Jesse Spencer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jesse Spencer
Jesse Spencer
Rođenje 12. 2. 1979.
Melbourne, Australija
Godine rada 1991-danas
Službena stranica http://www.jessespencer.com/
Važnije uloge dr. Robert Chase (Dr. House)

Jesse Gordon Spencer australijski je glumac i muzičar. Najpoznatiji je po ulozi dr. Roberta Chasea u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House, te ulozi Billyja Kennedyja u australijskoj sapunici Komšije (Neighbours).

Raniji život[uredi | uredi izvor]

Spencer je rođen u Melbourneu. Ima 2 brata, Tarneya (okulo-plastični hirurg) i Lukea (ortopedski arhivar), te sestru Polly (anestezijska arhivarka). Njegovi roditelji, Rodney i Robyn Spencer, osnivači su stranke Australians Against Further Immigration (Australijanci protiv daljnje imigracije) i nekoliko su se puta kandidirali na federalnim ili državnim izborima kao njeni članovi ili kao članovi krajnje desničarske i nacionalističke stranke One Nation.[1]

Spencer je pohađao osnovnu školu u Canterburyju (Australija), Centralnu školu u Malvernu i Škotski koledž u Melbourneu. Dok je bio na koledžu, otišao je na audiciju za ulogu u sapunici Komšije, koja se dugo prikazivala u Australiji, i dobio ulogu. Uporedo sa serijom nastavio je s učenjem i završio školovanje 1997. godine.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Kao glumac, Spencer je poznat u Australiji i UK po ulozi Billyja Kennedyja u Komšijama, koju je igrao od 1994. do 2000. Otada se još pojavio u Death in Holy Orders, kao i u filmovima Winning London, Djevojke iz visokog društva (Uptown Girls) i Swimming Upstream.

Od 2004. baziran je u SAD-u zbog uloge dr. Roberta Chasea u seriji Dr. House, u kojoj naslovnu ulogu tumači Hugh Laurie, a jednu od uloga njegova bivša zaručnica Jennifer Morrison, s kojom je glumio i u filmu Flourish.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Od 2008. svira violinu u grupi Band From TV, koju je osnovao Greg Grunberg i čiji je član i Hugh Laurie. Sviraju na različitim događajima, donirajući prihode različitim dobrotvornim organizacijama koje podupire svaki član grupe. Nastupili su i u American Idol Gives Back, dvije posebne epizode 6. sezone šoua Američki idol, zajedno s Teri Hatcher iz Očajnih kućanica.

Spencer svira violinu od svoje 10. godine, a svira još i gitaru i klavir.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Nominiran je za nagradu Logie 1998. i 1999. u kategoriji "Najpopularniji glumac" za ulogu u Komšijama. 2005. godine nominiran je za nagradu Teen Choice u kategoriji "Najbolja nova muška izvedba" za ulogu u Dr. Houseu, a 2009. za nagradu Ceha filmskih glumaca za izvanrednu izvedbu glumačkog ansambla u dramskoj seriji, zajedno s kolegama iz Dr. Housea.

11. 5. 2006. dobio je nagradu Zlatni bumerang od udruženja Australijanci na filmu za svoj rad u Dr. Houseu, uz Jacindu Barrett, Jamesa Wana i Leigha Whannella.[2] 2007. godine uključen je u izdanje magazina People pod nazivom "100 najljepših ljudi".

Lični život[uredi | uredi izvor]

Spencer i Morrison 2007. godine

Spencer se zaručio sa Jennifer Morrison 23. 12. 2006, nakon što ju je zaprosio u Parizu. Prema intervjuu koji su dali magazinu InStyle Weddings, upoznali su se u martu 2004. na aerodromu u Vancouveru, gdje su se zatekli tokom putovanja na snimanje pilot-epizode Dr. Housea, a vezu su počeli 4 mjeseca kasnije. Također su otkrili da su se namjeravali vjenčati na privatnom imanju u Los Angelesu krajem 2007. godine. Međutim, u augustu te godine objavili su da su otkazali zaruke.[3]

Nakon što su se viđali nekoliko mjeseci, Spencer se pojavio s britanskom pjevačicom Louise Griffiths na dodjeli Emmyja 2008. godine. Međutim, nakon godinu i po dana veze prekinuli su u aprilu 2010.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Film
Godina Film Uloga Napomene
2000. Lorna Doone Marwood de Whichehalse TV-film
2001. Curse of the Talisman Jeremy Campbell TV-film
Winning London lord James Browning Jr.
2002. Stranded Fritz Robinson TV-film
2003. Swimming Upstream Tony Fingleton Zasnovano na autobiografiji
Djevojke iz visokog društva Neal Fox
Death in Holy Orders Raphael Arbuthnot TV-film
2006. Flourish Eddie Gator
2010. Tell-Tale ljubavnik
2011. The Girl Is in Trouble Nicholas snimanje u toku
Televizija
Godina Naslov Uloga Napomene
1994. Time Trax mladi Bill Epizoda: "A Close Encounter"
1994–2000 Komšije Billy Kennedy stalna uloga (1994–2000; 2005)
1998. Hercules: The Animated Series Triten Jr. Epizoda: "Hercules and the Son of Poseidon"; glas
2002. Always Greener Kyle Epizoda: "A Death in the Family"
2004–danas Dr. House dr. Robert Chase stalna uloga (sezone 1-danas)
2005. Blue Heelers Lee Cruickshank Epizoda: "Dangerous Animals"
2011-danas Camelot kralj Him epizodna uloga
Pozorište
Godina Naslov Uloga Napomene
1991. Kralj i ja Louis State Theatre, Melbourne
1992. Winnie the Pooh Christopher Robin The Alexander Theatre (Monash), Australija
1993. Scrooge stariji brat Sićušnog Tima The Princess Theatre, Melbourne
1998–1999. Petar Pan Petar Pan Hammond Productions (London), White Rocks Theatre, Hastings, UK.
1999–2000, Ivica i stabljika graha Ivica produkcija Artist Management GroupWolverhampton Grand Theatre, UK
2003, The Modernists Terrance The Crucible Theatre, Los Angeles, Kalifornija
Muzički spotovi
Godina Naslov pjesme Uloga Izvođač
2009. Still Have My Heart zubar Caitlin Crosby
2010. Say Goodbye momak Katharine McPhee

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]