Svemirski teleskop James Webb

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa James Webb Space Telescope)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
JWST teleskop

James Webb Space Telescope (JWST) je nasljednik Svemirskog teleskopa Hubble. Glavni zadatak teleskopa će biti prikupljanje podataka o najudaljenijim objektima u svemiru do kojih teleskop Hubble, ili zemaljski teleskopi, ne mogu da dosegnu. Teleskop je zajednički projekt Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) sa Evropskom svemirskom agencijom ESA i Kanadskom svemirskom agencijom.

U novembru 2011., Kongres SAD je promijenio svoj plan obustave JWST-a, i umjesto toga dodao sredstva za kompletiranje projekta, u ukupnom iznosu od 8 milijardi US dolara[1].

U planu je da teleskop bude lansiran u orbitu 30. marta 2021. godine,[2][3] a trajanje njegove misije treba da bude 5 godina.

Misija[uredi | uredi izvor]

Poređenje sa nekim poznatim teleskopima

Primarna misija teleskopa je da traži svjetlost koja potiče od udaljenih zvijezda i galaksija, koje su se formirale neposredno poslije Velikog praska, da proučava nastanak i evoluciju galaksija, i da pokuša da objasni nastanak zvijezda i planetarih sistema, kao i porijeklo života.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.reuters.com/article/2011/11/16/us-usa-space-budget-idUSTRE7AF06320111116 (en)
  2. ^ "NASA Completes Webb Telescope Review, Commits to Launch in Early 2021". NASA. 27. 6. 2018. Pristupljeno 27. 6. 2018.
  3. ^ Kaplan Sarah; Achenbach Joel (24. 7. 2018). "NASA's next great space telescope is stuck on Earth after screwy errors". The Washington Post. Pristupljeno 25. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Teleskop neće biti tačno na L2 poziciji, nego će orbitirati u "halo orbiti".


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]