Chris Taub

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Chris Taub
Lik iz serije Dr. House
Prvo pojavljivanje"The Right Stuff" (4x02)
Portretirao/laPeter Jacobson
Informacije
Nadimak"Onaj s nosom"
TitulaLiječnik: Dijagnostička medicina, specijalizant (sezona 4 – danas)
Suprug(a)Rachel Taub

Dr. Chris Taub fiktivni je lik iz FOX-ove medicinske drame Dr. House, a glumi ga Peter Jacobson. Prvo pojavljivanje ima u 4. sezoni kada postaje jedan od aplikanata za Houseov novi tim. Na kraju je, u epizodi Games (4x09), uz Kutnera i Trin'esku, dobio posao.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Taub je plastični hirurg koji se na početku 4. sezone pojavljuje kao jedan od aplikanata za posao u Houseovom novom timu. Tokom tih "igara" nosio je broj 39. Odmah tokom prvog dana Taub je skoro otpušten, zajedno s cijelim svojim redom, no priliku je zadržao zahvaljujući činjenici da je u njegovom redu sjedila atraktivna žena koja se svidjela Houseu. Iako su ga zbog njegove specijalnosti drugi kandidati često omalovažavali, Taub se pokazao kao iznimno pametan i sposoban liječnik, često pomažući Houseu da zaobiđe pravila upravo pomoću svoje specijalnosti. Najbolji primjer ovoga je epizoda The Right Stuff, u kojoj House mora smisliti način kako obaviti biopsiju, a da je ne mora opravdavati bolnici ili NASA-i. Taub tada predloži da pacijentici povećaju grudi, a tokom te besmislene i nepotrebne operacije naprave biopsiju. Upravo je ova ideja omogućila Chaseu da, dok je posmatrao operaciju, dijagnosticira pacijenticu. Taub se, također, pokazuje kao član tima koji je najspremniji suprotstaviti se Houseovim odlukama, te u epizodi Ugly (4x07) govori ocu jednog pacijenta kako misli da je House u krivu i da ga može ukloniti sa slučaja. Zanimljivo je kako je to napravio dok se još uvijek takmičio za posao. Zbog svog karaktera stekao je i simpatije dr. Cuddy koja ga je željela vidjeti kao člana Houseovog tima, tvrdeći kako će njegova pamet i takmičarska priroda uveliko pomoći Houseu. U epizodi Epic Fail (6x03) Taub kaže Foremanu, koji je preuzeo tim dok Housea nema, da daje ostavku jer je jedini razlog zašto se prijavio za ovaj posao taj što je htio raditi s Houseom. U epizodi Teamwork (6x08) House odlazi na Taubovo novo radno mjesto te ga nagovara da se vrati u njegov tim. Isto to pokušava i s Trin'eskom. Iako ga u početku oboje odbijaju, na kraju epizode vraćaju se i počinju ponovo raditi za njega.

Život[uredi | uredi izvor]

Taub je oženjen. No, iako on voli svoju suprugu, varao ju je. Prije dolaska u Princeton-Plainsboro imao je vrlo uspješan posao kao plastični hirurg, no sve je to završilo nakon što je imao aferu sa kćerkom jedne pacijentice ili s medicinskom sestrom. Posljednji podatak varira ovisno o njegovoj verziji priče. Kad god ga pitaju zašto je u potpunosti odustao od plastične hirurgije, Taub uvijek odgovori jednako: "Ja volim svoju suprugu." Taub je zapravo sa svojim partnerima potpisao ugovor o odustajanju od tužbe ukoliko se on prestane baviti plastičnom hirurgijom.

No, unatoč svemu ovome, pokazao je naznake buduće prevare, priznajući Houseu: "Neki se od nas kljukaju tabletama, neki varaju. Svi mi imamo naše poroke." U epizodi Mirror Mirror (4x05) pacijent s rijetkim tipom ogledalnog sindroma (koji uzrokuje to da kopira osobnost najdominantnije osobe u prostoriji) primijeti kako Tauba privlači dominantna osobnost njegove kolegice i suparnice Amber Volakis. U epizodi Whatever It Takes (4x06) Taub otkriva kako je Židov[1], no u epizodi Don't Ever Change (4x12) otkrivamo kako Taub ne prakticira vjeru ili je liberalan/reformirani Židov. Potvrda ovoga je i Houseovo često aludiranje na Taubovu vjeru. Primjer toga je kad mu je House ponudio "Zlatnu Davidovu zvijezdu" kao nagradu kad je Taub otkrio interkranijalni tlak kod jednog pacijenta.

U epizodi Adverse Events (5x03) Houseov privatni detektiv Lucas Douglas otkrije kako je Taubova supruga Rachel otvorila tajni bankovni račun. House, tokom posla, otkrije Taubu da je u njega položila 83.000 $. Kad ju je Taub pitao za taj račun, rekla je da ga je otvorila kako bi uštedjela da mu kupi automobil koji odavno želi, ali koji sâm nikada ne bi kupio. Taub je bio malo začuđen i rastresen, no sve je to doseglo vrhunac kad mu je supruga stvarno kupila auto. Isprva je bio u šoku, što je njegovu suprugu navelo na pomisao da mu se ne sviđa, no zapravo je to bila grižnja savjesti i poimanje toga koliko ga supruga voli. Nakon toga je odlučio priznati svojoj supruzi da ju je varao, no taj razgovor nije prikazan u seriji. U epizodi Birthmarks (5x04) Taub govori kako joj je priznao i da ga nije izbacila, te da razmišljaju kao riješiti cijelu situaciju. U epizodi The Itch (5x07) saznajemo kako je Taub spavao na kauču, no na kraju te epizode vidimo kako mu je supruga oprostila i kako ga poziva nazad u krevet. U 100. epizodi serije, The Greater Good (5x14), Taub razmišlja o tome kako bi volio imati djecu, no supruga ga podsjeća kako je, dok još nisu bili u braku, pristao na to da ona ne želi djecu. Iako pomalo žalostan, Taub se pomiri s tom činjenicom.

U epizodi Here Kitty (5x18) saznajemo kako Taubovi imaju finansijskih poteškoća, zbog čega Taub razmišlja o promjeni posla. U toj epizodi Taub susreće starog srednjoškolskog prijatelja koji ga poziva u svoj ured u jednoj poslovnoj zgradi u New Yorku. On mu kaže kako tu radi kao dizajner medicinskih pomagala i pokaže mu jedan od svojih novih proizvoda. Taub mu pomogne oko tog proizvoda i izrazi želju za rad s njim. Ovaj mu, doduše, ne obećava veliki prihod, no govori mu da sutra donese novac koji planira investirati. Taub tada odlazi do Housea i daje otkaz, no ovaj mu se nasmije i kaže kako je znao da će se Taub kad-tad pomamiti za novcem. Taub to shvati kao neprihvaćanje ostavke, a House mu jednostavno kaže da, kad sutra dođe na posao, donese krofne. Sutradan Taub nije došao na posao, već je krenuo kod svog prijatelja predati mu novac, no tu je saznao kako je dobro prevaren. Sav taj posao bila je prevara, a njegov je prijatelj priveden u policiju zbog prevare i krađe. Potišteni Taub tada odlazi kući i kreće nazad na posao. On u bolnicu stiže u trenutku kada House odlazi, i to s kutijom punom krofni, upravo kako je House i predvidio. Primijetivši to, House se samo nasmijao i rekao mu: "Vidimo se sutra.".

U epizodi Painless (5x12) Taub izrazi svoje mišljenje kako samoubistvo nikada nije rješenje. Kutner ga dalje ispituje o tom mišljenju, napominjući da svako ko ima tako oštro protivljenje tome mora imati nekakvu prošlost vezanu za to. Taub mu odgovori kako je jedan njegov prijatelj tokom studija pokušao samoubistvo te da je, iako je preživio, uveliko psihički oštetio svoje roditelje i prijatelje. Kada ga Kutner pita je li on bio taj "prijatelj", on to negira, no kada House zaključi isto u epizodi Simple Explanation (5x20), Taub to ne negira. Nakon Kutnerovog samoubistva, Taub je mrzovoljan i povučen, te se koncentrira isključivo na pacijenta, praveći se kako ga nije briga (rekao je kako mu je veći prioritet živa osoba koja umire, nego mrtva osoba koja više ne umire), pa čak i kada mu Chase kaže da ode kući i isplače se. Taub je odlučio ne prisustvovati Kutnerovoj sahrani, te je ostao nadgledati pacijente. No, na kraju epizode možemo ga vidjeti kako sjedi na klupi u bolnici i plače, tužan zbog Kutnerovog samoubistva.

U posljednoj epizodi 5. sezone možemo ga vidjeti kako je sa suprugom došao na vjenčanje Chasea i Cameron.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]