Idi na sadržaj

Omar Epps

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

{

Omar Epps
Omar Epps na jednoj zabavi 20. 9. 2008.
Rođenje (1973-07-20) 20. juli 1973 (50 godina)
ZanimanjeGlumac
Godine aktivnosti1989–danas
Poznat(a) podr. Eric Foreman (Dr. House)
Supružnik/ciKeisha Epps (2006-danas)

Omar Hashim Epps američki je glumac, pjevač, tekstopisac i muzički filmski producent.[1] Glumio je u filmovima Juice, Major League II, Higher Learning, Vrisak 2, The Wood, In Too Deep i Ljubav i košarka. Na televiziji se pojavio u Hitnoj službi kao dr. Dennis Gant, a od 2004. glumi dr. Erica Foremana u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Brooklynu[1] od majke Bonnie (o ocu nema podataka) i živio je u nekoliko kvartova tokom odrastanja (Bedford-Stuyvesant, East New York i Flatbush).[2] Prije no što se počeo baviti glumom bio je član hip-hop grupe Wolfpack, koju je osnovao s rođakom 1991. U dobi od 10 godina počeo je pisati poeziju, kratke priče i pjesme i pohađao je srednju školu Fiorello H. LaGuardia za muziku, umjetnost i scensku umjetnost.[1]

Od 2006. u braku je s Keishom Spivey iz R&B grupe Total. Žive u Kaliforniji sa kćerkom K'mari (r. u julu 2004) i sinom Amirom (r. 25. 12. 2007). Ima i kćerku Aiyannu iz prethodne veze.

Karijera

[uredi | uredi izvor]

Na početku karijere Epps je najčešće dobijao uloge problematičnih tinejdžera i/ili sportista. Njegov debitantski igrani film bio je Juice, u kojem je glavnu ulogu imao Tupac Shakur (zanimljivo je da je to bio i režiserski debi Ernesta Dickersona).[3] Taj film je nasilna i tragična priča o četverici mladića koji odrastaju u Harlemu.

Nakon toga je glumio igrača američkog nogometa u sportskoj drami The Program, zajedno sa Jamesom Caanom.

Uslijedila je uloga u filmu Smrtonosno putovanje (Deadly Voyage), za koju je dobio nagradu na televizijskom festivalu u Monte Carlu. U njemu je glumio Kingsleya Ofusua, a film je istinita priča o "slijepim putnicima" iz Afrike.

Naredne godine Epps je prešao na bejzbol u filmu Major League II, uzevši ulogu Willieja Maysa Hayesa od Wesleya Snipesa. Sljedeća uloga sportiste bila je uloga atletičara u filmu Higher Learning Johna Singletona, a film se bavio politikom i rasnim tenzijama na koledžu.

Dobio je ulogu u hit-seriji Hitna služba, u kojoj je nekoliko epizoda glumio dr. Dennisa Ganta, problematičnog stažista na hirurgiji. Nakon toga se vratio na velike ekrane 1997. u Vrisku 2 - tu je glumio redovnog posjetioca kina koji odlazi na sastanak sa ženom (Jada Pinkett) koja poslije završi kao žrtva psihopatskog ubice. Iste godine imao je glavnu ulogu i u filmu zasnovanom na činjenicama Prvi put prestupnik (First Time Felon). Tumačio je lik sitnog kriminalca koji prolazi kroz strogi čikaški sistem rehabilitacije zatvorenika i koji izvodi jedno herojsko spašavanje tokom poplave, ali se ipak mora suočiti s ponovnim ulaskom u društvo kao bivši robijaš.

1999. dobio je ulogu u filmu The Mod Squad. Iako je taj film loše prošao i kod kritike i na blagajnama, Eppsov drugi pokušaj te godine u romantičnoj komediji The Wood ponudio mu je ozbiljnu i višedimenzionalnu ulogu. Taj film, koji je bio debitantski za režisera-scenarista Ricka Famuyiwu i u kojem su još glumili Richard T. Jones i Taye Diggs, pratio je grupu Afroamerikanaca iz srednje klase od njihove mladosti do zrele dobi. Film je "pogurala" koproducentska kuća MTV Films, što je osiguralo veliki odaziv mlađe publike. Također te godine Epps je u filmu In Too Deep glumio detektiva na tajnom zadatku koji se nađe u opasnosti nakon što ode preduboko u ilegalne poslove koje istražuje. U filmu su još glumili Stanley Tucci i LL Cool J.

2000. godine Epps je glumio u filmu Ljubav i košarka, s Alfreom Woodardom i Sanaaom Lathan. Tumačio je lik Quincyja, potencijalne NBA-nade, koji ima burnu vezu s jednako vještom ženskom košarkaškom zvijezdom Monicom. Također je imao sporedne uloge u još nekoliko filmova, uključujući Dracula 2000, Big Trouble i TV-film Conviction. Te godine dobio je glavnu ulogu (gangstera) u filmu Brother priznatog japanskog glumca i režisera Takeshija Kitana.

2004. godine u filmu Against the Ropes glumio je Luthera Shawa, dilera droge koji je postao profesionalni bokser i koga je pod tutorstvo uzela bokserska promotorica Jackie Kallen (Meg Ryan).

Bio je i lik u videoigri Def Jam: Fight for NY također 2004. godine.

Iste godine vratio se televizijskoj glumi dobivši ulogu dr. Erica Foremana u Dr. Houseu. Ta uloga donijela mu je nagradu NAACP Image za 2007. i 2008. godinu za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji (NAACP je skraćenica za Nacionalno udruženje za napredak Obojenih[4])

Filmografija

[uredi | uredi izvor]
Godina[5] Naslov[5] Uloga[5] Napomene[5] Nagrade[6]
1989. The Green Flash Charlie kratki film
1992. Juice Q
1993 Daybreak Hunter TV
The Program Darnell Jefferson
1994. Major League II Willie Mays Hayes
1995. Higher Learning Malik Williams
1996. Smrtonosno putovanje Kingsley Ofosu TV "Srebrna nimfa" za najboljeg glumca na TV-festivalu u Monte Carlu
Ne budi zao u kvartu South Central dok ispijaš sok u komšiluku Malik kameo uloga
Hitna služba dr. Dennis Gant TV-serija (1996-1997)
1997. First Time Felon Greg Yance TV
Vrisak 2 Phil Stevens
1998. Blossoms and Veils Thee
1999. Doručak šampionâ Wayne Hoobler
The Mod Squad Linc
The Wood Mike
In Too Deep Jeff Cole/J. Reid
2000. Ljubav i košarka Quincy McCall

nominiran za nagradu Black Reel za najboljeg pozorišnog glumca
nominiran za MTV Movie nagradu za najbolju mušku izvedbu
nominiran za nagradu NAACP Image za najboljeg glumca u filmu
nominiran za nagradu Teen Choice za odabranog filmskog glumca
nominiran za nagradu Teen Choice za odabranu filmsku "hemiju" (sa Sanaaom Lathan)

Brother Denny
Dracula 2000 Marcus
2001. Perfume J. B.
2002. Big Trouble]] FBI-agent Alan Seitz
Conviction Carl Upchurch TV nominiran za nagradu NAACP Image za najboljeg glumca u TV-filmu, mini seriji ili dramskom specijalu
2004. Against the Ropes Luther Shaw
Alfie Marlon
Dr. House dr. Eric Foreman TV-serija (2004-danas)

- nominiran za nagradu NAACP Image za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji 2005. god.
- nominiran za nagradu NAACP Image za najboljeg glumca u dramskoj seriji 2006. god.
- dobitnik nagrade NAACP Image za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji 2007. god.
- dobitnik nagrade NAACP Image za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji 2008. god.
- nominiran za nagradu NAACP Image za najboljeg glumca u dramskoj seriji 2009. god.
- nominiran za nagradu Ceha filmskih glumaca 2009. god. za izvanrednu izvedbu glumačkog ansambla u dramskoj seriji s Lisom Edelstein, Peterom Jacobsonom, Hughom Lauriejem, Robertom Seanom Leonardom, Jennifer Morrison, Kalom Pennom, Jessejem Spencerom i Olivijom Wilde

2009. A Day in the Life O

Diskografija

[uredi | uredi izvor]

2004: Omar Epps Presents...The Get Back.[7]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b c "Omar Epps", The New York Times.
  2. ^ "The Big M: Mike in the House", Playboy, 56 (1): 19. 1. 2009; "Odrástao sam svuda po Brooklynu - Bed Stuy, East New York, Flatbush...".
  3. ^ "Juice" (1992), IMDb.
  4. ^ Riječ "Obojeni" u njenom nazivu korištena je kao eufemizam za crnce početkom 20. stoljeća, a zadržana je iz tradicionalnih razloga.
  5. ^ a b c d IMDb.com
  6. ^ Spisak Eppsovih nagrada na IMDb.com
  7. ^ Diskografija Omara Eppsa Arhivirano 8. 10. 2012. na Wayback Machine, starpulse.com;

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]