Bobby Charlton

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Robert Charlton
Example alt text
Rođenje

11. oktobar 1937.

Ashington, Engleska

Ser Robert "Bobby" Charlton, CBE, bivši je engleski nogometaš, osvajač titule svjetskog prvaka 1966. i evropski nogometaš godine, te rekorder po broju golova za englesku nogometnu reprezentaciju. Većinu klupske karijere proveo je u Manchester Unitedu. Tu je bio poznat po napadačkom instinktu i snažnim dalekometnim udarcima.

Prvu utakmicu u prvom sastavu Manchester Uniteda imao je 1956. i kroz iduće 2 sezone osigurao je svoje mjesto u prvom sastavu, a u tom vremenu preživio je i minhensku avionsku nesreću 1958. Nakon što je Unitedu pomogao osvojiti prvenstvo 1965, s reprezentacijom je 1966. osvojio svjetsko prvenstvo i još jedno prvenstvo s Unitedom naredne godine. Charlton je 1968. kao kapiten Uniteda postigao 2 gola u finalu Kupa evropskih šampiona, koji je Manchester United i osvojio. Manchester je napustio 1973. i postao trener-igrač u Preston North Endu, ali kad je uvidio da posao trenera nije za njega, otišao je nakon godinu dana. Broj golova koji je on postigao za United i Englesku i do danas je ostao nedostignut. Također drži rekord po broju nastupa za Manchester United.

Nakon pozicije direktora Wigan Athletica, na kojoj je bio duže vrijeme, otišao je u Manchester United, gdje je postao član vijeća direktora 1984, a tu radi i danas.


Upozorenje: Postavljeni ključ sortiranja "Charlton, Bobby" zamjenjuje raniji ključ "Charlton, Robert".