Gornje Selo (Prizren)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gornje selo
Grad
Općina Prizren

Gornje Selo je naselje Sredačke župe kod Prizrena. Na samom početku uspona magistralnog puta Prizren - Brezovica prema lokaciji Prevalac nalazi se Gornje Selo. Selo je relativno razbijenog tipa i naseljeno Bošnjacima i Srbima.

Historija[uredi | uredi izvor]

XIII vijek - Gornje Selo se prvi put pominje se u spisima cara Dušana.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Okruženo je planinskim vijencem Šar planine, nalazi se na oko 1000m nadmorske visine. Južno uz graničnu liniju sa Makedonijom, izdiže se masiv Gužibaba, jugoistočno je potez Peskovi gdje se nalazi i najveći vrh Šar Planine na kosovskoj strani, Bistrica sa 2651 m nadmorske visine, a istočno je planinska kosa Devedenica. Sjeveroistočno je planinski prevoj Prevalac, poznati turistički centar, Sa sjeverne strane sela prostire se planinski masiv Ošljak. Kroz selo protiče Prizrenska Bistrica.

Toponimi

Hasanovci, Bajrovci, Ešekovci, Mahalo, Ravnište, Prevalac.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Demografija

Veliki broj stanovnika je emigrirao u zapadnu Evropu mada je najbrojnija emigracija u Australiji.

Ukupno: 300 [Bošnjaci 99%, Srbi 1%]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

https://web.archive.org/web/20141217090442/http://gornjeselo.com/