Karl Habsburg-Lothringen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nadvojvoda Karl
SKKH Erzherzog Karl von Österreich.jpg
Supružnik Nadvojvotkinja Francesca od Austrije
Djeca Nadvojvotkinja Eleonore od Austrije
Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir od Austrije
Nadvojvotkinja Gloria od Austrije
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Otto, nadvojvoda od Austrije
Majka Regina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje 11. januar 1961

Karl Habsburg-Lothringen (puno ime: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam; rođen 11. januara 1961) je titularni car i nadvojvoda Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije, i Dalmacije.

Nadvojvoda Karl je najstariji sin i šesto dijete Otta von Habsburg, najstarijeg sina posljednjeg austrijskog cara Karla, i Regine od Sasko-Meiningena. Kao unuk posljednjeg cara Austrije i kralja Mađarske nosi oslovljavanje Njegova Carska i Kraljevska Visost nadvojvoda Karl od Austrije. Republika Austrija ne priznaje titule njegove porodice i po austrijskom zakonu on je Karl Habsburg-Lothringen.

Karl je od 1987. godine osnivač i predsjednik organizacije Paneurope-Austria. Dana 13. oktobra 1996. godine izabran je za člana Evropskog parlamenta (Austrijska narodna stranka). Od 19. januara 2002. godine je generalni direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda. Neko vrijeme je vodio i televizijski kviz po imenu Who-is-Who.

Nadvojvoda Karl živi u Salzburgu od 1981. godine. Dana 31. januara 1993. godine oženio je baronicu Francesce Thyssen-Bornemisza, koja je od tada nadvojvotkinja Francesca od Austrije. Sa njom ima troje djece.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)
Wappen Kaisertum Österreich 1815 (Klein).png