Državna cesta D8

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Državni put D8 (Hrvatska))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jadranska magistrala kod Makarske

D8 (Jadranska magistrala, Jadranska turistička cesta) jedna je od glavnih hrvatskih državnih cesta koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Pruža se duž sjeverne obale Jadranskog mora, pa je zbog toga i nazvana Jadranska magistrala. Izgrađena je 1950-ih i 1960-ih, a cestovna oznaka joj je D-8. U novije vrijeme je poznata i pod imenom Jadranska turistička cesta, a dužina kojom prolazi kroz Hrvatsku joj je 658 kilometara.

Ova cesta povezuje sve važnije hrvatske primorske gradske centre od Rijeke, preko Zadra, Šibenika, Splita, Makarske, Ploča i Dubrovnika, pa sve do graničnog prijelaza Debeli brijeg između Hrvatske i Crne Gore, a završava na krajnjem jugu Crne Gore. Cesta prolazi kroz tri države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, te kroz pet hrvatskih županija: Primorsko-goransku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak Državna cesta D8 koji govori o saobraćaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.