Bolje biti pijan nego star / Šta će nama šoferima kuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Bolje biti pijan nego star / Šta će nama šoferima kuća"
Singl Plavog orkestra
s albuma Soldatski bal
Objavljen1985
FormatDownload
Žanrpop, narodna muzika novi primitivizam
Trajanje7:18
IzdavačJugoton
Kompozitor(i)Saša Lošić
Producent(i)Husein Hasanefendić
Hronologija singlova Plavog orkestra
Kad mi kažeš, Paša (Beograđanka) / Good Bye Teens
(1985)
Bolje biti pijan nego star / Šta će nama šoferima kuća
(1985)
Suada / Suada Mix pjevajte sa nama
(1985)

"Bolje biti pijan nego star / Šta će nama šoferima kuća" druga je singl-ploča sarajevske pop-rok grupe Plavi orkestar. Objavila ga je zagrebačka izdavačka kuća Jugoton 1985. u okviru promocije njihovog prvog studijskog albuma "Soldatski bal". Muziku i tekstove za obje pjesme napisao je Saša Lošić. Ubrzo nakon njihovog objavljivanja, postale su vrlo brzo veoma popularne kako u SR Bosni i Hercegovini, tako i u ostalim područjima bivše Jugoslavije.[1] Zanimljivo je da je tekst u refrenu pjesme "Bolje biti pijan nego star" izazvao negativne reakcije Saveza umirovljenika bivše Jugoslavije iz Novog Sada, koji je svojevremeno pokrenuo neuspješnu inicijativu da zbog teksta ove pjesme Plavom orkestru budu zabranjeni javni nastupi.[2] Na B-strani je "Šta će nama šoferima kuća" koju je Lošić otpjevao zajedno sa narodnom pjevačicom Nadom Obrić. Pjesma počinje instrumentalnim uvodom na harmonici. Ova singl-ploča, kao i njihov prvi studijski album zajedno s prvim albumom Crvene jabuke (koji je ubrzo zatim uslijedio) predstavljali su važne događaje iz druge polovine 1980-ih na tadašnjoj sarajevskoj pop-rok sceni. Producent je bio gitarist Parnog valjka Husein Hasanefendić.[1]

Muzičari[uredi | uredi izvor]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Plavi orkestar - Bolje biti pijan, nego star / Šta će nama šoferima kuća". discogs.com. Pristupljeno 18. 8. 2023.
  2. ^ "PJESMA KOJU SU HTJELI ZABRANITI: "Bolje biti pijan nego star" neke je vrijeđala, umalo je 'nadrapao' i cijeli bend". story.hr. Pristupljeno 18. 8. 2023.