Idi na sadržaj

Okrug Halland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hallands län)
Okrug Halland
Hallands län (sv)
Okrug
Grb
Država  Švedska
Historijska pokrajina Halland, Västergötland,
Småland
Glavni grad Halmstad
Površina 5 454 km2
Stanovništvo 301 122 (30. septembar 2011)
Gustoća 55,2 /km2 
Osnovan 1719.
Vlada  
 - Načelnik Lars-Erik Lövdén
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Okrug Halland (šve. Hallands län) je okrug na zapadnoj obali Švedske. Glavni grad okruga je [[Halmstad. Okrug je osnovan 1719.

Geografija

[uredi | uredi izvor]

okrug Halland graniči s okruzima Västra Götaland na sjeveru, Kronoberg i Jönköping na istoku i Skåne na jugu. Na zapadu ga okružuje moreuz Kattegatt između Danske i Švedske. U sklopu okruga ulaze historijske pokrajine Halland, Västergötland]] i [[Småland.

Površina okruga iznosi 5.454 km2, što je 1,3% od ukupne površine Švedske. Okrug broji 288.527 stanovnika (3,1% od ukupnog broja stanovnika), a gustoća naseljenosti je 52 stanovnika/km2. Veći dio stanovništva je nastanjen u priobalnom području, koji je velikim dijelom pogodan za [[poljoprivreda|poljoprivredu, dok je unutrašnjost okruga većinom prekrivena šumama.

Najveća mjesta

[uredi | uredi izvor]

Historija

[uredi | uredi izvor]

okrug Halland je osnovan 1719. i još uvijek se u sklopu okruga nalazi veliki dio pokrajine Halland. 1971. Okrugu su pripojene župe Grimmared, Gunnarsjö, Älvsered i Kungsäter, koje su dotad pripadale okrugu Älvsborgs län. Istovremeno su dvije župe, Lindome i Östra Karup, koje su tada pripadale okrugu Halland, pripojene okruzima Göteborgs och Bohus länu i Kristianstads länu. Godine 1974. došlo je do ponovnog korigovanja granica. Tadašnje župe okruga Jönköping (Femsjö, Färgaryd, Jälluntofta, Långaryd i Södra Unnaryd) pripale su okrugu Halland.

Administrstivna podjela

[uredi | uredi izvor]

okrug Halland je podijeljen na šest [[općina. Najveća općina okruga je Halmstad (88.282 stanovnika), a najmanja Hylte (10.409 stanovnika).

Općine

[uredi | uredi izvor]

(Broj stanovnika po popisu od 31. marta 2006)

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]