Robert Chase

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Robert Chase
Lik iz serije Dr. House
Robert Chase (House).jpg
Prvo pojavljivanje"Pilot"
Portretirao/laJesse Spencer
Informacije
ZanimanjeLiječnik
TitulaHirurg/Šef Hirurškog odjela
  • Dijagnostička medicina (sezone 1–3, 6–danas)
  • Hirurg/Šef Hirurškog odjela (sezone 4–5)
PorodicaDr. Rowan Chase (otac; pokojni)
gđa Chase (majka; pokojna)
gđa Chase (maćeha)
Suprug(a)Allison Cameron (razvedena)

Dr. Robert Chase fiktivni je lik iz FOX-ove medicinske serije Dr. House, a glumi ga Jesse Spencer. Chase je izvorno bio član Houseovog dijagnostičkog tima, no na kraju 3. sezone House mu daje otkaz.[1][2] Chase je od svih članova Houseovog izvornog tima najduže na toj poziciji, te saznajemo da je taj posao dobio godinu dana prije pilot-epizode.[3] Chase je od prve epizode zaljubljen u svoju kolegicu Allison Cameron. Vezu s njom započinje u epizodi Human Error, a vjenčaju se u finalu 5. sezone - Both Sides Now.

Karakterizacija[uredi | uredi izvor]

Chase je tokom prve 3 sezone serije prikazivan kao gorljiv Houseov kolega koji često podržava njegova mišljenja i izvršava njegove naredbe bez ikakvog pogovora. Odgojen je kao katolik, a u epizodi Damned If You Do (1x05) saznajemo kako je pohađao teološku školu prije no što je postao liječnik. Iako pravi razlog njegovog odlaska s teologije nije poznat, natuknuto je kako je, dok je bio tamo, pao na svom ispitu "vjere". Od svih članova tima, Chase najviše vjeruje Houseu i spreman je izvršiti neke njegove moralno upitne planove kad ostali članovi tima nisu htjeli, pokazujući time praktičnu primjenu etike i fleksibilan moral. Ovo je često bio uzrok nekoliko sukoba između Chasea i Foremana, koji je bio najbrži kada se trebalo suprostaviti Houseu i dokazati mu da je u krivu.

Chase je, prema općem mišljenju, tip lika koji će učiniti sve kako bi spasio svoj posao. Takvu reputaciju stekao je ponajviše nakon 1. sezone kada je, bojeći da ga House otpusti jer je vikao na njega, rekao Vogleru za Houseove ilegalne radnje.

No, kako serija napreduje, Chaseova stvarna lojalnost i poštovanje prema Houseu sve više dolaze do izražaja. Pošto je Chase najduže u Houseovom timu, njemu je očito stalo do njega, a valjan dokaz toga je prijateljski zagrljaj iz epizode Half-Wit (3x15). Kasnije, kada Michael Tritter pokušava saznati inkriminirajuće podatke o Houseu preko Chasea, ovaj odbija sarađivati, no Tritter odglumi kako je Chase zapravo sarađivao kako bi stvorio interni konflikt u Odjelu. Tritterova manipulacija je uspjela, što je uvelike naštetilo Chaseovom odnosu s Cameron, Foremanom i posebno Houseom. No, nakon što ga je House, dok je bio na detoksikaciji, udario šakom u lice jer je postavio dobru dijagnozu, Chase je promijenio svoj odnos, postavši buntovniji i počevši se opirati Houseovim odlukama, što je u finalu 3. sezone rezultiralo time da mu House daje otkaz. No, unatoč svim problemima, Chase je i dalje odan Houseu, što se vidi u epizodi The Social Contract (5x17) kada Chase obavi vrlo riskantnu operaciju na pacijentu samo zato što ga je House, koji saosjeća s pacijentom, zamolio da to učini.

Kao specijalist intenzivne njege, Chase je, dok je radio za Housea, bio zadužen za najinvazivnije medicinske zahvate i bio je član tima koji je najčešće asistirao operacijama. Nakon što ga je House otpustio, Chase je postao hirurg u Princeton-Plainsborou, potez koji je House opisao kao samo "jedan korak unazad" od njegove prijašnje pozicije.

Tokom serije se pokazalo kako je Chase izrazito tajnovita osoba. Rijetko kad svojim kolegama otkriva svoje osobne podatke, a svi podaci iz njegove prošlosti poznati su nam iz njegovih interakcija s pacijentima. No, unatoč tome House je uspio saznati nekoliko osobnih podataka o njemu.

Također, ima vrlo oštar stav prema ovisnicima, te je tokom 1. sezone često znao kriviti ovisnost o alkoholu ili drogama za simptome koje pacijent ima. Ovakav stav najvjerojatnije je došao od iskustva s majkom koja se, nakon odlaska Chaseovog oca, potpuno prepustila alkoholu, od čega je i na kraju umrla.

Tokom rada u Houseovom timu Chase je naučio mnogo o dijagnostici, a najbolji dokaz toga je epizoda The Right Stuff kada, iako više ne radi za Housea, tačno pretpostavi da pacijentica boluje od Von Hippel-Lindauove bolesti. Dok je još radio kod Housea, imao je nekoliko iznimno uspješnih slučajeva. Bio je prvi koji je dijagnosticirao pacijenta u epizodi Finding Judas (3x09), a u epizodi Airborne (3x18) uspijeva dijagnosticirati pacijenta sedmice. Iako Foreman smatra kako nije posebno pametan, Chase je tokom prve tri sezone postavio više tačnih dijagnoza nego on ili Cameron.

Nakon što je Chase dobio otkaz, nije pokazivao značajan interes za Houseov odjel (za razliku od interesa prema Houseu, koji je još uvijek ostao). House je nakratko razmišljao o tome da ponovo zaposli Chasea, no on je tu mogućnost odbio i prije no što ju je House predložio. No, kao što je već spomenuto, Chase i dalje ima iznimno poštovanje prema Houseu i često pomaže njemu ili članovima tima pri nekim slučajevima. U epizodi 97 Seconds (4x03) aplikantica za Houseov tim, Amber Volakis, izmanipulira Chasea da za nju obavi neke testove kako bi pobila Houseovu izvornu dijagnozu. U epizodi Don't Ever Change (4x12) također pomaže, a nekoliko je puta bio od iznimne pomoći i u 5. sezoni. Tokom 4. sezone Chase je bar jednom po epizodi pokrenuo klađenje na to kojeg će kandidata House sljedećeg otpustiti. Na kraju je sve opklade dobio sam, a Houseu je obećao 50% ukupnog dobitka ako mu namjesti pobjedu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

U epizodi Cursed (1x13) House zaključi da Chaseov otac ima "češki naglasak s mješavinom australskog", što Rowan Chase i potvrdi (Jesse Spencer je inače Australac). Chase je, također, imao težak odnos sa svojim pokojnim ocem Rowanom, koji je i sam bio iznimno uspješan liječnik. Chase je nekoliko puta razgovarao s Houseom o pitanju poboljšavanja odnosa s ocem, no svaki put bi otkrio da njegovog oca jednostavno nije bilo briga. U istoj toj epizodi House opisuje Chasea kao "26-godišnjaka", no moguće je da je to bilo pretjerivanje, uzevši u obzir dob u kojoj se u SAD-u postaje specijalizant. U istoj toj epizodi, tokom razgovora s ocem, Chase otkriva kako ga je otac napustio s 15 godina, na što House kasnije kaže kako je "prošlo 15 od odlaska oca, a 10 od smrti majke", što bi značilo da Chase ima oko 30 godina, a ne 26. U epizodi Autopsy (2x01) sam Chase potvrđuje da ima 30 godina, no i to je možda bilo pretjerivanje ako se uzme u obzir činjenica da ga je devetogodišnja djevojčica koja boluje od raka zamolila da je poljubi.

Kasnije se otkrilo kako je Rowan svoju porodicu napustio kad je Chase bio tinejdžer, te da mladom Robertu nije preostalo ništa nego da se brine o svojoj majci alkoholičarki, koja je umrla nakon nekih 5 godina od tog događaja, što bi bilo otprilike 10 godina prije epizode Damned If You Do. Kasnije saznajemo kako mu je majka umrla od posljedica alkoholizma, te da je pala u psihozu prije no što je dobio priliku oprostiti se od nje. U epizodi Cursed Rowan dolazi u Princeton-Plainsboro kako bi vidio sina, rekavši kako je tu došao jer ima konferenciju na kojoj mora biti. No, njegovo ponašanje dopusti Houseu da zaključi kako laže, te se tada saznaje kako Rowan zapravo boluje od raka pluća. Pravi razlog njegovog dolaska bio je posjet dr. Wilsonu, šefu Odjela za onkologiju. Iako je ispočetka bio iznimno frustriran prisutnošću svog oca, Robert se kasnije pomirio s tom činjenicom i ponudio oca pićem na samom kraju epizode. Njegov otac ipak odbije tvrdeći kako nema vremena jer će zakasniti na let i odlazi iz New Jerseya, a da sinu nije rekao istinu. U epizodi The Mistake (2x08) saznajemo kako je Chaseov otac preminuo 2 mjeseca nakon epizode Cursed. Kasnije, u epizodi Forever (2x22), House zaključuje kako ga je otac izbacio iz oporuke, ne ostavivši mu nimalo novca. Chase to potvrđuje u epizodi Finding Judas.

U epizodi Damned If You Do Chase pacijentu otkriva kako je jedno vrijeme studirao teologiju, citirajući mu prvu Petrovu poslanicu. Ovaj aspekt njegovog života ponovo je spomenut u epizodi Forever kada se pomolio za bebu koja je preminula pod njegovom njegom. U epizodi Love Hurts (1x20) saznajemo kako je bio u vezi s bankaricom za koju se ispostavilo da voli paljenje tokom seksa.

Chaseova zaljubljenost u Cameronicu prikazana je već u 1. sezoni kada je Chase pita da iziđu na sastanak, no ona to odbija.[4] U epizodi Hunting (2x07) Chase spava s Cameron nakon što se ona predozira metamfetaminom.

U epizodi Top Secret (3x16) Cameron započinje vezu (tzv. "prijatelji s povlasticama") s Chaseom. Uskoro se Chase potpuno zaljubljuje u nju, no ona mu ne uzvraća osjećaje. Jedan trenutak iz epizode Fetal Position (3x17) opisuje Chaseovu ljubav prema Cameron kad ona primijeti kako nikada nije vidjela Chasea toliko sretnog i zadovoljnog kao na fotografiji koja je slikana (što Cameron nije znala) dok je Chase zurio u jednu njenu fotografiju. No, Chase u epizodi Airborne kaže Cameronici kako želi njihovu vezu uzdignuti na višu razinu, no ona je tada završava. Chase je tada napravio dogovor sa samim sobom da će joj svakog utorka govoriti da mu se sviđa i pitati je želi li na sastanak. To je i radio, svakog utorka, govoreći joj: "Utorak je... sviđaš mi se."

U finalu 3. sezone House otpusti Chasea nakon sukoba, no službeni razlog je bio taj da je Chase tu najduže i da je naučio najviše što može. Ubrzo nakon toga postaje hirurg u Princeton-Plainsborou. Na početku 4. sezone Cameron shvaća kako i ona voli Chasea, te njih dvoje započinju vezu. Iako hirurg, Chase često pomaže Houseu u nekim slučajevima, a Foremanu (koji je jedini član starog tima koji još radi kod Housea) daje profesionalne i osobne savjete. No, iako pomaže Houseu, odbija sudjelovati u nekim njegovim igrama koje je morao obavljati dok je radio kod njega. Zanimljivo je kako je u 4. sezoni pomagao i nekim aplikantima za posao u Houseovom novom timu, ali i trikovima kako ostaviti bolji utisak kod Housea. U epizodi Saviors (5x21) Chase odluči zaprositi Cameron, no ona se ispočetka dvoumi, zbog čega Chase prekine njihovu vezu. Na kraju te epizode Cameron dolazi kod Chasea i zamoli ga da je ponovo zaprosi, što onj i uradi, a Cameron prihvati. U epizodi House Divided (5x22) Chase odluči povjeriti Houseu organizaciju svoje momačke večeri, koju ovaj organizira u Wilsonovom stanu kako bi i njega prislio da dođe. Kako je Cameron negodovala zbog toga, Chase je smislio trik kako bi ga prerušeni policajci priveli, no zapravo su ga odveli na momačku večer, što je Cameron ipak shvatila. U istoj epizodi saznajemo da je Chase alergičan na jagode. Nakon što je polizao alkohol sa striptizete koja je bila premazana kremom s okusom jagode, Chase je pao u anafilaktički šok, no, srećom, jedan od uzvanika je sa sobom imao epinefrin i brzo mu ga dao. Chase je kasnije preventivno odveden u bolnicu, no nije imao nikakvih posljedica. Chase i Cameron svoje vjenčaju se u epizodi Both Sides Now. Na vjenčanje dolaze sve njihove kolege, osim Housea i Wilsona, koji je, simultano s održavanjem vjenčanja, vozio Housea u psihijatrijsku bolnicu Mayfield zbog psihoze uzrokovane ovisnošću o Vicodinu.

U 6. sezoni Chase je, nakon što je Foreman otpustio Trin'esku, a Taub dao otkaz, ponovo postao član Houseovog tima, zajedno s Cameron. Iako su u početku radili s Foremanom, House se ubrzo vratio, te je njegov izvorni tim bio na okupu. No, Chase je tokom jednog slučaja namjerno pustio pacijenta da umre, zbog čega je izazvao velike probleme. U epizodi Teamworks (6x08) veza između njega i Cameron puca, te ona odlazi od njega, ali i iz bolnice Princeton-Plainsboro, te time raskidaju brak. Chase je i dalje ostao član Houseovog tima.

Koncept i stvaranje[uredi | uredi izvor]

Kad mu je agent predložio da se prijavi na audiciju za Chasea, Spencer je, misleći da će Dr. House biti sličan sapunici General Hospital, rekao da bi radije otišao u bar na piće. No, kad je vidio prve scenarije i saznao da je jedan od producenata Bryan Singer, bio je oduševljen.[5][6]

Lik dr. Chasea izvorno je trebao biti Amerikanac, no ubrzo je promijenjen u Engleza. Spencer je kasnije uspio nagovoriti producente da Chasea promijene u Australca, jer je i sam Spencer Australac. Rekao im je kako nema veze jer je scenarij već ionako mijenjan, a i da će biti zanimljivije vidjeti Australca u američkoj seriji.[6] No, unatoč svemu ovome, House je Chasea okarakterizirao kao Britanca pošto Australci na svoj novac stavljaju sliku kraljice.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (4x02) The Right Stuff, Doris Egan i Leonard Dick, Dr. House, FOX, 2. 10. 2007.
  2. ^ (3x24) Human Error, Thomas L. Moran i Lawrence Kaplow, Dr. House, FOX, 29. 5. 2007.
  3. ^ (1x01) "Pilot" (izbačena scena), David Shore, Dr. House, FOX, 16. 11. 2004.
  4. ^ (1x03) "Occam's Razor", David Shore, Dr. House, FOX, 30. 11. 2004.
  5. ^ ""Doctor in the house"". Arhivirano s originala, 29. 6. 2012. Pristupljeno 16. 10. 2019.
  6. ^ a b "Mladi doktor"

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]