Dubrovačko plemstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dubrovačko plemstvo je društveni sloj koji je imao vlast u Dubrovačkoj Republici. Dubrovačka vlastela predstavlja feudalce koji su vremenom preuzeli političku vlast u Dubrovniku. Da bi zaštitili svoje interese oni su zatvorili svoje okvire i nisu dozvoljavali drugim slojevima da imaju taj status. Uzor su imali u mletačkom plemstvu, pa su kao i Mlečani izvršili tzv. 'zatvaranje Velikog vijeća'. Svaki punoljetni član plemstva (18 godina) bio je član Velikog vijeća - zakonodavne skupštine iz koje su proizilazila sva ostala tijela u vlasti i koje je pandan savremenim zakonodavnim skupštinama u svijetu.

Tu privilegiranu poziciju stjecali su i vlastelini iz srednjovjekovne Bosne. To su bosanski vladari i velmože (Hrvoje Vukčić Hrvatinić, Sandalj Hranić Kosača, Stjepan Vukčić Kosača, Radoslav Pavlović i drugi), najvažniji susjedi koji su bili primani u dubrovačko plemstvo iz političkih razloga. Bosanci kao dubrovački plemići nisu upražnjavali sve funkcije koje je podrazumijevao Statut Dubrovačke republike. Nisu često prisustvovali u Dubrovniku, ali su imali privilegiju da imaju posjede, kuće i imovinu sa zagarantovanim pravima na području Dubrovnika. U slučaju nevolje mogli su imati azil, a i pomoć dubrovačke vlade.

Grbovi poznatijih dubrovačkih plemićkih porodica[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Nenad Vekarić, Vlastela grada Dubrovnika, Svezak 1, Korijeni, struktura i razvoj dubrovačkog plemstva, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Posebna izdanja, Serija: Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice, Knjiga 17, svezak 1, Zagreb-Dubrovnik 2011, strana 352.
  • Nenad Vekarić, Vlastela grada Dubrovnika, Svezak 2. Vlasteoski rodovi (A-L), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Posebna izdanja, Serija: Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice, Knjiga 17, svezak 2, Zagreb-Dubrovnik 2012, strana 336.
  • Nenad Vekarić, Vlastela grada Dubrovnika, Svezak 2. Vlasteoski rodovi (M-Z), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Posebna izdanja, Serija: Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice, Knjiga 17, svezak 3, Zagreb-Dubrovnik 2012, strana 384.