Georg von Habsburg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nadvojvoda Georg
Supružnik Nadvojvotkinja Eilika od Austrije
Djeca Nadvojvotkinja Zsófia od Austrije
Nadvojvotkinja Ildiko od Austrije
Nadvojvoda Károly-Konstantin od Austrije
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Otto, nadvojvoda od Austrije
Majka Regina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje 16. decembar 1964

Njegova Carska i Kraljevska Visost Nadvojvoda Georg od Austrije (puno ime: Paul Georg Maria Joseph Dominikus; rođen 16. decembra 1964) je drugi sin i sedmo, najmlađe dijete Otta von Habsburg i Regine od Sasko-Meiningena. Pored nadvojvodske titule, nosi titule princa od Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Oženio je vojvotkinju Eiliku od Oldenburga (rođena 22. augusta 1972), stariju kćerku vojvode Oldenburga i grofice Ildike od Ortenburga, 18. oktobra 1997. godine u Budimpešti u Mađarskoj. Ona je time postala Njena Carska i Kraljevska Visost nadvojvotkinja Eilika od Austrije. On je jedino dijete svojih roditelja koje je sklopilo dinastički brak u skladu sa pravilima habsburške dinastije. Da njegov otac nije dao saglasnost braku njegovog starijeg brata, nadvojvode Karla, i baronice Francesce von Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva, Georg bi bio drugi u nasljednom nizu za titule svoga djeda. Pošto je brak priznat i nije morganatski, Georg je treći, poslije bratovog sina. Nadvojvoda Georg i nadvojvotkinja Eilika imaju sina i dvije kćeri.

Nadvojvoda Georg aktivno podržava proširenje Evropske unije i vrši dužnosti ambasadora Mađarske. Georg je također predsjednik Crvenog krsta.

Nadvojvoda Georg, nadvojvotkinja Eilika i njihova djeca žive u Mađarskoj.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)
Wappen Kaisertum Österreich 1815 (Klein).png