Ferdinand II, nadvojvoda Prednje Austrije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ferdinand II
Nadvojvoda Prednje Austrije
Vladavina1564-1595
PrethodnikFerdinand I
NasljednikMatija
SupružnikPhilippine Welser
Ana Katarina Gonzaga
DjecaAndrej od Burgaua
Karlo od Burgaua
Ana Austro-Tirolska
DinastijaHabsburg
OtacFerdinand I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaAna Jagelonka
Rođenje14. juni 1529.
Linz
Smrt24. januar 1595.
Innsbruck

Ferdinand II (14. juni 1529 - 24. januar 1595) je bio vladar Prednje Austrije.

Poput svog mlađeg brata, Karla II, nadvojvode Unutrašnje Austrije, Ferdinand II se borio protiv protestantizma u Austriji. Volio je umjetnost i skupljao umjetnička djela, stvarajući tako svalne zbirke, ali i velike dugove. Umjetnička djela koja je Ferdinand skupljao danas su izložena u bečkom muzeju Kunsthistorisches.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Ferdinand, drugi od tri sina Ferdinanda I, cara Svetog Rimskog Carstva, i Ane Jagelonke, rođen je u Linzu. Bio je mlađi brat cara Maksimilijana II. Otac ga je poslao u Češku 1547. godine u svojstvu guvernera. Po očevoj smrti 1564. godine dobio je vlast nad Prednjom Austrijom, a 1556. godine je vodio borbu protiv Osmanlija. Ostao je guverner Češke sve do 1567. godine.

Prvi brak[uredi | uredi izvor]

Godine 1557. tajno je oženio Philippine Welser, bogatašicu iz naroda; car Ferdinand I je dozvolio brak samo pod uvjetom da bude tajan. Njihov brak je bio morganatski, što je značilo da njihova djeca nisu pripadali dinastiji, nisu nosili nadvojvodske titule niti su imali prava nasljeđivanja habsburških posjeda dok god su postojali potomci dinastije rođeni iz ravnopravnih brakova. S njom je imao četvero djece, koji su po dogovoru nosili titule "markgrof(ica) od Burgaua":

Drugi brak[uredi | uredi izvor]

Nakon smrti morganatske supruge, Ferdinand je 1582. godine oženio Anu Katarinu Gonzagu, kćerku svoje sestre Eleonore. S njom je, u ravnopravnom braku, imao tri kćerke:

Smrt[uredi | uredi izvor]

Pošto njegovi sinovi iz prvog (morganatskog) braka nisu imali pravo da naslijede oca, a iz drugog (ravnopravnog) rođene samo kćerke, Ferdinanda II je naslijedio Matija, car Svetog Rimskog Carstva, sin njegovog brata Maksimilijana. Ferdinandova kćerka Ana se kasnije udala za Matiju, ali nije imala djece.

Preci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]