u laboratoriju; zadatak joj je bio da pomogne skupiti dovoljno informacija za pokretanje slučaja protiv Horatia i njegovog tima. U 5. sezoni otkrila je da je njen bivši muž Nick Townsend izišao iz zatvora, što ju je dosta uznemirilo. On se zaposlio kao čistač mjesta zločina i prilikom prvog susreta s Natalijom uručio joj je sudsku zabranu približavanja. Bili su u napetom odnosu sve do Nickovog ubistva, za koje je Natalia nakratko bila osumnjičena. U epizodi Darkroom Wolfe pronalazi gomilu fotografija djevojaka koje su oteli trgovci ljudima i Natalia na jednoj od njih prepozna svoju sestru Anyu, a DNK s mjesta zločina potvrđuje da je Anya zaista jedna od otetih djevojaka. CSI-tim ih je kasnije uspio sve spasiti. U Tunnel Vision konačno je dobila dozvolu za nošenje vatrenog oružja i čak je u samoodbrani prvi put ranila sumnjivca.
  • Narednik Frank Tripp (Rex Linn) detektiv je iz Odjela za ubistva, porijeklom iz Texasa, koji se pridružuje CSI-timu na mjestu zločina. U dobrim je radnim odnosima sa svim članovima tima. U epizodi Dispo Day otkriveno je da je razveden i da ima troje djece. Nakon što je položio ispit za narednika u epizodi Dangerous Son, neko je vrijeme morao provesti u uniformi, radeći u patroli, ali se ubrzo vratio u Ubistva i ponovo obukao odijelo (Guerillas in the Mist). Tokom ranih faza serije on i Horatio nisu se dobro slagali, ali se u novije vrijeme sve češće vide zajedno na mjestima zločina. Nakon što Wolfe dobije otkaz, a kasnije bude vraćen u tim, njih dvojica imaju jedan drugog "na zubu". U Chain Reaction dovodi Ryana da uzme otiske sa zatvorskog telefona, govoreći mu da mu je on "najdraži mali prašinar", pokušavajući ga time uvrijediti.
  • Walter Simmons (Omar Benson Miller) najnoviji je član Horatiovog tima, u koji se prebacio iz noćne smjene. Porijeklom je iz Louisiane i specijalist je za krađe umjetnina. Prvi put se pojavio u Bolt Action, a stalni član postao je u Dude, Where's My Groom?
  • Jesse Cardoza (Eddie Cibrian) bivši je policajac iz Los Angelesa koji se ponovo prebacio u Miami. U epizodi Out of Time u prisjećanjima na 1997. godinu vidimo njegov posljednji dan na poslu u Miamiju prije odlaska u LA; tada je pomogao Horatiu da zaključi jedan slučaj nakon kojeg je Horatio postao šef nove istražiteljske jedinice koja će postati CSI. Cardoza se vratio u epizodi Hostile Takeover kao član tima, zamijenivši Delka. Po njegovom povratku, laboratorij je napadnut, a Cardoza je s još troje ljudi uzet za taoca, ali spasio ih je Horatio ispunivši otmičarev jedinstven zahtjev u zamjenu za njihove živote. Nakon toga, u Show Stopper došlo je do netačnosti u podacima o pređenoj kilometraži na CSI-evim Hummerima; Cardoza u početku nije to objasnio, ali je kasnije u svlačionici rekao Calleigh da je pratio ženu kojoj je prijetila opasnost od čovjeka s kojim je on imao posla u Kaliforniji i da se vratio u Miami jer je taj čovjek ubio i njegovu ženu. U junu 2010. objavljeno je da Cibrian nije odabran za stalnog glumca u seriji za sezonu 2010-2011 i da će njegov lik napustiti seriju. Nije objavljeno u koliko će se još epizoda pojaviti prije odlaska.[4]
  • Dr. Tara Price (Megalyn Echikunwoke) bila je patologinja dnevne smjene nakon što je zamijenila Alexx u 7. sezoni. Debitirala je u Won't Get Fueled Again, a članica glavne ekipe postala u Bombshell. U Cheating Death Delko i Wolfe "smjestili" su joj praktičnu šalu s tijelom mrtvaca, zbog čega je cijeli taj slučaj umalo kompromitiran. Na kraju Divorce Party prikazano je kako Tara u mrtvačnici krade bočicu Oxycodona (opioidni analgetik) od žrtve i za nju lažno optužuje Juliu Winston, majku Horatiovog sina Kylea, kojeg je Horatio zaposlio kao stažistu u mrtvačnici nakon što je Kyle upao u nevolju. U Dissolved Wolfe se suočava s Tarom u vezi s ukradenim pilulama u njenom ormariću (Wolfe je odranije znao za to, ali je neko vrijeme šutio, jer ga je Tara uvjerila da je sve u redu s njom). Kada Julia upadne u mrtvačnicu zbog Tarine krađe i drži sve u njoj kao taoce, Tara konačno biva uhapšena. Nakon ove epizode njen lik se više ne pojavljuje.
  • Dr. Alexx Woods (Khandi Alexander) bila je patologinja u prvih 6 sezona. Medicinsku karijeru počela je kao liječnica u New Yorku, a postala je patologinja u okviru CSI-tima nakon što se iz ličnih razloga preselila u Miami. Veoma je emotivna osoba i u neku ruku "majčinska" figura za CSI-tim, pokazujući veliku brigu za njih. Također, često razgovara s mrtvim tijelima utješnim i brižnim tonom, kao da ih zapravo ispituje. Udana je i ima sina i kćerku s bivšim mužem koji je ubijen u jednoj od najranijih epizoda. U Rock and a Hard Place njen je sin bio glavni osumnjičeni za ubistvo, što natjera Alexx da ponovo razmisli o svom poslu (i o mjestu u CSI-timu i prijateljstvu s njima) i ona daje otkaz, govoreći Horatiu: "Trebam provesti više svog vremena brinući se za žive". On joj odgovori da će, ako se nekad poželi vratiti, mjesto biti otvoreno za nju. Pojavila se u Smoke Gets in Your CSI's, ali kao honorarna liječnica u Hitnoj pomoći u bolnici Dade General.
  • Yelina Salas (Sofia Milos) detektivka je iz Odjela za ubistva, porijeklom iz Kolumbije, koja se često priključuje CSI-timu u istragama. Ona je i udovica Horatiovog brata Raymonda. Kasnije je počela vezu s narednikom Rickom Stetlerom iz Unutrašnje kontrole, inače Horatiovim ličnim "progoniteljem". Nakon što se otkrilo da je Raymond još uvijek živ, otišla je u Brazil s njim i sinom, gdje su se namjeravali pritajiti radi Raymondove sigurnosti. Ponovo se pojavljuje na početku 5. sezone (epizoda Rio). Naime, Horatio i Delko otišli su u Rio de Janeiro da uhvate Antonia Riaza, koji je naredio ubistvo Horatiove žene i ujedno Delkove sestre, Marisol. Riaz u Riu ubija i Raymonda te pokušava regrutirati njegovog sina za raznosača droge po siromašnim i opasnim dijelovima područja. Međutim, Horatio ga spašava, ubivši na kraju Riaza, a Yelina i Ray Jr. vraćaju se u Miami, gdje Yelina počinje raditi kao privatni detektiv (epizoda Burned). U Dangerous Son Yelina za Horatia istražuje jednog osumnjičenog za kršenje uvjetne kazne; u istrazi pronalazi rodni list koji otkriva da je taj osumnjičeni zapravo Horatiov biološki sin. Vratila se i na početku 7. sezone, kada se ubacila u neprijateljske redove da pomogne Horatiu da uhvati krijumčara oružjem Rona Sarisa. U Seeing Red bila je oteta, ali ju je Horatio uspio spasiti.
  • Tim "Speed" Speedle (Rory Cochrane) bio je stručnjak za razne vrste tragova i otisaka, porijeklom iz Syracusea, New York, a diplomirao je biologiju na univerzitetu Columbia. Poginuo je tokom intervencije zbog oružane pljačke draguljarnice u epizodi Lost Son; nije redovno održavao svoj pištolj, pa je on zakazao u ključnom trenutku obračuna u draguljarnici, što ga je koštalo života. Lik je izbrisan iz serije na zahtjev samog Cochranea, koji je želio nastaviti karijeru na filmu i kojem se navodno nije sviđao dug i naporan raspored snimanja serije.[5] Ipak, pojavio se kao gost u epizodi Bang, Bang, Your Debt (6. sezona) u Delkovoj halucinaciji. U Out of Time otkriveno je da je Cardoza poznavao Speedlea, koji je 1997. radio u policiji St. Petersburga (Florida), i predložio je Horatiju da ga zaposli u svom novom timu.
  • Poručnica Megan Donner (Kim Delaney) bila je Horatiova prethodnica na čelu CSI-tima koja je na neodređeno vrijeme napustila posao nakon muževe smrti. Nakratko se vratila i radila s Horatiom, koji je u međuvremenu postavljen za glavnog istražitelja CSI-jedinice, ali je dala otkaz kad je shvatila da je pritisak posla sada veći nego što može podnijeti. Neke od ovih stvari kasnije su prepravljene: u Out of Time vidimo prisjećanja na slučaj koji je doveo do formiranja CSI-tima; po tom novom scenariju, Donner (koja je spomenuta, ali ne i viđena u toj epizodi) još uvijek je radila u laboratoriju, ali je Horatio bio na njegovom čelu od osnivanja. Ovaj lik navodno je izbrisan iz serije zbog nedostatka "hemije" između Delaney i Carusa.[6] Pojavila se samo u prvih 10 epizoda.

Epizodni likovi[uredi | uredi izvor]

U seriji se pojavljuje dosta epizodnih likova različitih profila (laboratorijski tehničari, detektivi, članovi porodica glavnih likova, kao i neki zločinci).

Epizode[uredi | uredi izvor]

Unakrsne epizode[uredi | uredi izvor]

CSI: Miami "uveden" je u okviru epizode originalnog CSI-a Cross Jurisdictions. U njoj Catherine i Warrick odlaze iz Las Vegasa u Miami prateći trag u istrazi ubistva bivšeg glavnog detektiva lasvegaske policije.

Osim toga, serija je imala unakrsne epizode i sa CSI: NY. U pretposljednjoj epizodi 2. sezone CSI: Miamija MIA/NYC NonStop (17. 5. 2004) prvi put su prikazani i budući likovi iz CSI: NY, čija je 1. epizoda prikazana u septembru iste godine. Druga njihova unakrsna epizoda desila se u 4. sezoni Miamija, odnosno 2. sezoni New Yorka. Epizoda je bila dvodijelna; 1. dio (Felony Flight) prikazan je 7. 11. 2005. u okviru Miamija, a 2. dio (Manhattan Manhunt) 2 dana kasnije (|9. 11.) u okviru NY-a. U 1. dijelu Mac Taylor dolazi iz New Yorka u Miami kako bi pomogao Horatiu da uđe u trag opasnom Henryju Dariusu. Priča se nastavlja u 2. dijelu kad Darius bježi nazad u New York, pa Horatio vraća uslugu Macu i ide s njim, kako bi ulovili Dariusa i zaključili slučaj (što im na kraju i uspijeva).

U 8. sezoni prvi put je prikazana trodijelna unakrsna epizoda između sve 3 CSI-serije, u čijem je centru bio Raymond Langston; slučaj počinje u Miamiju, nastavlja se u New Yorku, a završava u Las Vegasu, pa je Langston praktično obišao SAD kako bi se zaključila istraga.[7]

CSI: Miami trenutno ostaje jedina CSI-serija koja nije imala unakrsnu epizodu s nekom drugom serijom izvan CSI-franšize.

Prijem[uredi | uredi izvor]

CSI: Miami proglašen je najpopularnijom TV-serijom u svijetu prema rezultatima studija o rejtingu u 20 zemalja širom svijeta. Istraživanje iz 2006, koje je provela firma Informa Telecoms and Media, pokazalo je da se serija nalazila na "top 10" listama češće od bilo koje druge serije. Prema istom istraživanju, originalni CSI također ima veliku popularnost i nalazi se na 6. mjestu.[8]

Franšiza[uredi | uredi izvor]

Poput CSI-a, i CSI: Miami poslužio je za razvoj stripova, romana/pripovijetki i videoigara zasnovanih na seriji.

TV-rejting u SAD-u[uredi | uredi izvor]

Napomena: TV-sezona u SAD-u počinje krajem septembra, a završava u drugoj polovini maja.
Sezona Broj epizoda Satnica Originalno emitiranje Rejting Gledaoci
(u milionima)
Početak sezone Finale sezone TV-sezona
1. 24 ponedjeljak, 22:00 (EAT) 23. 9. 2002. 19. 5. 2003. 2002–2003. #12 16,57[9]
2. 24 ponedjeljak, 22:00 22. 9. 2003. 24. 5. 2004. 2003–2004. #9 18,06[10]
3. 24 ponedjeljak, 22:00 20. 9. 2004. 23. 5. 2005. 2004–2005. #7 19[11]
4. 25 ponedjeljak, 22:00 19. 9. 2005. 22. 5. 2006. 2005–2006. #9 18,12[12]
5. 24 ponedjeljak, 22:00 18. 9. 2006. 14. 5. 2007. 2006–2007. #11 17,10[13]
6. 21 ponedjeljak, 22:00 24. 9. 2007. 19. 5. 2008. 2007–2008. #16 13,91[14]
7. 25 ponedjeljak, 22:00 22. 9. 2008. 18. 5. 2009. 2008–2009. #13 14,22[15]
8. 24 ponedjeljak, 22:00 21. 9. 2009. 24. 5. 2010. 2009–2010. #24 12,65[16]
9. 22 nedjelja, 22:00 3. 10. 2010. 8. maj 2011. 2010–2011. #27 11,75[17]
10. 19 nedjelja, 22:00 25. 9. 2011. 8. april 2012. 2011–2012. #36 10,84[18]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

ASCAP nagrada

  • Najbolja TV-serija (2006)
  • Najbolja TV-serija (2005)

ASC nagrada

  • Izvanredno postignuće u kinematografiji u kategoriji Filmovi sedmice/Pilot-epizoda za TV-mrežu (za epizodu Cross Jurisdictions, 2003)

Emmy

  • Izvanredna koordinacija kaskadera (2007)
  • Izvanredna kinematografija za serije snimane jednom kamerom (2003)

BMI filmske i TV-nagrade

  • BMI TV Music Award (2008)
  • BMI TV Music Award (2005)
  • BMI TV Music Award (2004)
  • BMI TV Music Award (2003)

Image nagrada

  • Izvanredna sporedna glumica u dramskoj seriji (Khandi Alexander, 2005)

Nagrada za obradu zvuka

  • Najbolja obrada zvuka u muzici za televiziju - kratkometražna forma (za epizodu Rio, 2007)
  • Najbolja obrada zvuka u dugometražnoj televizijskoj formi (za epizodu Crime Wave, 2005)

People's Choice Awards

  • Omiljena nova dramska TV-serija (2003)

Nominacije[uredi | uredi izvor]

Osim nagrada, serija je imala još sveukupno 21 nominaciju za razne nagrade.

Izdanja[uredi | uredi izvor]

DVD-izdanja[uredi | uredi izvor]

Naziv DVD-a Broj epizoda Datumi izdavanja
Regija 1 Regija 2 Regija 4
Cijela sezona Cijela sezona Cijela sezona
The Complete First Season 24 29. 6. 2004. 1. 3. 2010. 10. 11. 2006.
The Complete Second Season 24 31. 12. 2004. 1. 3. 2010. 7. 2. 2007.
The Complete Third Season 24 21. 11. 2005. 1. 3. 2010. 16. 10. 2007.
The Complete Fourth Season 25 31. 10. 2006. 1. 3. 2010. 9. 7. 2008.
The Complete Fifth Season 24 30. 10. 2007. 1. 3. 2010. 4. 3. 2009.
The Complete Sixth Season 21 9. 9. 2008.[19] 1. 3. 2010. 10. 3. 2010.
The Complete Seventh Season 25 15. 9. 2009. 7. 6. 2010.[20] -
The Complete Eight Season 24 12. 10. 2010. 25. 7. 2011. 18. 4. 2012.
The Complete Ninth Season 22 27. 9. 2011. 25. 6. 2012[21] 12. 9. 2012[22]
The Complete Tenth and Final Season 19 25. 9. 2012[23] 1. 4. 2013. 16. 10. 2013[24]

Napomena: Regija 1 obuhvata SAD (s Portorikom) i Kanadu, regija 2 obuhvata sve evropske zemlje (osim Rusije, Bjelorusije i Ukrajine), Grenland, Arapski poluotok, Kavkaz, Iran, Egipat, Južnoafričku Republiku, Gvajanu i Japan, a u regiju 4 ulaze Srednja i Južna Amerika (osim Gvajane), Australija, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja i još neke manje polinezijske države.

Izdanja CSI: Miamija za regiju 2 izdaju se u 2 dijela; 1. dio ima 11, 12 ili 13 epizoda, a u 2. dijelu su preostale epizode; specijalni dodaci podijeljeni su između dvaju dijelova, a istog dana kada 2. dio bude pušten u prodaju, oba dijela dostupna su za kupovinu (kao cijela sezona). Sve sezone sada se ponovo izdaju u jednom dijelu.

Ostala izdanja[uredi | uredi izvor]

CSI-franšiza izdana je i u vidu nekoliko igara za mobitele. U jesen 2007. CBS se udružio s proizvođačem igara Gameloftom kako bi CSI prenijeli i na mobitele. Prva igra bila je CSI: Miami. U njoj "učestvuju" Horatio, Alexx i Calleigh, koji uz igračevu pomoć pokušavaju riješiti ubistvo u South Beachu. Igra je dostupna i za "skidanje" na različite iPod uređaje.[25]

U proljeće 2008. Gameloft i CBS izdali su CSI: Crime Scene Investigation – The Mobile Game. Igra je bazirana izvan originalne serije, a ima jedinstvenu karakteristiku u tome što igrač može primati pozive u toku igre koji mu daju napomene i tragove o mjestu zločina i dokazima. Što se tiče same priče, autori igre sarađivali su sa Zuikerom kako bi radnja i dijalozi bili u skladu sa stilom serije.[26]

Internet-prodaja[uredi | uredi izvor]

Država Prodavač Dostupne sezone
Sjedinjene Američke Države SAD iTunes Store 5, 6 i 7 (nakon što se epizoda emitira na TV)
Ujedinjeno Kraljevstvo Velika Britanija Demand Five 4, 5, 6 i 7 (epizoda dostupna 7 dana prije emitiranja na TV)
Njemačka Njemačka RTLnow 7 (7 dana prije emitiranja i 7 dana nakon emitiranja besplatno)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 4. 2010. Pristupljeno 5. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 10. 2010. Pristupljeno 5. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 26. 7. 2011. Pristupljeno 5. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 9. 2010. Pristupljeno 6. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  5. ^ http://www.csifiles.com/interviews/rory_cochrane.shtml
  6. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 14. 1. 2015. Pristupljeno 7. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 10. 2012. Pristupljeno 7. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  8. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/5231334.stm
  9. ^ http://groups.google.com/group/rec.arts.tv/browse_thread/thread/ee82c0640bcaeb06/82c78e0fe7710443?lnk=st&q=nielsen+top+156&rnum=1#82c78e0fe7710443
  10. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 8. 2. 2007. Pristupljeno 8. 2. 2007.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  11. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 10. 3. 2007. Pristupljeno 10. 3. 2007.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  12. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 10. 3. 2007. Pristupljeno 10. 3. 2007.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  13. ^ [1] Arhivirano 28. 5. 2007. na Wayback Machine The Hollywood Reporter
  14. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 22. 8. 2009. Pristupljeno 8. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  15. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 8. 2009. Pristupljeno 8. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  16. ^ "Final 2009-10 Broadcast Primetime Show Average Viewership". TV by the Numbers. 16. 6. 2010. Arhivirano s originala, 24. 6. 2010. Pristupljeno 29. 7. 2010.
  17. ^ Gorman, Bill (1. 6. 2011). "2010-11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 20. 6. 2011. Pristupljeno 1. 6. 2011.
  18. ^ Gormam, Bill (25. 5. 2012). "Complete List Of 2011-12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 30. 5. 2012. Pristupljeno 25. 5. 2012.
  19. ^ "C.S.I.: Miami DVD news: Announcement for C.S.I.: Miami - The Complete 6th Season | TVShowsOnDVD.com". Tvshowsondvd.com. Arhivirano s originala, 1. 12. 2011. Pristupljeno 24. 12. 2008.
  20. ^ http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;0;-1;-1;-1&sku=72256
  21. ^ "CSI: Crime Scene Investigation - Miami - Season 9 DVD: Amazon.co.uk: Film & TV". Amazon.co.uk. 9. 9. 2009. Pristupljeno 30. 1. 2012.
  22. ^ "CSI: Miami - Complete Season 9". Arhivirano s originala, 14. 1. 2015. Pristupljeno 5. 7. 2014.
  23. ^ "C.S.I.: Miami DVD news: Release Date for C.S.I.: Miami - The Final Season | TVShowsOnDVD.com". Arhivirano s originala, 27. 6. 2012. Pristupljeno 5. 7. 2014.
  24. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 14. 1. 2015. Pristupljeno 5. 7. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  25. ^ http://www.apple.com/games/ipod/csimiami/
  26. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 1. 2010. Pristupljeno 8. 8. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]