Drijen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Drenjak
(Cornus mas)
Plodovi drenjka
Plodovi drenjka
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Angiospermae
Razred Eudicototledonae
Porodica Cornaceae
Sinonimi
Rasprostranjenje drenjka (Cornus mas)

Cornus mas ili drenjek, drenjina – u Evropi poznat i kao Kornelijino drvo, evropski kornel ili Kornelijino pasje drvo – je vrsta cvjetnica u porodici Cornaceae, a autohton je u Južnoj Europi i Jugozapadnoj Aziji.

Međutim, na Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u narodu i nauci razlikuju se pravi drenjak i pasji drenjak ili pazdrijen, koji nisu srodnici, ali liče po habitusu i listovima.

Opis[uredi | uredi izvor]

Drenjak je osrednji do veliki listopadni grm ili malo drvo, koje naraste u visinu do 5–12 m, sa tamnosmeđim granama i zelenkastim grančicama. Listovi su nasuprotni, dugi 4–10 cm, a široki 2–4 cm, ovalnog do do duguljastog oblika i cjelovitog ruba. Cvjetovi su mali (dijametar 5–10 mm), sa žutom krunicom, a javljaju se u klusterima od po 10–25, u kasnu zimu (u BiH, u februaru),[1] puno prije pojave listova Kod nas je to jedna od prvocvjetajućih cvjetnica. Plod je izdužena crvena drupa, duga 2 cm, dijametra 1,5 cm; sadrži jednu sjemenku.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Plodovi
Sjemenke i osušeni plod

Plodovi kad sazrevaju na biljci nalikuju bobicama kahve i sazrijevaju sredinom do kasnog ljeta. Jestivi su, kao što se koriste u Istočnoj Evropi, na Balkanu (uključujući i BiH), Velikoj Britaniji, [1] i Britanskoj Kolumbiji, Kanadi,[2] ali nezreli plodovi su adstrigentni, tj opori. Plod tek potpuno sazri nakon što padne sa stabla. Kada sazri, boje je tamno-rubin crvene ili jarko žut. Ima kiseo okus koji se najbolje opisuje kao mješavina brusnice i višnje; uglavnom se koristi za pravljenje džema, čini odličan umak sličan umaku od brusnica kada se stavi na kockice, a potom prokuha sa šećerom i narandžom, ali može se jesti i sušen.

U Bosni i Hercegovini, od drenjka prave se džemovi, marmelade, sokovi, pekmez, sirup, liker šerbe, a sve češće i rakija „drenja“, koja je brendirana na području Drvara, gdje se nalaze prostrane površine prirodne šume i šikare drenjka i pratećeg žbunja.[3]

U Azerbejdžanu i Armeniji, plodovi se također destiliraju votku, u Austriji i Njemačkim Alpama za Dirndlbrand. U Turskoj i Iranu ljeti se jede sa solju kao snek, a tradicijski se pije u hladnom napitku zvanom šerbe

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Nicholson, B.E.; Wallis, Michael (1963). The Oxford Book of Garden Flowers. London: Oxford University Press. ISBN 1131802403.
  2. ^ Steve Whysall (5. 10. 2009). "Cornus mas". Vancouver Sun. Pristupljeno 18. 12. 2018.
  3. ^ Agroklub: eko proizvodnja - od drenjina prave rakiju, pekmez, sirup i liker [1] Pristupljeno 16. septembra 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]