Idi na sadržaj

Henrik IV, kralj Kastilje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Henrik IV
Kralj Kastilje i Leona
Vladavina20. juli 145411. decembar 1474
PrethodnikIvan II
NasljednikIzabela I i Ferdinand V
SupružnikBlanka Navarska
Ivana Portugalska
DjecaIvana Kastiljska (osporeno)
DinastijaTrastámara
OtacIvan II, kralj KastiljeI
MajkaMarija Aragonska
Rođenje5. januar 1425
Smrt11. decembar 1474

Henrik IV (5. januar 1425 - 11. decembar 1474), prozvan Henrik Nesposobni, bio je kralj Kastilje. Tokom njegove vladavine ojačalo je plemstvo, a vlast postala manje centralizovana.

Mladost

[uredi | uredi izvor]

Bio je sin kastiljskog kralja Ivana II i Marije, kćerke aragonskog kralja Ferdinanda I. Njegova majka je umrla mlada, a otac se ponovo oženio. S petnaest godina oženio je navarsku infantu Blanku, ali brak s njom nije nikada bio konzumiran. Nakon trinaest godina neuspješnog braka Henrik je zatražio razvod, kojeg je i dobio kada je dokazano da je Blanka djevica. Papa je kao službeni razlog za razvod dao "neku vrstu vještičarenja" koja je spriječila Henrika da konzumira svoj brak. Blanka se vratila u svoju domovinu i osam godina poslije postala njen de iure monarh, ali je ubrzo otrovana od strane rodbine.

Vladavina

[uredi | uredi izvor]

Henrik je naslijedio tron nakon očeve smrti 1454. godine. Po dolasku na tron protjerao je maćehu, polusestru Izabelu i polubrata Alfonsa u Segoviju.

Drugi brak

[uredi | uredi izvor]

Godine 1455. Henrik je oženio Ivanu Portuglasku, koja nakon šest godina brak rađa kćer infantu Ivanu. Henrik je tada odlučio da je bolje vratiti polubrata i polusestru na dvor, kako ga pobunjeni plemići ne bi mogli zbaciti u njihovu korist. Nakon sljedećih šest godina, dio kastiljskih plemića se pobunio protiv kralja. Pobunjenici su tvrdili da prestolonasljednica nije kćerka Henrika IV, a hipoteza je osnažena kada je kraljica rodila sinove biskupovom nećaku. Nakon ovog skandala Henrik se razveo od Ivane. Ona se poslije i zaredila.

Građanski sukobi

[uredi | uredi izvor]

Sumnja u prijestolonasljedničinu zakonitost, kraljeva vladarska slabost i kraljičina nevjera bili su glavni razlozi za borbu oko nasljedstva nakon Henrikove smrti. Nakon dugotrajnih pregovora sa plemstvom, Henrik je pristao proglasiti infantu Izabelu, svoju polusestru, svojom prijestolonasljednicom. Jedini uslov koji joj je postavio bio je da joj on izabere muža, želeći planirati budućnost kastilje kroz politički povoljan brak. Izabela je, međutim, odbijala sve prosce koje joj je on predlagao, ali nije uspio ni u tom naumu.

Henrik umire 11. decembra 1474. godine. Sahranjen je Guadalupeu, pored svoje majke.


Vladarske titule
Prethodnik:
Ivan II
Kralj Kastilje i Leona
1454-1474
Nasljednik:
Izabela I i
Ferdinand V
Plemićke titule
Prethodnik:
Eleonora
Princ od Asturije
1425-1454
Nasljednik:
Ivana