Idi na sadržaj

Dubrovačko plemstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dubrovačko plemstvo je društveni sloj koji je imao vlast u Dubrovačkoj Republici. Dubrovačka vlastela predstavlja feudalce koji su vremenom preuzeli političku vlast u Dubrovniku. Da bi zaštitili svoje interese oni su zatvorili svoje okvire i nisu dozvoljavali drugim slojevima da imaju taj status. Uzor su imali u mletačkom plemstvu, pa su kao i Mlečani izvršili tzv. 'zatvaranje Velikog vijeća'. Svaki punoljetni član plemstva (18 godina) bio je član Velikog vijeća - zakonodavne skupštine iz koje su proizilazila sva ostala tijela u vlasti i koje je pandan savremenim zakonodavnim skupštinama u svijetu.

Tu privilegiranu poziciju stjecali su i vlastelini iz srednjovjekovne Bosne. To su bosanski vladari i velmože (Hrvoje Vukčić Hrvatinić, Sandalj Hranić Kosača, Stjepan Vukčić Kosača, Radoslav Pavlović i drugi), najvažniji susjedi koji su bili primani u dubrovačko plemstvo iz političkih razloga. Bosanci kao dubrovački plemići nisu upražnjavali sve funkcije koje je podrazumijevao Statut Dubrovačke republike. Nisu često prisustvovali u Dubrovniku, ali su imali privilegiju da imaju posjede, kuće i imovinu sa zagarantovanim pravima na području Dubrovnika. U slučaju nevolje mogli su imati azil, a i pomoć dubrovačke vlade.

Grbovi poznatijih dubrovačkih plemićkih porodica[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Nenad Vekarić, Vlastela grada Dubrovnika, Svezak 1, Korijeni, struktura i razvoj dubrovačkog plemstva, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Posebna izdanja, Serija: Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice, Knjiga 17, svezak 1, Zagreb-Dubrovnik 2011, strana 352.
  • Nenad Vekarić, Vlastela grada Dubrovnika, Svezak 2. Vlasteoski rodovi (A-L), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Posebna izdanja, Serija: Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice, Knjiga 17, svezak 2, Zagreb-Dubrovnik 2012, strana 336.
  • Nenad Vekarić, Vlastela grada Dubrovnika, Svezak 2. Vlasteoski rodovi (M-Z), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Posebna izdanja, Serija: Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice, Knjiga 17, svezak 3, Zagreb-Dubrovnik 2012, strana 384.