Grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb SFR Jugoslavije
Verzije
Prva verzija grba SFRJ iz 1943.
Detalji
Nosilac grba SFR Jugoslavija

Grb SFRJ je zvanični grb koji je bio u upotrebi u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji od 1943. do 1991. godine je sastavljen od 6 baklji, kao simbol 6 jugoslavenskih republika. Datum 29. novembar 1943. označava dan proglašenja države, tokom drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, danas u Bosni i Hercegovini. Autori grba su Đorđe Andrejević-Kun i Antun Augustinčić. Prva verzija grba imala je 5 baklji, čime je simbolirano pet naroda Jugoslavije: Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca i Srba.

Datum 29. XI. 1943. na grb dodan je nakon zasjedanja AVNOJ-a, a grb je, u ponešto izmijenjenom obliku, službeno usvojen tek Ustavom FNRJ iz 1946. Grb sa pet baklji je vrijedio do 1963. godine kada je grbu dodana još jedna baklja, čime je priznavanjem Muslimana kao konstituivnog naroda u Jugoslaviji, (danas Bošnjaka), grb istovremeno označavao šest naroda, te šest saveznih republika SFRJ.

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Posljednji Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 1974. godine u svom 6. članu je državni grb definisao na sledeći način:

Grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije predstavlja polje okruženo žitnim klasjem. Klasje je dole povezano trakom plave boje na kojoj je ispisan datum 29 XI 1943. Između vrhova klasja je crvena petokraka zvezda. Usred polja nalazi se šest koso položenih buktinja čiji se plamenovi spajaju u jedan plamen.

Grbovi jugoslavenskih republika[uredi | uredi izvor]

Grb SR Bosne i Hercegovine

Grb SR Hrvatske

Grb SR Makedonije

Grb SR Crne Gore

Grb SR Srbije

Grb SR Slovenije

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]