Karl Habsburg-Lothringen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nadvojvoda Karl
SupružnikNadvojvotkinja Francesca od Austrije
DjecaNadvojvotkinja Eleonore od Austrije
Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir od Austrije
Nadvojvotkinja Gloria od Austrije
DinastijaHabsburg-Lotaringija
OtacOtto, nadvojvoda od Austrije
MajkaRegina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje11. januar 1961

Karl Habsburg-Lothringen (puno ime: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam; rođen 11. januara 1961) je titularni car i nadvojvoda Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije, i Dalmacije.

Nadvojvoda Karl je najstariji sin i šesto dijete Otta von Habsburg, najstarijeg sina posljednjeg austrijskog cara Karla, i Regine od Sasko-Meiningena. Kao unuk posljednjeg cara Austrije i kralja Mađarske nosi oslovljavanje Njegova Carska i Kraljevska Visost nadvojvoda Karl od Austrije. Republika Austrija ne priznaje titule njegove porodice i po austrijskom zakonu on je Karl Habsburg-Lothringen.

Karl je od 1987. godine osnivač i predsjednik organizacije Paneurope-Austria. Dana 13. oktobra 1996. godine izabran je za člana Evropskog parlamenta (Austrijska narodna stranka). Od 19. januara 2002. godine je generalni direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda. Neko vrijeme je vodio i televizijski kviz po imenu Who-is-Who.

Nadvojvoda Karl živi u Salzburgu od 1981. godine. Dana 31. januara 1993. godine oženio je baronicu Francesce Thyssen-Bornemisza, koja je od tada nadvojvotkinja Francesca od Austrije. Sa njom ima troje djece.

Titularna
Austrijska carska porodica (uža)