Cikla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cikla
plodovi cikle
plodovi cikle
Sistematika
Carstvo Plantae
Koljeno Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Potklasa Caryophyllidae
Red Caryophyllales
Porodica Chenopodiaceae
Rod Beta
Vrsta B. vulgaris
Dvojno ime
Beta vulgaris
L.

Cikla (lat. Beta vulgaris) ili Cvekla je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Cikla se priprema i konzumira lahko, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.

Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.

Medicinsko djelovanje[uredi | uredi izvor]

Cikla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u domaćinstvima. No dalje od toga, koristi se i u savremenoj medicini. Osnovno djelovanje cikle je u suzbijanju tumora i lječenju leukemije [potreban citat]. Zatim, u lječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju [potreban citat]. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, posebno kada je nizak. Povoljno utiče na živce i rad mozga. Cikla je korisna u lječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.