Abidjan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Abidjan
Grad
Mozaik Abidjan
Grb
Država  Obala Slonovače
Nadmorska visina 18 m
Površina 2,119 km2
 - Urbana zona 422 km2
Stanovništvo 4,476,397 (2012)
Vremenska zona UTC+00:00
Pozivni broj +225
Veb-sajt: districtabidjan.ci

Abidjan je ekonomski centar i bivši glavni grad Obale Slonovače. Kako je Abidjan najveći grad i najvažnija luka u državi, on je de facto i dalje njen neslužbeni glavni grad. U njemu se i nadalje nalazi parlament, Vrhovni sud, brojna ministarstva i ambasade, koji se još uvijek nisu preselili u glavni grad Yamoussoukro. Također je, iza Pariza i Kinshase, treći po veličini frankofonski grad u svijetu.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Centar Abidjana leži na poluotoku Le Plateau u velikoj Laguni Ebrie udaljenoj oko 10 km od Gvinejskog zaljeva, od kojeg ga razvaja pješčana sprud Vridi. Grad se sa predgrađima raširio 30 km duž lagune, a od Atlanske obale preko otoka u laguni do unutrašnjosti u dužini od 35 km. Poslovni centar grada nalazi se u distriktu Plateau na kopnu, a industrijska zona na jugu na otoku Petit-Bassam, koja se produžava do lučkih dokova, skladišta i tankova za naftu uz Kanal Vridi na Atlantiku.

Abidjan se nalazi na jugoistoku zemlje, udaljen 170 km od granice s Ganom i oko 246 km jugoistočno od glavnog grada Yamoussoukra.

Historija[uredi | uredi izvor]

Abidjan je 1898. godine bio malo ribarsko selo, prvi francuski kolonisti koji su se tu naselili, napustili su ga zbog nezdrave klime, u to vrijeme nedaleki Bingerville (19 km od centra) - danas praktički predgrađe grada postao je glavni grad kolonije 1900. godine. Abidjan je 1903. godine dobio status grada, a već slijedeće godine do grada je stigla željeznička pruga koja ga je povezala sa unutrašnjošću, ali to nije puno pomoglo razvoju grada, jer je u to vrijeme ovisio o maloj i nesigurnoj luci Port-Bouët, na pješčanoj sprudi na obali oceana. Velik skok u razvoju bila je 1934. kad je postao glavni grad kolonije, umjesto dotadašnjeg Bingervillea.

Kanal Vridi dug 2,8 km, prokopan je od lagune do mora 1950. godine, i to je bio pravi poticaj rastu luke, koja je ubrzo postala najveća u tom dijelu Afrike. Istovremeno rastao je i grad koji je postao financijsko središte frankofonskih zemalja Zapadne Afrike. Prvi od dvaju mostova za otok Petit-Bassam sagrađen je 1958. godine, to je omogućilo daljnje proširenje luke i grada.

Abidjan je zadržao status glavnog grada i nakon stjecanja nezavisnosti zemlje 1960. godine, sve do 1983. godine kad je odlučeno da se prijestolnica seli u Yamoussoukro, udaljen 274 km, sjeverozapadno. Ali se selidba državne administracije odvijala tako usporeno, da je Abidjan i nadalje ostao stvarni glavni grad zemlje.

Klima[uredi | uredi izvor]

Abidjan ima Tropsku monsunsku klimu po Köppenovoj klasifikaciji klime, sa dvije kišne sezone; dužom koja traje od maja do jula, i kraćom od septembra do novembra. Ali čak i u vrijeme dvije sušne sezone - ipak ima kiše, tako da uvijek ima jako puno vlage u zraku, prosječno iznad 80 %. Temperaturne oscilacije su male, tako da ima relativno konstantnu temperaturu od prosječnih 27 °C. Prosječno padne oko 1,847 mm kiše na godinu, od 13 mm u januaru do 561 mm u junu.[1]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Abidjan je najveća luka u tom dijelu Afrike, iz koje se izvozi kahva, kakao, drvo, banane, ananas i mangan. On je i najveći industrijski centar u zemlji sa razvijenom prehrambenom, drvnom, tekstilnom, građevinskom, hemijskom i automobilskom industrijom. U neposrednoj blizini grada, u podmorju je pronađena nafta koja se prerađuje u velikoj rafineriji nafte - Société Ivoirienne de Raffinage u predgrađu - Port-Bouët.[2]

Grad je sjedište brojnih regionalnih ureda Ujedinjenih naroda; UNICEF-a, UNDP-a, WHO-a, FAO-a, UNOPS-a, UNFPA i međunarodnih organizacija Frankofonija (OIF), Međunarodnog monetarnog fonda i donedavno Afričke banke za razvoj.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Abidjan je najznačajniji kulturni i obrazovni centar zemlje, sjedište Nacionalnog univerziteta, osnovanog 1958. godine koji se nalazi u distriktu Cocody na istoku grada. U gradu se nalazi i Nacionalna biblioteka, nekoliko poljoprivrednih i naučno istraživačkih instituta.

Transport[uredi | uredi izvor]

Abidjan je magistralnim cestama; A3, A1, A100 i željezničkom prugom koja vodi do Vagadugua u Burkini Faso dobro povezan sa ostalim gradovima u zemlji i okolnim državama. Grad ima veliki međunarodni aerodrom, Felix Houphouet Boigny u predgrađu - Port-Bouët, pored Atlanskog okeana udaljen 14 km od centra grada.[3]

Sport[uredi | uredi izvor]

Najpopularniji sport u Abidjanu je fudbal. U gradu djeluje nekoliko fudbalskih klubova:

Klub Godina osnivanja Stadion
ASEC Mimosas 1948. Stade Félix Houphouët-Boigny
Africa Sports 1947. Stade Robert Champroux
Stade d'Abidjan 1936. Stade Municipal d'Abidjan
Stella Club d'Adjamé 1953. Stade Auguste Denise
Société Omnisports de l'Armée 1932. Stade Robert Champroux
Jeunesse Abidjan 1932. Stade Robert Champroux

U gradu postoji i nekoliko košarkaških klubova: Abidjan Basket Club, Phénix Basket Club de Cocody i Génération Basket-ball Club.

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Međunarodni odnosi[uredi | uredi izvor]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]