Severina Vučković

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Severina Vučković
Example alt text
Rođenje 21. april 1972.
Split, Jugoslavija

Severina Vučković ili jednostavno Severina ili Seve nacionale (Split, 21. april 1972.), hrvatska pjevačica zabavne muzike i jedna od najvećih pop ikona.

Biografija

Prvi susret sa svjetlima pozornice desio se već sa 10 godina, kad Severina nastupa u mjuziklu "Frane štrapalo". Kasnije upisuje Srednju muzičku školu u rodnom Splitu, a prve korake u profesionalnom pravcu uspijeva napraviti prije mature, nastupima na Splitskom festivalu, kao prateći vokal (uz Danijelu), odnosno na Festivalu Zagreb, na koji dolazi kao pobjednica popularne emisije Radio Zagreba "Demo X", koja je bila posvećena mladim muzičkim nadama koje dolaze. Kasnije slijede godine napornog rada i svakodnevnih koncerata, iz kojih Severina polako izrasta u jednu od najvećih zvijezda mlađe generacije u Hrvatskoj. Do sada 2006. je objavila 12 samostalnih albuma te ostvarila niz vokalnih saradnji s velikim umjetnicima: Arsenom i Matijom Dedić, Gibonnijem, Nikšom Bratošom, Željkom Bebekom i mnogim drugim. Olimp hrvatske muzičke scene osvaja 2002. turnejom "Virujen u te", kojom definitivno potvrđuje status pop ikone.

Severina se u javnosti pojavljuje ne samo kao pjevačica, nego se okušava i kao manekenka, voditeljica, glumica. 2003. nastupa u riječkom HNK-u, u naslovnoj ulozi rock opere "Karolina Riječka", a 2004. godine s redateljem Peđom Ličinom snima "Gdje je nestala Slovenija?". Nakon višegodišnje pauze 2004. objavljuje album "Severgreen". Nekoliko puta je učestvovala na Dori, hrvatskom takmičenju za Pjesmu Eurovizije, a 2006. odnosi pobjedu pjesmom "Moja štikla", koju karakteriše mnoštvo etno motiva iz Hercegovine i Dalmatinske Zagore, i s kojom je Severina predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Ateni 2006. godine.

Severina i Bosna

Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.

Poznata je i njena velika i neizmjerna ljubav prema Sarajevu i Bosancima, čiji karakter nesebično voli i cijeni, kako je to izjavila u nekim intervjuima. 2004. je u jednom novinskom razgovoru bila izrazila i spremnost, da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Pjesmi Eurovizije.

Kontroverze

Severina Vučković je poznata i po kontroverzama koje je stekla svojim ponašanjem i komentarima. Kroz svoje pjesme i kroz svoje javne nastupe, Severina se voli predstaviti u svjetlu religiozne i moralne osobu, no ovaj imidž gubi sjaj 2004. objavljivanjem Severininog privatnog video snimka pornografskog karaktera, koji je vrlo brzo postao jedan od najgledanijih filmova na području Balkana.

Diskografija

  • Demo tri pjesme (obrade) 1988
  • Singl proljeće 1988
  • Severina (1989.)
  • Dalmatinka (1993.)
  • Trava zelena (1995.)
  • Moja stvar (1996.)
  • Djevojka sa sela (1997.)
  • Ja samo pjevam (1999.)
  • Paloma Nera - Live (1999.)
  • Pogled ispod obrva (2001.)
  • 18 velikih hitova (2002.)
  • Virujen u te - Live (2002.)
  • Virujen u te - DVD (2003.)
  • Severgreen (2004.)
  • Moja štikla (2006.)
  • Zdravo Marijo (2008.)

Vanjski linkovi

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: