Idi na sadržaj

Martha Masters

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Martha Masters
Lik iz serije Dr. House
Prvo pojavljivanje"Office Politics" (7x06)
StvaralacDavid Shore
Portretirao/laAmber Tamblyn
Informacije
ZanimanjeStudentica medicine

Martha Masters je lik iz FOX-ove medicinske serije Dr. House, a glumi je Amber Tamblyn.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Masters je maturirala s 15 godina. Prije upisa na medicinski fakultet stekla je dva doktorata: iz primijenjene matematike i historije umjetnosti. U epizodi Office Politics Cuddy je zapošljava kako bi popunila prazno mjesto u Houseovom dijagnostičkom timu nakon Trin'eskinog (privremenog) odlaska. Kad je jednom opisivao kandidate koje je Taub morao odabrati kad mu je ponovo potvrđena liječnička licenca, House je za Marthu rekao da ima "nervoznu, tjeskobnu energiju". U epizodi Family Practice (7x11) House joj zaprijeti da će srediti da je izbace s medicinskog fakulteta ako kaže Cuddy ili liječniku njene majke da joj je zamijenio lijek. Uprkos tome, ona obavještava obje strane i opet zadrži posao.

Jednom prilikom Masters je rekla da njen otac predaje (ili je predavao) klasiku na univerzitetu Columbia; zaljubio se u lijepu studenticu, 19 godina mlađu od njega, a Martha je proizvod njihovog braka.

Osobnost[uredi | uredi izvor]

Prema riječima Amber Tamblyn, Martha vjerovatno ima Aspergerov sindrom.[1] Izgleda da je prilično rezervirana i socijalno nespretna u odnosu s kolegama i lahko pokazuje uplašenost u njihovom prisustvu. Ima jak moralni kompas i ne osjeća potrebu da laže Cuddy ili pacijentima, što često rezultira time da dođe u sukob s Houseom, a jedan takav slučaj umalo ju je koštao karijere (House joj zaprijeti da će je uništiti ako kaže informaciju koja bi trebala ostati nerečena). Iako osjeća potrebu da pacijentima uvijek kaže istinu, to često ne prođe dobro s njima i obično joj se obije o glavu. Vremenom, međutim, počinje biti toplija prema drugim liječnicima i pokazivati nepovjerenje prema pacijentima koji im stižu, iako i dalje zadržava svoju moralnost. Unatoč njenom jakom moralnom kompasu i istinskom saosjećanju, priznala je da je fantazirala o tome kako muči neke njene kolege u svom podrumu, po mogućnosti kiselinom.[2]

Koncept i kreiranje lika[uredi | uredi izvor]

Martha Masters zasnovana je na prijateljici glumice koja je tumači iz stvarnog života, koja je, također, na medicinskom fakultetu.[3] I ime te prijateljice (Martha Meredith Baxter) upotrijebljeno je za seriju.[4] Baxter je, također, morala potpisati ugovor po kojem neće tužiti FOX.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ William Keck, "Amber Tamblyn is in the House Arhivirano 13. 8. 2014. na Wayback Machine, TV Guide, 8. 11. 2010.
  2. ^ (7x15) "Bombshells", Liz Friedman i Sara Hess, Dr. House, FOX, 7. 3. 2011.
  3. ^ Anthony Ocasio, "Amber Tamblyn govori o ulozi u Dr. Houseu i radu na setu", Screenrant.com, 4. 11. 2010.
  4. ^ a b "Amber Tamblyn iz Sestrinstva prijavljuje se kod Dr. Housea" Arhivirano 10. 7. 2011. na Wayback Machine, ET Online, 8. 11. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]