Jamnica (kompanija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jamnica plus d.o.o.
VrstaDruštvo ograničene odgovornosti
Industrijapiće
Osnovano18. oktobar 1828.
SjedišteZagreb, Hrvatska
Ključne osobeSiniša Mužić (CEO)
Fabris Peruško (CAE)[1]
ProizvodiJamnica, Jana, Jana Ice Tea, Jana vitamin, Botanica, Toco, Prosport, Progame
Zaposleni955
Veb-sajtjamnica.company

Jamnica je hrvatsko preduzeće za punjenje vode i dio je Fortenova Grupe. Glavni proizvodi su gazirana mineralna voda Jamnica i negazirana mineralna voda Jana, nazvana po dva glavna izvora vode koje koristi u blizini Pisarovine na rijeci Kupi. Pored proizvoda od vode, kompanija proizvodi i sokove Juicy, sportska pića Jamnica Pro Sport i ProGame te bezalkoholna pića Sky Cola, Toco, Jana Ice Tea, Jana vitamin i Jana s okusom voća. Najveći je proizvođač flaširane vode u Hrvatskoj.

Kompanija je počela puniti svoje prve boce 18. oktobra 1828. Godine 1993. godine kompanija i punionice su prošle veliku modernizaciju kako bi podržale budući rast. Od 2003. godine na Zagrebačkoj berzi trguje pod kodom JMNC-RA. Jamnica posjeduje nekoliko drugih brendova, uključujući brend Sarajevski kiseljak iz Kiseljaka, Bosna i Hercegovina, brend Mivela iz Srbije i brend Fonyódi iz Mađarske. Pored toga, proizvodni i distributivni centri nalaze se u Sloveniji, Srbiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tradicija Jamnice seže još u 18. stoljeće kada je 1772. godine carica Marija Terezija dala uzorke Jamnice na hemijsku analizu te je iste godine ona uvrštena u registar mineralnih voda. 1823. godine ljekarnik Josip Mikšić izvršio je prvu kvantitativnu znanstvenu analizu Jamničke kiselice.

18. oktobra 1828. započinje komercijalno korištenje Jamnice te su napunjene prve boce namijenjene tržištu. Taj datum se i danas obilježava kao dan Jamnice. 1830. u Jamnici je započelo s radom kupalište i lječilište koje će biti u funkciji sve do 1870. godine. 1852. godine izgrađena je nova zgrada lječilišta, rad poznatog zagrebačkog graditelja Janka Jambrišaka.

Tijekom 1863. i 1864. u lječilištu je boravio biskup Josip Juraj Strossmayer. Također su navraćali i hrvatski političar Ante Starčević i hrvatski pisac August Harambašić, koji je tada napisao najpoznatiji slogan:

Različita pakiranja Jamnice

»Tko jamničku vodu pije rado – taj će imat život dug i srce mlado.«

(August Harambašić)

Krajem 19. stoljeća Jamnica je prodana Vilimu Lovrenčiću koji je 1899. godine modernizirao punionicu i organizirao prodaju. 1926. godine vrelo kupuju gđe Mira Vrbanić i Margita Rottenbucher. 1932. godine sagrađeno je novo modernizirano crpilište.

Jamnička kiselica kontinuirano se proizvodila sve do 2. svjetskog rata kada proizvodnja zamire. 1961. godine obnavlja se proizvodnja, a izvore preuzima Agrokombinat iz Zagreba. 1962. godine buši se novo vrelo Jamnica 62. Tijekom 1964. godine punionica je modernizirana te su postavljene dvije automatske linije. 1. augusta 1967. poduzeće Marijan Badel kupuje od Agrokombinata pogon mineralne vode Jamnička kiselica. 1973. godine izbušeno je novo vrelo – Janino vrelo. 1978. godine otvorena je nova punionica u Jamničkoj kiselici, te je iste godine 30. decembra bila napunjena 50-milijunta boca prirodne mineralne vode

U maju 1982. proizvodni program je proširen novim niskokaloričnim pićima na bazi mineralne vode pod nazivom Jana u dva osvježavajuća okusa: limun i naranča. 1986. godine na tržište izlazi novi napitak na bazi mineralne vode Sprint tonic koji se preporučao sportašima i svima koji su izloženi dodatnom tjelesnom naporu.

Od 1990. godine Jamnica posluje kao samostalna tvrtka. 7. oktobra 1991. godine punionica je granatirana, te su u ratnom razaranju do jula 1992. godine stradali gospodarski objekti, linije za punjenje mineralne vode, ambalaža i gotovi proizvodi.

28. decembra 1992. godine izvršena je pretvorba poduzeća u dioničko društvo, čiji je većinski vlasnik postao Agrokor d.d. koji je započeo s obnovom pogona.

Tijekom 1993. godine investirano je u tri najsuvremenije linije, nabavljena su teretna vozila i viličari, te su organizirani distribucijski centri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i uveden novi koncept kapilarne prodaje. 10. setembra 1993. godine Jamnica je granatirana po drugi put u ratu u Hrvatskoj.

U julu 1994. godine puštena je u pogon nova linija za punjenje. Počelo je punjenje Jamnice u originalnu PET bocu od 1,5 litre. U augustu 1995. godine je započela proizvodnja negazirane mineralne vode Jamnica, a u prosincu su redizajnirane etikete i promijenjen logotip tvrtke. U julu 1996. godine započelo je punjenje proizvoda Jamnice u PET boce od 0,5 litre.

Od 1998., kupovinom vlasničkog udjela u Mladini d.d., Jamnica je prisutna i u segmentu proizvodnje vina.

U maju 1999. godine u pogon je puštena nova punionica sokova u Jastrebarskom te Jamnica na tržište lansira prirodne voćne sokove Juicy.

2000. godine Jamnica d.d. postala je većinski vlasnik Sarajevskog kiseljaka, najveće i najmodernije tvornice mineralne vode u Bosni i Hercegovini s bogatom poviješću i tradicijom.

18. jula 2002. Jamnica započinje s komercijalnom proizvodnjom prirodne izvorske vode Jane, a u prosincu je počela proizvodnja osvježavajućih napitaka Juicy fruits, te voćnih sokova TO.

U julu 2004. godine Jamnica postaje većinski vlasnik punionice mineralne vode Fonyodi u Mađarskoj.

2007. godine Jamnica izlaz na tržište sa staklenom bocom od 1 l zajedno s novom rasklopivom nosiljkom koja je bila novost na hrvatskom tržištu.

20. marta 2008. iz Jamnice stiže "velika četvorka" funkcionalnih napitaka Smart (Smart Antiox, Smart Active, Smart Snack i Smart Fit). U augustu iste godine, Jamnica izlazi na tržište s novim proizvodima na bazi prirodne mineralne vode: aromatizirana mineralna voda Jamnica Sensation u dva okusa limun-limeta i mandarina-mapo, te također s novim proizvodom, izotonični napitak Jamnica Pro Sport. 28. oktobra 2008. Jamnica je obilježila 180 godina postojanja. 2009. godine Jamnica širi svoje poslovanje postajući većinski vlasnik punionice Mg Mivela u Srbiji.

Ulaskom Hrvatske u Evropsku Uniju 2013. Jana je kategorizirana kao prirodna negazirana mineralna voda čime je postala jedina hrvatska voda koja je bila službeno registrirana na popisu Evropske komisije.

Usklađivanjem s Direktivom EU-a, 2023. godine Jamnica je uvela spojeni čep koji olakšava recikliranje cijelog pakiranja jer osigurava da čepovi ostaju spojeni s bocom umjesto da završe u okolišu. Uz Jamnicu, spojeni čepovi prisutni su na PET pakiranjima Sarajevskog kiseljaka, Sensationa, Sky Cole i Sare, pića koja su dio portfelja Jamnice.

Od 2019. Jamnica posluje unutar Fortenova grupe, a od 2020. godine zajedno sa Sarajevskim kiseljakom d.o.o., Mg Mivelom d.o.o., Jamnicom mineralna voda d.o.o. te Jamnicom Water Kft. čini Grupu pića Fortenova grupe.

Jamnica plus svoje proizvode izvozi u više od 20 zemalja diljem svijeta.

Jana[uredi | uredi izvor]

Jana logo

Jana je marka pića, koja se kreće od flaširane vode do ledenih čajeva, a proizvodi je Jamnica. Voda potječe iz Svete Jane sa planina Žumberak u Hrvatskoj. Okus joj je opisan kao "gladak sa privlačnom svježinom i svilenkastom teksturom".[2] Jana se crpi iz 800 metara dubokog izvora Sveta Jana u Gorici Svetojanskoj.

U tom se proizvodnom pogonu proizvode i ostala osvježavajuća pića:

 • Jana voda s okusom [3]
 • Jana vitamin [4]
 • Jana Ice Tea [5]
 • Toco [6]

Na tržište Sjeverne Amerike Jana je ušla 2006.[7]

Jana je dobila nagradu Eauscar za "Najviši kvalitet" na Aqua-Expo-u u Parizu 2005. godine.[8] Marka je certificirana kao ugljik-neutralna.[9]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Jamnica d.d. / Personal Card Arhivirano 17. 2. 2013. na: Archive.today
 2. ^ "The Fountainhead - July 2010". Arhivirano s originala, 12. 12. 2010. Pristupljeno 22. 3. 2021.
 3. ^ "Voda s okusom voća | Jana | Prirodna mineralna voda". jana (jezik: hrvatski). Pristupljeno 18. 8. 2023.
 4. ^ "Jana vitamin | Jana | Prirodna mineralna voda". jana (jezik: hrvatski). Pristupljeno 18. 8. 2023.
 5. ^ "Ice tea | Jana | Prirodna mineralna voda". jana (jezik: hrvatski). Pristupljeno 18. 8. 2023.
 6. ^ "Samo toco - Fruit & Veggie". toco-drinks.com. Pristupljeno 18. 8. 2023.
 7. ^ "Veliki trijumf hrvatske vode: Jana pokorila Ameriku!".
 8. ^ Corp., Skinny Nutritional. "Creative Enterprises International, Inc. Announces That Jana Water Awarded Prestigious Eauscar Award for "Highest Quality" at Aqua-Expo in Paris".
 9. ^ "European bottled water company is certified as carbon-neutral - Greener Package". Arhivirano s originala, 8. 10. 2015. Pristupljeno 22. 3. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]