Idi na sadržaj

CZ 75

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
CZ 75
Upotreba
U službi1976 - do danas
Korisnici Čehoslovačka
Proizvodnja
ProizvođačČeská zbrojovka
Broj proizvedenih primjerakaoko 1 milion
Opis oružja
Težina1120 gr
Dužina206.3 mm
Dužina cijevi120 mm
Visina138 mm
Kalibar9x19mm Parabellum
9x21 mm
.40 S&W
Domet50 m
Spremnik municije12-26 metaka

CZ 75 je poluautomatski pištolj koji proizvodi Česká zbrojovka. Dizajn braće Koucký, koji su u konstrukcijskom smislu, primijenili nekoliko odličnih rješenja već viđenih na drugim modelima, postao je jedan od najpoznatijih službenih pištolja u svijetu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Okidački mehanizam je dvostruke akcije sa pristojnom silom okidanja i uz korektan hod obarača, kako u dvostrukom tako i u jednostrukom hodu. Sve to u kombinaciji sa niskim, fiksnim, borbenim nišanima, 3DOT (3 tačke) sistema omogućava grupe pogodaka preciznom paljbom daleko iznad standarda za jedan službeni pištolj. Dužina cijevi oružja je 120 mm, a ukupna dužina oružja 206 mm. Kapacitet okvira prvih serija je bio 15 metaka ali je okvir mogao primiti i metak više bez uticaja na funkcionalnost oružja te se u posljednje vrijeme pištolji isporučuju sa okvirima kapaciteta 16 metaka.

Pištolj je opremljen mehaničkom kočnicom udarača koja aktivirana omogućava nošenje oružja sa metkom u cijevi i napetim udaračem (cocked and locked) što mu je omogućilo da osvoji simpatije Amerikanaca koji preferiraju nošenje pištolja u ovom stanju spremnosti. Kada je ukočen nije moguće povlačenje navlake unazad (popularno repetiranje), a o stanju kočnice jasno nam govori i indikator u vidu crvene tačke iznad poluge kočnice, vidljiv kada je oružje otkočeno. Dugme utvrđivača okvira nalazi se sa lijeve strane, na ramu iza štitnika obarača.

Verzije[uredi | uredi izvor]

  • CZ 75 B - model opremljen i sa dodatnim sigurnosnim sistemom - blokadom udarne igle.
  • CZ 75 BD - model sa polugom za spuštanje napetog udarača u prednji položaj, umjesto klasične kočnice.
  • CZ 85 - Radi se o istom oružju opremljenom dvostranom polugom kočnice udarača i kočnice (poluga zaustavljača) navlake, kako bi rukovanje pištoljem bilo lakše i ljevorukim strijelcima. Međutim, dugme utvrđivača okvira je i dalje ostalo na lijevoj strani pištolja sa otežanim pristupom ljevacima. Poznato je da postoje pojedini primjerci sa ovom mogućnošću ali ova karakteristika nikada nije zaživjela u masovnoj proizvodnji.

Kopije[uredi | uredi izvor]

Pištolj CZ 75 naišao je na jako dobar prijem na tržištu, te se kroz godine postojanja pokazao kao pouzdano i zahvalno oružje. Sve navedene karakteristike uticale su da bude usvojen u službeno naoružanje vojske i policije širom svijeta, izborom mnogih sportskih strijelaca i naravno građana, za potrebe lične zaštite.[1]

Najpoznatije i najcjenjenije modele i izvedbe proizvodi švicarski Sphinx i italijanski Tanfoglio. Također se kopira u Čileu, Kini, Turskoj, SAD-u, Filipinima, Sjevernoj Koreji, Sudanu, Izraelu i uVelikoj Britaniji.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 5. 5. 2014. Pristupljeno 3. 5. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)