Dakar Reli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Države kroz koje se vozio reli u historiji

Dakar Reli (poznatiji kao Pariz-Dakar reli) je reli utrka koja se tradicionalno vozi od nekog evropskog grada (dugi niz godina bio je to Pariz), do Dakara, glavnog grada Senegala.

Kako se dobar dio utrke vozi po teškom terenu, uspjeh je završiti utrku, za pobijediti potrebno je imati dobru ekipu i izdašne sponzore.

2008. godine reli je prvi put otkazan radi ubistva francuskih turista u Mauritaniji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ideja o trci je rođena 1978. godine, nakon što se vozač Thierry Sabine izgubio u pustinji i zaključio da bi bilo sjajno organizovati reli kroz pustinju. Reli je u početku vožen od Pariza do Dakara, sa trajektnim prevozom preko Sredozemnog mora, međutim usljed raznih, pretežno političkih uticaja, putanja, polazište i cilj su se mijenjali tokom godina, što se odražavalo u čestim prolazima kroz Alžir tokom ranih godina relija zbog kolonijalnih veza Francuske (kao osnivača relija) i Alžira.

Trka je posljednji put krenula iz Pariza 1994. godine, kada se i okončala u francuskoj prestonici, kada je zbog pritužbi Pariskog gradonačelnika cilj izmešten sa Jelisejskih polja u Eurodiznilend odnosno na periferiju. Zbog toga se od 1995. godine mjenjaju putanje relija, ali se Dakar kao cilj ili jedno od usputnih stanica zadržao skoro sve vrijeme (sa izuzetkom 2003. godine).

Hubert Auriol je 1992. godine postao prvi vozač koji je osvojio Dakar reli i na dva i na četiri točka. Kasnije je to pošlo za rukom i Stéphane Peterhanselu, koji posljednjih godina dominira na Dakar reliju.

Kompletna lista ruta[uredi | uredi izvor]

Ruta relija 2006.

Kategorije[uredi | uredi izvor]

Na Dakar reliju postoje tri takmičarske kategorije: