Semir Osmanagić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Semir Osmanagić
Example alt text
Semir Osmanagić na Visočici
Rođenje 2. februar 1960.
Zenica, Bosna i Hercegovina

Semir Osmanagić je bosanskohercegovački pseudohistoričar te pseudoistraživač i pseudoarheolog. Rođen je 1960. godine u Zenici. Živi i radi u Houstonu, (SAD). Autor je ambicioznog višetomnog ciklusa "Alternativna historija". Pojedini tomovi su objavljivani kao knjige u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Estoniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Kroz svoj pseudoistraživački rad i posjete mnogobrojnim drevnim gradovima širom svijeta nudi drugačiji pogled na antropologiju, historiju civilizacija i teoriju evolucije. Postavio je hipotezu o postojanju piramide u Visokom, Bosanske piramide Sunca, i još tri piramide u blizini Bosanska piramida Mjeseca, Piramida Ljubavi i Hram Zemlje. Svi vodeći svjetski kao i domaći stručnjaci smatraju Osmanagićeve hipoteze ništavnim.

Kritika

Raniji pseudohistoričarski radovi Semira Osmanagića i njegova najnovija hipoteza o postojanju piramida starih preko 20.000 godina na lokalitetu u blizini Visokog su predmet kritike profesionalnih historičara i arheologa kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pored nenaučnog pristupa "dokazivanju" hipoteze i neargumentovane konfrontacije sa stručnjacima, Osmanagićev rad privlači pažnju i zbog mnogobrojnih bizarnih, pseudohistoričarskih i neutemeljenih tvrdnji koje ozbiljno narušavaju Osmanagićev kredibilitet:

"Maje imaju Kuxan Suum koji je galakticki toki-voki putem kojeg se transmituju informacije širom kosmosa. Medju tim “informacijama” su i visokofrekventni skauti, odnosno Maje."[1]

Reference

  1. ^ Semir, Osmanagić. "Kosmička misija Maja". Alternativna historija. URL accessed 2007-12-11.

Vanjski linkovi