Kotar Halland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hallandski kotar)
Kotar Halland
Hallands län (sv)
kotar
Grb
Država  Švedska
Historijska pokrajina Halland, Västergötland,
Småland
Glavni grad Halmstad
Površina 5 454 km2
Stanovništvo 301 122 (30. septembar 2011)
Gustoća 55,2 /km2 
Osnovan 1719.
Vlada  
 - Načelnik Lars-Erik Lövdén
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Kotar Halland (švedski: Hallands län) je kotar na zapadnoj obali Švedske. Glavni grad kotara je Halmstad. Kotar je osnovan 1719. godine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kotar Halland graniči sa kotarima Västra Götaland na sjeveru, Kronoberg i Jönköping na istoku i Skåne na jugu. Na zapadu ga okružuje moreuz Kattegatt između Danske i Švedske. U sklopu kotara ulaze historijske pokrajine Halland, Västergötland i Småland.

Površina kotara iznosi 5.454 km2, što je 1,3% od ukupne površine Švedske. Kotar broji 288.527 stanovnika (3,1% od ukupnog broja stanovnika), a gustoća naseljenosti je 52 stanovnika/km2. Veći dio stanovništva je nastanjen u priobalnom području, koji je velikim dijelom pogodan za poljoprivredu, dok je unutrašnjost kotara većinom prekrivena šumama.

Najveća mjesta[uredi | uredi izvor]

Historija[uredi | uredi izvor]

Kotar Halland je osnovan 1719. i još uvijek se u sklopu kotara nalazi veliki dio pokrajine Halland. 1971. kotaru su pripojene župe Grimmared, Gunnarsjö, Älvsered i Kungsäter, koje su dotad pripadale kotaru Älvsborgs län. Istovremeno su dvije župe, Lindome i Östra Karup, koje su tada pripadale kotaru Halland, pripojene kotarima Göteborgs och Bohus länu i Kristianstads länu. Godine 1974. došlo je do ponovnog korigovanja granica. Tadašnje župe kotara Jönköping (Femsjö, Färgaryd, Jälluntofta, Långaryd i Södra Unnaryd) pripale su kotaru Halland.

Administrstivna podjela[uredi | uredi izvor]

Kotar Halland je podijeljen na šest općina. Najveća općina kotara je Halmstad (88.282 stanovnika), a najmanja Hylte (10.409 stanovnika).

Općine[uredi | uredi izvor]

(Broj stanovnika po popisu od 31. marta 2006)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]